Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
456 vizualizari
Un yo-yo se afla pe o suprafata orizontala cu frecare ( o masa) astfel incat prin rotatia acestuia sa se produca o miscare de translatie. Yo-yo-ul este tras de un fir paralel cu planul mesei cu o anumita forta de tractiune Ft imprimandu-i  astfel primului o miscare de rotatie Frot. Datorita acestei miscari corpul incepe sa se rostogoleasca in directia opusa fortei Ft. In ce directie se va deplasa Yo-yo-ul raportat la un punct fix O, punctul initial?

 A) In directia fortei de tractiune( de unde este tras firul)

 B) In sensul rostogolirii.

 C) Sta pe loc.

(Nu exista valori numerice)
Novice (262 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Vai, de o zi stă întrebarea aici! Răspunsul este A - în direcţia forţei de tracţiune.
Novice (287 puncte)
3 plusuri 0 minusuri
 Într-o primă fază am căutat prin casă ceva care să semene a yo-yo și am găsit o bobină pe care e înfășurat fir textil de pescuit. 
 Observația experimentală a fost că, atunci când unghiul dintre direcția paralelă cu planul mesei și direcția de aplicare a tracțiunii este zero, firul se înfășoară pe bobină, aceasta rotindu-se spre sensul de aplicare a forței de tracțiune. 
 Mărind unghiul menționat am observat că, la o anumită valoare (ceva mai mult decât 45 de grade), bobina alunecă pe masă fără să se rotească, deci fără ca firul să se înfășoare/desfășoare. 
 Continuând să cresc unghiul bobina s-a rotit din nou, de data aceasta în sensul desfășurării firului, în direcția opusă față de situația când firul era paralel cu blatul mesei. 
 Explicația fizică a acestui comportament este dată de diferitele rezultante ale forțelor care acționează asupra sistemului, respectiv tensiunea în lungul firului și componentele acesteia pe orizontală și verticală, greutatea bobinei și frecarea bobinei cu masa. 
 Aș fi putut face un simplu comentariu cu indicarea sitului, dar am optat pentru un răspuns pentru a atrage atenția asupra faptului că, cel puțin la fizică, și mai ales în situații care nu necesită aranjamente sau echipamente speciale, e bine să experimentăm. Aparatul matematic care descrie fenomenele fizice așa a fost dezvoltat: pornindu-se de la observație și experiment, indiferent că vorbim de mecanică clasică sau fizică cuantică. 
Senior (6.6k puncte)
...