Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
982 vizualizari
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Diverse
3 1
Da e mai grea cu 0,003 grame. :)
Scuze, dar nu inteleg...
Cred, ca te referi la primirea sentintei? La impactul emotional? Pentru ca dupa ce m-ai pedepsit cu moartea nu stiu sa-ti spun care e diferenta dintre pedepse! :)

4 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Este ceva subiectiv, dar, din punctul de vedere al oamenilor, instinctul de supravietuire este mai puternic in cele mai multe cazuri. Iar in ziua de azi, inchisoarea, desi, este grea prin lipsa de libertate,  in tarile civilizate este suportabila cel putin pentru anumte personalitati, care se pot adapta la rutina si pot avea anumite activitati care nu au nevoie de libertate. In ziua de azi nu te condamna nimeni la galere sau la o cariera de piatra.

Daca alegi inchisoarea pe viata, sansele de eliberare sunt mici dar nu sunt nule, mereu poate interveni o schimbare de politica in urmatorii zeci de ani, o evadare, rascoala in inchisoare, un incendiu unde trebuie evacuati puscariasii cu posibilitatea de a fugi, un cutremur puternic, o razmelita sociala grava unde puscariasii sunt eliberati. etc.
Experimentat (3.3k puncte)
2 plusuri 0 minusuri

Eficacitatea pedepselor civile si penale - si acesta este un subiect interesant, din punct de vedere juridic, social si psihologic.

Juridic nu ma pricep, dar in acest domeniu pare sa actioneze vointa politica (nationala, europeana si chiar internationala - de pilda presiunile privind eliminarea pedepsei cu moartea, iar aici, nota bene, n-o sa vedeti aceasta pedeapsa reinstaurata in Romania, asa ca nu va mai agitati :).

Poate parea surprinzator, dar severitatea pedepselor penale este tot un calcul socio-economic. Se calculeaza nivelul mediu al criminalitatii functie de situatia internationala, precum si nivelul cheltuielilor penitenciare. In functie de acesti indicatori, durata pedepselor creste sau scade, dar tendinta europeana este sa scada. Asa ajungem in situatia de a omora pe cineva din imprudenta si sa primim pedeapsa cu suspendare - bravo noua, vae victis !.

Social, cred ca o pedeapsa are 3 roluri, cel de descurajare, cel de corectie (reeducare se folosea in fostul regim) si cel de izolare a semenului care "a gresit". Privind primele doua aspecte, ne intrebam daca actualele pedepse si regimul lor de executare isi indeplinesc rolul, iar la al treilea ne intrebam daca este suficient.

Eliminarea din societate a unui criminal poate sa insemne si o pedeapsa la inchisoare pe viata - nu numai una de condamnare la moarte, dar Marco are dreptate, oricand pot interveni revizuiri, gratieri, poate si evadari, etc.Iar regimul de detentie este foarte bland in zilele noastre, se doreste o "viata cat mai normala", - iar omul este prin definitie foooooarte adaptabil ! Deci raspunsul meu este NU, pedeapsa cu moartea NU este mai grea decat inchisoarea pe viata, asa cum cantareste si Codul Penal (ma rog, din alte state).

Psihologic, ne gandim la punctul de vedere al faptasului, al victimei (sau a rudelor victimei, daca aceasta nu mai este in viata) si chiar a publicului. Victima si publicul vrea "razbunare", probabil ca dupa Legea talionului, dar in zilele noastre n-o sa vada asa ceva.

Din punct de vedere al faptuitorului, din nou NU cred ca pedeapsa cu moartea este mai usoara decat cea cu detentia pe viata, am mai zis, omul se adapteaza la orice situatie si apoi un astfel de individ probabil ca are si o psihologie deformata. Apoi, daca regimul de detentie ar fi asa de neplacut, oricand ar avea posibilitatea de a-si lua viata - invers NU, contrar celor sustinute prin Biblie, n-a inviat nimeni !:))

Senior (8.7k puncte)
0 plusuri 0 minusuri

Daca ne referim la faptul ca exista pedepse "usoare" , atunci s-ar putea vorbi si despre pedepse "grele" si "mai grele". Poate ca sensul intrebarii este si acesta.

Exista o mare diferenta intre aceste pedepse: una are legatura cu dreptul fundamental al omului de a trai garantat de Constitutia oricarei tari civilizate si drepturile omului. A doua il priveaza total de libertate un alt drept fundamental de asemenea garantat de Constitutie.La americani  Amendamentul V spune foarte clar acest lucru.

Si nu se poate trece cu vederea faptul ca depinde si de mentalitatea poporului respectiv. In Japonia  sau China acolo e ceva firesc sa fii pedepsit cu moartea pentru delicte grave.E considerat o rusine sa traiesti dupa ce ai facut asa ceva.

Insa, dupa cum bine se spunea si in celelalte comentarii, instinctul de supravietuire e cel mai puternic: pedeapsa cu moartea e mult mai grea decat inchisoarea pe viata. A trai in detentie, chiar  in detentie pe viata, poate fi considerata o pedeapsa "acceptabila" preferabila pedepsei cu moartea. In plus, dupa parerea mea este mult mai "umana" mai apropiata de drepturile pe care fiecare individ si le doreste dar pentru care face prea putin (sau deloc) sa se achite si de obligatiile care ii revin ca simplu cetatean.

 

Experimentat (1.5k puncte)
1 plus 0 minusuri
Sunt citate cazuri in istoria legislativa SUA cand au fost criminali atat de periculosi si inteligenti si au savarsit atatea crime incat reprezentau o amenintare la adresa umanitatii. Si au fost pedepsiti cu moartea.

In trecut, pedeapsa era cu scaunul electric. Dupa, s-a trecut la administrare de solutii intravenos, spre exemlu clorura de potasiu, care oprea inima in sistola. Apoi s-au gasit si alte substante.

Dar cazurile acestea sunt rare, aplicandu-se doar celor extrem de agresivi, care sunt un pericol pentru omenire, iar dupa gandirea americanilor, doar asa pot fi opriti. Ceea ce ii consterna pe americani, era faptul ca inchisoarea pe viata nu ii ameninta deloc pe acesti criminali.

Nu stiu cat de buna este aceasta decizie, dar inchisoarea pe viata ramane decizia care respecta drepturile omului, chiar daca omul nu le-a respectat pe ale altora.

Pentru omul obisnuit, inchisoarea reprezinta cea mai mare amenintare legala in ziua de azi, iar psihologic determina un dezechilibru, survenind depresii si psihoze. O pedeapsa cu inchisoarea pe viata este, inca, pedeapsa de temut, stiind ca nu mai exista nicio sansa de scapare.

Este o tema complexa, cu multe implicatii din mai multe domenii, ce determina gandire precisa, fara implicare emotionala, pentru a stabili sentinta finala.
Novice (280 puncte)
...