Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
647 vizualizari
În Turcia premierul justifică intervenţia în forţă împotriva demonstranţilor din piaţa Taksim din Istanbul prin faptul că a fost ales, este susţinut de votanţii săi, iar ceilalţi nu se pot opune voinţei celor ce-l susţin (pe care, e drept, nu i-a mai întrebat ce cred de la data alegerilor). Cu alte cuvinte, odată ales ai dreptul să decizi ce vrei, pentru că orice acţiune viitoare ţi-a fost deja validată prin vot de către unii cetăţeni, cei mai mulţi.

În Rusia Vladimir Putin are comportament asemănător de mai mulţi ani. Şi Rusia şi Turcia sunt democraţii, cu alegeri libere, pluripartidism etc.

Întrebarea e: cât de legitimă e revolta împotriva unei elite conducătoare alese? Trebuie trăit cu această fatalitate: l-am votat, asta e, aşteptăm să treacă mandatul? Ori această formă de autoritarism electoral a unor lideri aleşi, precum cel din Turcia, este intolerabilă într-o democraţie?
Senior (11.9k puncte) in categoria Cultura Generala
1 0
Turcia nu a fost niciodata o democratie autentica, chiar daca au fost mereu fruntea fata de celelalte tari islamice.

Odata ce o tara ajunge sa fie democrata, asta nu este o garantie ca libertatea o sa fie eterna, pericolul derapajelor este mereu prezent in umbra ei. Unul dintre motivele pentru care o parte dintre cetatenii americani doresc sa detina o arma,  orice guvern va avea un motiv in plus sa se teama de un popor inarmat si deprins cu manuirea armelor.
0 0
Este o mare diferenţă între revoltă şi revoluţie.
În timp ce revolta este centrată asupra unei măsuri abuzive, revoluţia urmăreşte schimbarea formei de guvernare.
Astfel putem răspunde că revolta este un exerciţiu democratic în timp ce revoluţia este un atac la democraţie.
În turcia populaţia civilă s-a revoltat.
În democraţie intervenţia armată este o măsură abuzivă, statul deţinând suficiente mijloace şi metode pentru a calma spiritele... dacă vrea.

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
"am votat, asta e" este legitima in cazul in care promisiunile pentru care i-am ales sunt respectate, in momentul cand spun una in campanie si fac alta odata ajunsi la putere, cu alte cuvinte inseala increderea electoratului, revolta este perfect indreptatita si deasemenea se incadreaza in spiritul democratiei.
Junior (661 puncte)
...