Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
300 vizualizari
Democratia este un concept general, aplicarea lui depinde de curentul de gandire al momentului. Valorile democratice sunt o inventie a ideologilor, de multe ori poporul daca ar fi intrebat ar vota tot felul de abuzuri.

-Se stie ca o armata nu ar functiona bine pe timp de razboi daca s-ar conduce democratic.

-Daca, o societate ar elimina de la vot indivizii mai putin instruiti calitatea politicienilor s-ar putea imbunatati.

-Aparitia unor roboti mai inteligenti decat oamenii dar exclusi de la vot, ar fi ceva just sau un abuz?
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Diverse
0 0
Pe termen mediu cred ca se va generaliza votul electronic, probabil stimulat si de un sistem de identificare unica biometrica sau cu cip. Pe aceleasi principii majoritare. Pe termen lung e greu de prezis ce mutatii sociale se vor produce in conditiile acutizarii goanei dupa resurse sau in conditiile expansiunii in spatiul cosmic.

Ultima idee nu mi se pare valabila, o IA nu se va manifesta ca un om (doar daca se va dori asta, sa "simuleze" un om, dar nu e o directie practica), si nu va avea vreo necesitate sa voteze. Subiectul este amplu si controversat, aici se vorbeste de "singularitatea cibernetica" ...

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Eu sper ca evoluţia democraţiei să fie spre o limitare din ce în ce mai drastică a amestecului politicienilor în treburile statului. Ce înseamnă asta?
- Ca funcţiile politice să fie clar delimitate în stat, iar funcţionarii publici să fie profesionişti;
- Ca politicile dintr-un stat să fie create şi puse în practică de funcţionari care ştiu ce fac, iar politicienii doar să valideze o variantă din cele două trei disponibile.

Eu nu cred în capacitatea unui individ de a conduce o ţară. Nimeni nu a dovedit asta, după ştiinţa mea. Niciun prim-ministru nu poate gestiona de unul singur o ţară ca România, niciun ministru nu poate gestiona eficient un minister. Au nevoie de specialişti care să înţeleagă părţi mici şi care să confere o imagine de ansamblu simplă pentru politicieni.

Apropo ce spune Marco:
- armata nu ar funcţiona bine dacă s-ar conduce democratic nici pe timp de pace. De fapt nicio instituţie unde fiecare ar face ce vrea, dacă s-ar înţelege prin democraţie, nu ar putea fi eficientă în asemenea condiţii
- nu cred că s-ar îmbunătăţi calitatea politicienilor dacă indivizii mai puţin instruiţi nu ar vota. Nu văd cum ar astfel.

 

Senior (11.9k puncte)
...