In cazul diabetului zaharat de tip 1 apare un deficit de insulina in urma distrugerii celulelor beta de la nivelul insulelor Langerhans care se gasesc in plancreas. Aceasta distrugere poate fi mediata imun sau fara o cauza cunoscuta inca (idiopatica). "Din fericire", majoritatea cazurilor de diabet de tip 1 apare in urma unui raspuns imun. Daca aceasta distrugere imuna ar putea fi stopata intr-un stadiu precoce (dificil de diagnosticat boala intr-un stadiu precoce avand in vedere ca pacientii nu prezinta semne ori simptome in stadiul precoce), pancreasul ar putea face fata cererilor organismului cu ajutorul celulelor ramase.
Dar avand in vedere ca DZ 1 este o boala multifactoriala (genetica, factori de mediu, virusuri etc.) si poligenica (mai multe gene implicate in declansarea bolii) este destul de greu de actionat pe toate planurile pentru a preveni aparitia bolii. In cazul unor defecte genetice mostenite de copii se poate incerca un tratament genetic intr-o faza precoce pentru a se incerca o distrugere cat mai mica a celulelor beta, dar tratamentele genetice sunt inca la inceput si foarte costisitoare si ar putea fi aplicate numai in cazul mutatiilor genetice bine definite, neincluzand aici potentialele DZ 1 declansate in exclusivitate de factorii de mediu, virusuri, dieta etc.
Daca diagnosticul se face cand este prea tarziu (prea multe celule beta au fost distruse), s-ar putea incerca "regenerarea" acestora cu ajutorul unor celule susa, dar si acest tratament este foarte costisitor si in faza de cercetare. Bineinteles, in prealabil ar trebui eliminati ori stopati factorii declansatori intrucat acestia ar putea reinterveni in cazul regenerarii asupra noilor celule.
S-ar putea crea un pancreas artificial sau un fel de pompa inteligenta care sa raspunda cerintelor organismului in acelasi mod in care o face pancreasul.
In concluzie, asa cum a spus si AdiJapan "Cîndva este foarte probabil că și diabetul zaharat își va găsi leacul." Cand? Nimeni nu stie. Toti asteptam sa se intample cat mai curand. Pana atunci ar fi intelept sa ascultam sfaturile lui Syntax...si nu numai pentru diabetul zaharat de tip 1.