Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
746 vizualizari
Biserica Monstruasei Spagete Zburătoare!!!!! (Polonia)

Deci pe bune, cred că iniţiativa este cea mai interesantă luare de poziţie din ultima vreme. Sigur că toată "filosofia" este o mascaradă vădită, DAR din punct de vedere al argumentaţiei şi ideologiei, nu este cu absolut nimic mai prejos decât oricare din religiile "tradiţionale" (peste 170), respectă întru totul legislaţia din Polonia, nu este din punct de vedere legal cu nimic mai prejos decât Biserica Catolică majoritară în această ţară. Fiecare cetăţean al Poloniei are dreptul să orienteze 0.5% din taxele anuale spre organizaţia religioasă din care face parte, drept care NU se răsfrâge asupra cetăţenilor care nu fac parte din asemenea organizaţii.

Biserica este în devenire, pentru că încă nu a primit aprobările, deşi respectă tot ce e de respectat, iar iniţiatorii lor sunt hotărâţi să meargă până în pânzele albe, dar are deja peste 17.000 de fani pe facebook, iar numărul creşte zilnic.

Ideea de bază este de a atrage atenţia Guvernului Poloniei, a societăţii civile în general, că ridicolul situaţiei arată exact ceea ce mulţi nu vor să vadă: ceva nu e în regulă cu acest sistem!

Mai multe puteţi citi (în engleză) aici: http://www.richarddawkins.net/discussions/2013/7/12/polish-pastafarian-movement#

DECI!! Cine se "pocăieşte" ca PASTAFARIAN?.. Că mie îmi stă în minte!
Experimentat (3.1k puncte) in categoria Religie
2 0
Initiativa originala care scoate in evidenta lipsa de argumente serioase pt. a sustine existenta unor institutii religioase inutile care absorb multe resurse ale societatii.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Monstrul_Zbur%C4%83tor_de_Spaghete
0 0
Interesant Luke, confirma ce ziceam si eu prin mai multe postari (de pilda:http://www.scientia.ro/qa/15969/infiintam-o-religie-de-mare-succes-care-ar-fi-mesajul-si-metodele-optime?show=15969#q15969), oricand poti sa pui de-o biserica noua si sa gasesti adepti pe net, si nu prea m-ati luat in serios :) !
0 0
Da, am văzut postarea aia, dar tu intrebai de mesaje şi nu am comentat pentru că n-am ştiut ce să zic. Însă ideea unei parodieri este de departe mult mai sănătoasă decât să cauţi o alternativă similară cu ce e pe "piaţă". :)

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
Orice idee, cât este ea de "progresistă", poate sucomba într-o dogmă, de cele mai multe ori religioasă. Fie că ideea de bază este o contrapondere la rigiditatea sau lipsa de eficienţă a dogmelor de pe piaţă din acel moment, fie că este un calcul corect sau inspirat pentru a acapara o parte a masei de manipulaţi (biserica scientologică sau obiectivismul promovat de Ayn Rand), adoptarea filosofiei respective duce la o ritualizare pentru a proclama acest lucru. Asta duce apoi la o tradiţionalizare a acestuia, completată de o exacerbare (o cursă a înarmărilor) pentru adepţii ce doresc să fie mai bine plasaţi în cadrul nou-născutului grup. Încet-încet aceste derapaje devin standard, se configurează dogma ce prevalează asupra scopului iniţial, se aşează forurile de conducere şi se coagulează sistemul ce va oferi pârghiile necesare propriei supravieţuiri ca sistem în sine, ca biserică. Oamenii conţinuţi vor fi doar masă de manevră, doar enoriaşi.
Aici nu contează divinitatea. De fapt niciodată nu a contat divinitatea. Din acest punct de vedere şi ateismul poate deveni o religie, nu numai pastafarianismul: http://profudereligie.blogspot.ro/2010/01/noile-religii-ateismul.html
Înţeleg mişcarea pastafarienilor poloni, aceasta este avantajată de structura legislativă polonă. Dar în România demersul este ineficient şi datorită cadrului legislativ, cultele sunt subvenţionate şi de la stat şi numai după ce au o istorie şi un număr substanţial de adepţi: http://www.dreptonline.ro/legislatie/lege_libertate_religioasa_regimul_cultelor.php
Oricum, succes! Cu cât sunt mai multe opinii cu atât biasul potrivit căruia majoritatea are dreptate este mai puţin pregnant.
Junior (1.3k puncte)
0 0
Evident că la noi e o utopie din cauza legislaţiei idioate, dar mişcarea în sine este o idee foarte originală şi foarte bună, atât pentru că are foarte slabe şanse să devină o dogmă religioasă, logica dogmei se referă tocmai la ridicolul transformării ei in religie, dar şi pentru că e un început de abordare. Poate fi o soluţie de a legaliza un curent de opinie care sigur e mai vechi de 12 ani şi are susţinere din partea a mai mult de 0,1% din populaţie! Mă refer la dedesubtul ideologiei, nu cea de faţadă.
Văd ideea asta ca un anticorp care se bagă între viruşi şi îi sabotează încetişor, folosindu-se de exact baza lor de atac.
Insă să şti că şi calea de atac direct al ideologiilor defecte o văd eficace, poate o combinaţie e o soluţie şi mai optimă. Orice formă de a atrage atenţia poate avea efecte pentru o parte a credulilor, e nevoie de diversitate pentru că declicul se produce din te miri ce idei!....
...