Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.0k vizualizari
Dacă da, cine este persoana şi care sunt calităţile pe care le apreciaţi la respectivul?
Senior (8.1k puncte) in categoria Diverse
1 0
De ce as avea nevoie de repere morale ? Eu nu sunt oare in stare sa-mi guvernez viata si trebuie sa ma iau dupa altii ?
0 0
Nu e vorba neaparat de a urma un exemplu, ci de a localiza personalitati care sa corespunda standardelor dvs. morale...practic intrebam daca, dintre romanii care sunt personalitati publice, gasiti pe cineva pe care sa il considerati un reper etic in conformitate cu standardele dvs., desigur...
0 0
0 0
Gogu, intrebarea asta merge mai bine la "Filozofie" - este dificil a defini ce inseamna "moral" - cunoscuta categorie filozofica ("Morala este o ramură al Eticii, disciplină a filozofiei." http://ro.wikipedia.org/wiki/Etic%C4%83).

Daca referentialul este atat de controversat, iti dai seama cat de dificil este a da un exemplu ...fiecare are alt punct de vedere.
0 0
Nu cred sa fie o chestie dificila...sunt curios doar daca cei care frecventeaza aceasta pagina considera pe cineva de pe scena publica un model moral ori nu...

Din cate remarc pana acum, mai degraba nu... eu nu am nimic, in principiu, cu niciun posibil raspuns, atata vreme cat vine si cu descrierea de rigoare a profilului considerat moral...

Eu unul, de pilda, nu pot pune degetul pe un asemenea roman in acest moment. Cei care la un moment sau altul al existentei mele m-au atras prin verticalitatea argumentelor folosite s-au descalificat mai devreme sau mai tarziu prin opinii politice evident partizane si dezechilibrate ori prin judecati care au deviat de la drumul urmat pana la un punct, iar din spectrul oamenilor de stiinta cunoastem atat de putini si atat de putine despre cei pe care ii cunoastem, incat nu putem (cel putin eu) emite pareri.

Dar poate alti membri de aici au alte legaturi cu lumea academica, caci de acolo e posibil sa vina ceva repere, cred...
0 0
In contrapunct la cele de mai sus, din enumerarea lui Marco, as vrea sa stiu mai multe despre Solomon Marcus.

M-a atras acest batranel in cele cateva aparitii televizate pe care le-a avut, pana la punctul in care am si citit o lucrare de-a domniei sale (probabil ca normal ar fi fost sa fi ajuns la lucrarile sale oricum).

Cred ca in multe din domeniile pe care le-a atins in lucrarile sale e deschizator de drumuri prin Romania si imi pare ca are profilul savantului care si-a dedicat interaga existenta stiintei, ceea ce poate fi un fel de a trai cu totul aparte. Genul acesta de dedicatie si pasiune pentru cunoastere cred ca poate intra in zona unei vietuiri exemplare.

Strict referitor la morala, important, dupa mine, e persistenta in convingeri cu orice pret, lucru despre care s-a vorbit mult in contextul biografiei lui Corneliu Coposu, poate pana la punctul in care s-a construit si un mit in acest sens. Iarasi, o personalitate despre care as vrea sa stiu cat mai multe pareri...

4 Raspunsuri

1 plus 1 minus
Nu-i cunosc personal, ci prin intermediul mediilor de comunicatie, daca nu am fost indus in eroare, acestia sunt : Neagu Djuvara, Mircea Cartarescu, Andrei Pleșu, Horia Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Marcus Solomon,  Gabriel Liiceanu, Monica Macovei, Ion Cristoiu, Dan Tapalaga, Codruta Kovesi, Cătălin Macovei, Daniel Morar, Traian Ungureanu, Daniel Funeriu.
Experimentat (3.3k puncte)
1 0
Ne puteti spune cum ati ajuns la acesti oameni? De ce vi i-ati ales drept repere morale? Care sunt criteriile dupa care apreciati caracterul, moralitatea unei persoane?
1 0
Marco, parerea mea este ca trebuie sa-i excluzi pe cei implicati in politica - politica impune din start compromisuri...
0 0
Eu chiar am impresia ca domnul glumeste cand il adauga in acea lista pe stimabilul Daniel Funeriu.
1 0
Evident ca e ironic. Daniel Morar si Codruta Kovesi sunt cei care au ingropat justita romaneasca. Mircea Cartarescu, Patapievici, Liiceanu sunt intelectualii lui Basescu (ICR condus de presedinte). Chiar si stimabilul domn Djuvara este subiectiv din punct de vedere politic in favoarea presedintelui nelegitim. Ion Cristoiu nici macar nu poate fi numit om, iar Monica Macovei este o ex-securista.
0 0
Nu sunt deloc ironic, am fost interesat de politica constant din adolescenta cand ascultam zilnic vocea americii, europa libera si BBC-ul.

