Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
658 vizualizari
Este clar ca individul din epoca moderna este supus unui dresaj agresiv si intens ca sa isi domoleasca instinctele primare, am zice normale pe care le primeste de la natura.

Desi,  ni se par barbare si lipsite de logica,  instinctele si comportamentul omului primitiv au fost probate milioane de ani si au functionat. Cand vedem un leu ca ucide puii unei leoaice care nu sunt ai lui, el actioneaza corect, eliminad genele rivalului invins, deci, intarind genetica speciei.
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Istorie
0 0
Marco, am inteles unde bati, dar cred ca trebuie sa generalizezi intrebarea: "-S-a abatut/s-a sustras oare Omul de la calea evolutionista biologica ?" Caci omul decide de multe ori in pofida evolutiei biologice (ingrijiri medicale, echitate sociala, etica, etc, etc).

Aparent, raspunsul ar fi pozitiv. Dar privind lucrurile pe scara larga, poate ca aceasta este una din etapele Evolutiei de ansamblu, si atunci raspunsul poate fi negativ !

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Da. Este o altă calitate evolutivă, superioară prin complexitate şi eficienţă.

Viul funcţionează prin selecţie naturală, "egoismul" genelor producând organisme adaptate mediului sau cu comportamente ce le pot asigura perenitatea (exemplul leului este unul dintre ele, dar cum există gena de eliminare a puilor potenţial străini există şi gena de îngrijire a unor pui, chiar străini fiind - în populaţie va exista la un moment dat atât gena cât şi alela sa comportamentală într-un raport calculabil).

Unele configuraţii genetice, prin evoluţie, predispun la apariţia unui nou mediu, tot purtător de informaţie, dar ce se poate transmite fără a fi nevoie de reproducere biologică, cum folosesc genele, ci direct, prin copiere de la creier la creier. Acest mediu este mediul cultural şi este generat de organismele cu creierele suficient dezvoltate ce pot construi artefacte. Asta face ca genele de ucidere a puilor străini să fie ineficiente, dezvoltându-se în populaţie cele ce îngrijesc puii, chiar străini fiind. Asta deoarece memele (corespondentul unei gene în sistemul informaţional cultural) se transmit la fel de eficient fie că primitorul respectiv este urmaşul direct biologic sau nu. Iar "egoismul" memelor are interes să găsească cât mai multe creiere dispuse spre a fi "infectate" de ideea respectivă, aşa că distrugerea fizică a puilor străini e contraproductivă memelor ce le (sau ne) deţin.

De fapt apariţia acestui nou mediu a asigurat succesul speciei homo sapiens.

"Cultura modernă" este un non sens. În mediul cultural supravieţuiesc memele ce generează configuraţii culturale ce le permit să supravieţuiască, aproape la fel cum în fondul genetic supravieţuiesc genele ce construiesc organisme biologice ce le permit să se transmită mai departe.

Am folosit ideea de genă aici în sens de segment nedefinit de ADN ce favorizează apariţia unui atribut biologic şi nu în sensul unei fracţiuni specifice ce produce o anumită substanţă.
Junior (1.3k puncte)
...