Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 1 minus
1.0k vizualizari
Sintagme cum ar fi : timpul "trece" sau timpul "curge" ma face sa pun intrebarea daca nu cumva timpul chiar e in "miscare". Imi amintesc de o pictura a lui Salvador Dali cu ceasul care se "scurge" de pe masa. :)

Ar putea exista argumente stiintifice  pentru a sustine ideea ca timpul se misca?
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Terra-Univers

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Aha! Timpul în mișcare! Adică azi e la București, mîine la Oradea!?
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Doar curge la vale!  Nu?:)
4 plusuri 0 minusuri

Expresiile precum timpul trece sau timpul curge reflectă percepția noastră asupra timpului, ca pe o abstracțiune aflată în continuă mișcare --- cu excepții, pentru că uneori mai spunem și timpul părea că se oprise în loc.

Dar întrebarea dacă timpul este în mișcare sau static e un nonsens. Mișcarea însăși se definește numai în raport cu timpul. La fel și absența mișcării. Mai exact mișcarea înseamnă schimbarea poziției spațiale în raport cu timpul. Ca urmare, a spune că timpul e în mișcare echivalează cu a spune că timpul se deplasează în spațiu în raport cu timpul.

O asemenea afirmație e un nonsens din două motive. 1: Timpul nu este ceva care să aibă o poziție în spațiu. 2: Nu văd cum ar putea să facă timpul ceva în raport cu el însuși.

Expert (12.9k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Dali are chiar mai multe tablouri in care apar cadrane deformate - probabil inspirat de relativitatea einsteiniana, foarte in voga la vremea maturitatii lui artistice.
 
Am mai discutat pe subiectul "Timp" (da-i cu search), iata doar 2-3 idei orientative pe subiect:
 
- De la Minkowski si mai ales Einstein, stim ca timpul este a 4-a dimensiune a continuumului spatiu-timp. NU poti separa Spatiul de Timp - dupa cum s-a verificat si experimental. De aici rezulta ca noi ne deplasam prin acest sistem de coordonate si nu invers ! Existenta noastra poate fi reprezentata ca o curba in acest sistem de coordonate.
 
- Ca Einstein a intuit corect au confirmat mai multe experimente legate de modul in care viteza si gravitatia afecteaza ceea ce numim "scurgerea timpului" - gasesti suficiente informatii pe net. (In context, ma amuza titlurile lipsite de imaginatie pe care le pun jurnalistii articolelor pe acest subiect: "Einstein a avut dreptate !", "Einstein a avut din nou dreptate !", "Einstein a avut iarasi dreptate ! smiley).
- Cum ar trebui sa ne imaginam acest sistem cuadri-dimensional ? Imagineaza-ti ca esti un fulg si plutesti pe un rau lent care trece printr-o albie plina de pietre - iar unele dintre ele se si rotesc ! Nu te poti impotrivi miscarii apei (sensului timpului), iar traiectoria spatio-temporala pe care vei naviga este perturbata atat de dimensiunile pietrelor cat si de rotatia lor ! (frame-dragging effect).
 
Senior (8.7k puncte)
0 0
Multumesc de referinte!
Insa , nu incerc sa fiu un "conventional", atata timp cat se pot pune intrebari! :)
Intrebarea cu timpul are legatura si cu o idee mai ciudata data de ecuatia S=v*t (spatiul este viteza ori timpul)
Ma intrebam (si AdiJapan poate constata non-sensul) ca daca nu cumva aceasta ecuatie poate avea si o alta interpretare?
Daca spatiul ar fi egal cu viteza Timpului. Spatiul egal cu miscarea Timpului.
Chiar si tu vorbesti de un sens al Timpului, si de miscare asemanatoare apei!
Rezultatul unei asemenea interpretari neortodoxe ar fi:
1. Spatiul este consecinta miscarii Timpului
2. Viteza Timpului este viteza cea mai mare posibila din Univers, mai mare decat viteza luminii.
Explicatia ar fi ca viteza luminii curbeaza spatiul complet doar din punctul de vedere al observatorului, in timp de viteza Timpului curbeaza spatiul perfect.
In plus daca pentru c(viteza luminii)=ct exista un factor Lorentz de forma cunoscuta, pentru T=ct ar putea fi scrisa o formula asemanatoare numai ca vitezele sunt inlocuite cu timpurile to=timpul propriu si T= timpul Universal.
@AdiJapan
Inca nu pot raspunde la cele 2 obiectii.
Timpul (miscarea lui) este Spatiul insusi.(rezulta din egalitatea S=v*t)
Si se poate raporta Timpul la el insusi?
Daca ar fi in miscare si ne miscam odata cu el, ce as putea crede?
Ca e in miscare sau ca e static? Asta incerca si Einstein sa afle...
...