Am pus persoane cunoscute publicului larg, doar nu era sa numesc cetateni care pt. ceilalti cititori sunt persoane anonime.

@Silaghi David  sa inteleg ca justitia mergea ok si tocmai a fost ingropata de Daniel Morar si Codruta Kovesi ?


Nu locuiesc in ro. si nu am urmarit in viata mea nici macar o singura emisiune la antena 3, desi, pe Mihai Gadea il cunosc din copilarie.

Din nefericire va trebui sa asteptam ca ro. sa intre in normalitate.
5 plusuri 2 minusuri
Eu pe nea Sile. Ca mi-a reparat Dacia. Sa traiasca o mie de ani si sa fie top model ca e om bun!

Si stie o gramada de bancuri , nu e tafnos ca voi! Si da, e o persoana publica si el.Il cunoaste toata lumea din cartier daca la asta va referiti.
Experimentat (1.5k puncte)
0 0
bine mai dom' Syntax, dar nu despre asta era vorba...
0 0
@goguv
Mi-ar place sa fiu si eu ca nea Sile. :)
Deci l-as lua ca model!
In plus el nici nu se straduieste sa fie placut altora. Pur si simplu reuseste prin felul de a fi sa fie un om cu care iti place sa stai de vorba sa-i cauti compania.
Mai mare dragul sa stai in garaj la povesti cu el
0 0
să-ţi trăiască nea Sile +1
2 plusuri 0 minusuri

Mai întâi că acestă întrebare pleacă de la premisa că trebuie să avem un reper moral, în sensul unei norme, a unui cod moral imuabil, sau că trebuie să existe persoane care să fie repere morale pe care să le urmăm. Asta implică ideea că noi nu suntem în stare să discernem care sunt acţiunile cu o mai mare moralitate, lucru fals. A încerca să stabilim nişte idoli ai moralităţii duce la o atenuare a simţului moral propriu, prin delegarea acestuia către acţiunile şi comportamentul acestui idol. Însăşi faptul că decidem a fixa acest reper moral denotă că luăm decizii morale, stabilind care dintre idolii noştri merită acest statut. Numai că acele decizii doar ni se pare a fi corecte moral deoarece încărcăm cu încredere nu omul respectiv ci imaginea pe care o avem despre el, de cele mai multe ori deformată de media sau de ideologiile personale acumulate.

Asta nu înseamnă că trebuie să ocolim a-i evalua pe ceilalţi. Dimpotrivă. Doar că nu trebuie să le dăm credit nemăsurat, gratuit, definitiv. Mai multe despre moralitate aici: http://profudereligie.blogspot.ro/2011/02/morala-necredinciosului.html

Am observat că cei mai mulţi proslăvesc "persistenţa în convingeri", conservatorismul etic, cum că unele atitudini sunt perfecte. Atitudinea omului ce nu-şi schimbă opiniile nu este o atitudine corectă. Dimpotrivă. Omul trebuie să fie în stare să ajungă la punctul în care să spună, dacă a greşit, "DA, am greşit, îmi schimb opinia!". Deşi la prima vedere pare că cel ce nu deviază de la drumul său are o conduită mai morală decât cel ce-şi schimbă atitudinea, în realitate trebuie să fim în stare să fim aşa. Să fim perfectibili. Nu perfecţi. 

Şi, de dragul exerciţiului, cu rezerva de mai sus, Remus Cernea.

Junior (1.3k puncte)
0 0
Multumesc de raspuns.

Si mie imi place sa ascult un discurs atat de echilibrat ca al lui Remus Cernea si sunt, la fiecare aparitie televizata a sa, stupefiat de cat de mic e impactul acestei abordari, una bazata pe civilitate cu orice pret, indeosebi asupra moderatorilor.

Nu am sesizat niciodata o altfel de atitudine din partea vreunui moderator catre Cernea. Omul e tratat la fel ca ceilalti parteneri de dialog, ceea ce mi se pare putin straniu. Eu, de as fi la masa de moderator in fata unui asemenea vorbitor, nu as putea sa nu-i dau ocazia sa-si sutina ideile pana la capat la fiecare interventie...
0 plusuri 1 minus
NU. Singurul reper moral il ofera Dumnezeu si Iisus Hristos, pentru cei care-s crestini. Oamenii sunt pacatosi prin esenta lor, cum ar putea constitui reper moral?
Novice (118 puncte)
2 0
Scuzati-mi ignoranta dar cine este cetateanul roman dumnezeu si unde locuieste ?
...