Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.4k vizualizari
Il cunoastem cu totii. Sau macar am auzit de el din transmisiunile curselor de viteza. Insa acolo este vorba de viteze foarte mari. In lumea noastra, a celor care circula pe soselele patriei cu, hai sa zicem, 100 km/h, de la ce distanta fata de autoturismul din fata ar putea aparea? Sau, dezvolt, daca merg cateva zeci de kilometri in spatele unui TIR, ambii cu 100 km/h pot face economie de carburant? Daca da, cam la ce distanta fata de TIR ar trebui sa circul?
Junior (984 puncte) in categoria Fizica
0 0
Salve ! Am vazut chestia pe Discovery la Mythbusters, fenomenul este real, se realizeaza o mica economie, dar trebuie sa stai foarte aproape de cel din fata, parca la vreo 50 cm ! (e fezabil in Bucuresti :)).
0 0
Asa este. La viteze mici si vehicule mici, trebuie sa stai foarte aprope. Curiozitatea mea se refera la viteze ceva mai mari in spatele unui TIR. Am incercat de curiozitate sa experimentez. Mi-a da impresia ca "asezat" cam la 7-8 metri de TIR ar cam functiona. Insa mi-e teama sa nu fi fost doar un rezultat asteptat, nu cel real.

Later edit: la o distanta de 30 de metri in spatele unui camion se face o economie de 11%. La o distanta de 3 metri, o economie de 39%. Cica se practica mersul camioanelor in coloana in anumite tari si pe anumite drumuri (nu in Europa, unde este interzis).

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
Cea mai mare economie o faci dacă te agăți de tirul din față. Distanța optimă o găsești experimental.  Datorită și acestui fenomen, transportul feroviar e mult mai economic, numai că ai noștri guvernanți nu știu asta, că dacă știau ar fi promovat și dezvoltat transportul feroviar.
Experimentat (3.3k puncte)
...