Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
2.0k vizualizari
Junior (575 puncte) in categoria Fizica
0 0
Profit de aceasta intrebare sa ma lamuresc prin cunostintele celor mai documentati: Cum s-a determinat valoarea exacta (-273,15...C) pur si simplu teoretic? De unde si prin ce calcule a determinat lordul Kelvin ca miscarea moleculara se opreste exact in acel punct? Suna a SF, desi sunt lucruri de necontestat in prezent. Cum a reusit PAM Dirac sa prezica teoretic existenta antiparticulelor dovedita mult timp dupa? Cum s-a calculat frecventa radiatiei de fond teoretic si sa fie descoperita practic abia dupa ani de zile? Nu cred ca e cazul sa pun intrebari directe, poate vreun binevoitor specialist si informat ma va lumina, multumesc .

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
nu folosesc la nimic, este o scala diferita de cea celsius. Celsius pleaca de la 0 (zero) grade considerat punctul de topire al ghetii, (cel putin in acceptiunea generala) in timp ce 0 K (zero pe scara kelvin) reprezinta zero absolut adica cea mai joasa temperatura posibila, −273,15 °C, unde in teorie, in mecanica clasica, inceteaza orice miscare la nivel atomic.

   Deci, poti sa exprimi temperatura in grade celsius, mai usor de inteles daca ne referim la starea vremii sau in scala kelvin cand facem experimente in fizica sau chimie, insa oricum o spui reprezinta acelasi lucru.

 

  PS: in acelasi mod se masoara presiunea atmosferica de exemplu, in unitati Pascal sau Torr
Junior (661 puncte)
4 plusuri 0 minusuri

Scara Kelvin folosește la măsurarea temperaturii, evident. Din punct de vedere fizic scara Kelvin este mai justificată decît scara Celsius, pentru că descrierea multor fenomene se simplifică dacă exprimi temperatura în kelvin.

Există un număr imens de dovezi în sensul ăsta, dar iată aici una foarte simplă. Ai un gaz ideal pe care îl încălzești de la 100 K la 200 K. Dacă faci încălzirea în condiții de presiune constantă, gazul își dublează volumul. Dacă îl încălzești la volum constant, atunci își dublează presiunea.

Astfel pe scara Kelvin are sens să spui temperatură dublă, dar pe scara Celsius nu. Un corp pe care îl încălzești de la 100°C la 200°C nu-și dublează nimic altceva, decît poate printr-o foarte improbabilă coincidență.

Expert (12.9k puncte)
0 0
aha, bun raspuns asta cu volumul gazelor.
0 0
De acord cu Adi, scara Kelvin este mai "desteapta" fiind mai naturala. Recunoastere: Kelvinul este unitatea oficiala SI, face parte din cele 7 unitati fundamentale.
...