Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
681 vizualizari
Junior (575 puncte) in categoria Religie
0 0
pentru ca asa i-a invatat lumea. Este acelasi exemplu ca si in cazul medicilor. (ca o mica paranteza - In satul bunicilor a venit acum 10 ani un preot tanar vai de mama lui. La tot satul i s-a facut mila si au inceput sa-i care pana preotul a ajuns cel mai bogat si cu cea mai mare vila din sat, drept multumire a inceput sa perceapa niste taxe enorme de 500-1000 de lei pentru botezuri, nunti inmormantari, etc... bani pe care oamenii nu prea ii au. Ca doar na, cand te vezi cu bani multi si nevoile cresc si ai nevoie si de  mai multi bani.
Un alt exemplu, un fel de experiment de-al meu, preotul unde locuiesc in bucuresti, il primesc in casa cu conditia sa nu-i dau niciun ban.  De 3 ani de cand locuiesc l-am primit de fiecare data in casa fara sa-i dau nimic. Sunt curios cati ani va mai veni deacum incolo. Prima intalnire cu el a decurs cu stangul, am vrut sa-i inchid usa, dar a insistat ca ii face placere si ca el este impacat daca isi face meseria lui chiar si fara bani. Se poate ca intradevar credinta lui sa fie dreapta. Nu am de unde stii , nici macar nu stiu unde este biserica din zona.)
Scuze daca am deviat de la subiect !

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Intrebarea ta poate fi una retorica, dar daca e s-o iau in serios ti-as raspunde simplu: cu cat opulenta preotilor e mai mare in comparatie cu a enoriasilor, cu atat sunt mai usor sunt de manipulat, pe diferite cai. Unii se vor simti pur si simplu intimidati de aceasta opulenta in comparatie cu propria saracie (cei slabi de inger si saraci), cei mai asezati si mai putin educati, cu caracter prost,  vor privi cu admiratie bunastarea preotilor si vor tinde spre aceasta bunastare neconsiderand-o ceva nepotrivit sau nesimtit (o tara sociala in general); cei care se considera credinciosi intr-u Domnul isi vor gadila singuri ego-ul propriu si mandria incercand un sentiment de mila fata de preoti gandind "vor da socoteala pentru faptele lor" sau "mai degraba trece camila prin urechile acului decat bogatul prin poarta raiului" s.a.m.d.

Indiferent cum, mult mai usor manipuleaza cineva care inspira incredere decat cineva imbracat saracacios si modest. Vanitatea si rautatea oamenilor nu permite asta. Iar in afacerea numita Dumnezeu SRL nu e loc de modestie si smerenie.

Poate ca un expert in comunicare sau un psiholog ar putea oferi si mai multe explicatii, chiar stiintifice.
Novice (118 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
1.Probabil ca le place ca la orcie fiinta umana , puterea.

2. sunt compexati sa compenseze lipsa de autoritate divina,  nici elita dintr-o religie crestina actuala nu poate demonstra ca ei au primit o o legitimitate data de divinitate asa cum ei sustin.
Experimentat (3.3k puncte)
...