Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
742 vizualizari
Mi se pare inacceptabil faptul că în secolul XXI, în SUA, nu pot fi evitate pierderile de vieţi omeneşti cauzate de tornade.

Nu pot fi acestea prognozate în timp util de meteorologi?

Care sunt materialele din care sunt construite locuinţele în zonele cele mai afectate de tornade?

Ar putea fi evitate dezastrele cu o mai bună planificare a avertizării din partea meteorologilor şi un alt standard în ce priveşte construcţia clădirilor de locuit sau vorbim de o forţă a naturii de nestăvilit şi foarte imprevizibilă dpdv al momentului formării şi duratei?
Senior (8.1k puncte) in categoria Terra-Univers

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
In cazul tornadelor, problema mare nu cred ca sta in principal in structura de rezistenta a caselor. In mediu exista nenumarate obiecte care, la 300-400 de km/ora, nu lasa prea multe sanse obiectului/vietatii de care se izbeste.

Din cate stiu, media de predictie ptr o tornada ar fi cam de 15 minute. In afara de a te ascunde in pivnita, mare lucru nu prea mai ai ce face, decat sa speri ca nu te vei afla in calea niciunui obiect zburator.

Ma gandesc ca, indiferent din ce materiale ar fi construite casele, ele au ferestre. Din sticla :)
Junior (558 puncte)
1 0
Bine ai revenit!
Voiam sa adaug ca la fel ca in cazul cutremurelor in fata fortelor naturii e greu sa supravietuiesti.
Majoritatea oamenilor mor in dezastre naturale din cauza prabusirii cladirilor si inca un aspect care mi se pare extrem de interesant : NU au vrut sa tina cont de avertismentele autoritatilor!
Exemplu: 1974 Darwin , Australia de sarbatori au sunat sirenele ce avertizau un ciclon. De 30 de ani nici un ciclon nu mai fusese.
A doua zi orasul era un morman de daramaturi.
1985, Columbia orasul Armero. Un vulcan a erupt si au murit cca 20.000 de oameni.Luni in sir muntele se cutremurase.Chiar si la biserica oamenii au fost sfatuiti sa stea calmi.Seara , doua explozii au distrus orasul.
Chiar si in zonele cu risc ridicat de seism sau de tornade , oamenii nu renunta usor la bunurile lor. Si desi exista departamente guvernamentale care avertizeaza in general cu suficient timp, nu sunt luate in considerare decat in ultimul moment cand e prea tarziu.
Apropo de ce spunea goguv : Asta e inacceptabil!
0 0
Cicloanele, comparativ cu tornadele, se formeaza deasupra oceanului, putand fi detectate si urmarite pe tot traseul pana la zonele locuite. Tornada se formeaza in camp deschis, traseul ei e muuult mai scurt pana la zonele locuite. Dar chiar si-asa, cicloanele se pot diminua brusc sau isi pot schimba brusc directia si, in loc sa ajunga in zona "avertizata" te poti trezi cu ele cand ti-e somnu' mai adanc.
E adevarat ca eruptiile vulcanice au niste semne cu mult mai devreme de eruptie, dar si in cazul lor au existat situatii cand fie au erupt fara niciun semnal anterior, fie n-au erupt in ciuda tuturor indiciilor.
In alta ordine de idei, avand in vedere timpul extrem de redus intre avertisment si producerea dezastrului, s-a dovedit ca panica a facut mai multe victime decat ar fi face dezastrul in sine.
Vina pe care o atribui eu oamenilor este aceea ca, desi au fost sfatuiti sa-si construiasca incaperi subterane/pivnite - ba chiar am citit ca guvernul american s-a oferit si sa subventioneze o parte din suma necesara - oamenii n-o fac. Asteapta sa le reconstruiasca statul ulterior alte locuinte.
Cum fac si romanii. Nu-si asigura casele pentru nimic in lume, iar la inundatii varsam oaceane de lacrimi ca au ramas in strada.
Oamenii uita ca dreptul de proprietate vine la pachet si cu niste asumari de riscuri. Vrem sa fim proprietari "pă casă", da' sa nu suportam consecintele probusirii ei.
0 0
Referitor la panica si eu cred ca e un factor major.
E un fenomen cu puternic impact psihologic si social.
Daca un dezastru natural are loc undeva in lume, eu il aflu la diferenta de cateva minute si in plus pot vedea imagini in direct de acolo.
Efectul psihic asupra noastra este foarte puternic. Bine ca nu traiesc intr-o zona de risc (relativ fara risc)  dar cand vad si aud de stiri despre dezastre ma intreb ce as face eu daca as fi fost acolo?
E ca "terapia" pentru excesul de viteza sau consumul de alcool pentru soferi: cand li se prezinta imagini socante cu accidente foarte grave.
1 0
Aici, in blocul in care stau eu, la prima zgaltaiala mai mare de 6 grade sunt pa. Asa, ca sa stii in caz de cutremur de ce n-am mai aparut niciodata. Si daca aud ca te-ai uitat "in direct" cum se prabusea blocul peste mine si nu eram imbracata decent, te voi bantui pana o sa te inveti minte!
0 0
Valabil si pentru blocul meu! :)
Cred ca o sa iau cateva lectii de "bantuit" !
Pentru orice eventualitate...poate prind pe careva ca se uita "in direct" :)
...