Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.3k vizualizari

Tot ce am citit în limba română referitor la Prism (programul de monitorizare cibernetic ale SUA) ori Tempora (M. Britanie) este traducere din ziare străine şi vorbeşte despre "ei". E subiectul atât de neinteresant? Singurii care au avut ceva reacţie au fost blogării stăpâniţi de teoria conspiraţiei (care o mai şi nimeresc, câteodată).

De fapt reflectarea în media e un fenomen interesant:
- Der Spiegel (ziar german) - vorbeşte că SUA este un stat totalitarist (pt că afectează libertatea tuturor cetăţenilor săi, dar şi ai lumii) (vezi aici) şi analizează pe larg şi Prism şi Tempora;
- The Guardian (ziar britanic) - numeşte SUA un stat terorist, care are un comportament de ganster şi practică pirateria aeriană (vezi aici). A scris mult despre Prism (au fost cei care au beneficiat de informaţii de la Snowden), dar mai nimic despre Tempora.
- New York Times (ziar american) s-a rezumat la câteva articole şi de regulă ascunse în paginile 4-5 ale publicaţiei despre toată povestea cu Snowden.

Reacţiile statelor europene mi s-au părut caricaturale: la presiunea publicului Angela Merkel a încercat să pară supărată, dar fără convingere. După ce preşedintele francez a spus şi el 2-3 propoziţii mai "aplicate" Le Monde vine şi spune că francezii au un program similar cu cel american, dar mai redus în manifestări: îi vizează doar pe francezi.

Pe noi ne interesează subiectul? Ca stat? Ca democraţie?

Senior (11.9k puncte) in categoria Cultura Generala
0 0
Avem impresia ca americanii ne spioneaza si stiu tot. Da, au posibilitati, dar nu-i interesam asa tare... Pe de alta parte, toate statele din lumea asta fac asa ceva, cu proprii cetateni, cu alte state etc. Cat de intinse sunt aceste retele depinde de resusrsele fiecarui stat. Noi putem sa ne ofticam ca nu-i spionam noi pe americani, dar asta se intampla doar pt ca nu putem, nu pentru ca n-am face-o daca am avea cu ce...
0 0
Acum cateva ore am auzit la TV de faptul ca rusii i-au acordat azil lui Snowden pentru un an, iar americanii au replicat exprimandu-si dezamagirea cu textul devenit deja clasic si anume ideea ca fostul angajat NSA nu e un "whistleblower", ci un tradator care a scos la iveala secrete de stat americane si care trebuie judecat. Lucru despre care, in sine, nu discut acum.

Ce fac insa e sa ma intreb, si va invit si pe voi la un exercitiu de imaginatie: cam cum ar suna discursul oficial din USA (ori UK) daca un fost angajat al serviciilor secrete rusesti, chinezesti, nord-coreene, cubaneze, iraniene, etc. ar dezvalui date similare despre programe similare cu PRISM care se desfasoara prin tarile lor?

Eu unul banuiesc ca nu ar trece prea multe ore pana ar deveni un erou al democratiei occidentale, un aparator al valorilor umane, drepturilor omului, dreptului la libertate, viata privata etc, etc...

4 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Ca să poţi vorbi de un sistem de supraveghere la nivel naţional, automat trebuie să vorbeşti de alte câteva lucruri, printre care o infrastructură informatică hardware (camere, reţeaua fizică de comunicare, aparatura specifică de captură şi stocare a informaţiei audio-video-foto etc) şi software (programele specifice de monitorizare, de analiză, de filtrare, de compresie şi arhivare etc), apoi de un personal cu o calificare destul de serioasă  şi în plus încadraţi într-un sistem practic militarizat, de resurse financiare serioase atât pentru mentenenţa acelui sistem, dar şi pentru al menţine performant şi actualizat.

Cred că sunt destui la care le-ar place să poată face aşa ceva, dar România nu are asemenea resurse. Oameni poate că s-ar găsi, dar restul.......
Experimentat (3.1k puncte)
0 plusuri 2 minusuri
Ai văzut un slugă să-și critice stăpînul?
Experimentat (3.3k puncte)
3 plusuri 1 minus
Multe tari si-ar dori sa detina macar un sfert din potentialul acestui sistem, dar, stiti cum spune proverbul, "cand vulpea nu ajunge sa detina  sisteme performante de ascultat, spune ca sunt acre "

Cum sa critice, cand USA stie bine ca absolut toate tarile dezvoltate au si ele sisteme mai mici de ascultat la nivel national si aiurea. Bolivia are anti-americanismul in sange iar indigenii lui Morales se descurca greu cu netul, ei sunt chiar sinceri cand spun ca nu se prea indeletnicesc cu spionatul, ci mai mult cu frunzele de coca.

ECHELON a fost cel mai performant sistem de ascultat la vremea lui, si prima publicatie despre existenta lui a fost prin 1976, deci, nimic nou sub soare.

Snowden, probabil este un depresiv , frustrat sau un tip obsedat sa ajunga vedeta, in nici un caz un obsedat de corectitudine si dreptate nu lasa o tara democrata sa fuga in Venezuela, unde pare ca va fi cazat. Este ca si cand ai denunta ro. si ai fugi in Trasnistria sau la rusi.
Experimentat (3.3k puncte)
1 plus 0 minusuri
Pentru ca nu putem face absolut nimic in aceasta privinta.
Novice (107 puncte)
...