Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 2 minusuri
1.8k vizualizari
Pana la urma noi oamenii nu cunoastem numele lui D-zeu, nu-l cunoaste nimeni personal, prima entitate care s-ar manifesta cu puteri enorm de mari, cine ar putea sa sa-l deosebeasca de cel iudeo-crestin?

In plus D-zeul iudeo crestin este extraterestru, nu are origine pamanteana.

Credinciosii ar putea spune ca nu este exact ca in doctrina lor, dar asta ar insemna ca doctrina este d-zeul lor, iar dogma nu este mai mare ca D-zeu, pt. ca el poate sa contrazica vechea dogma, daca vrea.
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Religie
0 0
Nu cred ca nici un extraterestru va putea fi asociat cu dzeu, pt ca crestinii cred intr-un dzeu fictiv, pe care il vor putea vedea doar dupa moarte. Dumnezeul lor va trebui sa vorbeasca toate limbile si sa aiba asemanarea noastra. etc..
0 0
Pe langa faptul ca ai preluat 2 intrebari mai vechi de ale mele:
1. Care este numele lui Dumnezeu?
2. Este Dumnezeu extraterestru ?
Te depunctez pentru afirmatia nu cunoastem numele lui D-zeu:
https://ro.wikipedia.org/wiki/YHWH
In plus faci afirmatii nesustinute de nimeni.
 "Credinciosii ar putea spune ca nu este exact ca in doctrina lor" este o generalizare  fortata , numai ca sa dovedesti ca doctrina este "dumnezeul lor".
Referitor la intrebare: daca multi oameni nu cred in D-zeu , de ce ar crede in extraterestrul  cu puteri deosebit de mari? :)
0 0
Amice, este dreptul tau sa dai, ce punctaj doresti !

Intrebarea poate fi asemanatoare cu a ta, eu am intrebat daca un extraterestru foarte puternic care nu este d-zeu l-am putea adopta ca fiind dumnezeu.

Zeul suprem la evrei nu are nume, daca ar avea nume deja il limitezi, iar el in conceptul iudeo-crestin este infinit. Numele folosite sunt doar unele atribute ale zeului.  Adica daca supui :vapor, stea, galaxie, deja vobrbim de ceva finit, chiar daca este foarte mare.
0 0
"Zeul suprem la evrei nu are nume, daca ar avea nume deja il limitezi, iar el in conceptul iudeo-crestin este infinit"
Care este sursa acestei afirmatii?
0 0
Are o sumedenie, uite câteva pe care le ştim, toate îl caracterizează http://m.youtube.com/watch?v=T5-6gwssX0Y&feature=related
0 0
Ciprian de unde şti că e aşa ?
0 0
E o parere personala cum ca nu poti sa asociezi un extraterestru care il vezi cu dumnezeu decat daca ar fi asemanator personajului Q din star trek.
nu stiu cat de bine il prezinta aici .. http://en.wikipedia.org/wiki/Q_(Star_Trek)

7 Raspunsuri

5 plusuri 0 minusuri

Subiectul in extenso este foarte interesant din punct de vedere sociologic si psihologic. Oare ce transformari s-ar produce in marile (si micile) doctrine religioase daca am lua contact cu o rasa foarte avansata, cu capacitati de tip dumnezeu (aparitii/disparitii, lumini, voci “din cer”, manipularea fenomenelor meteo, etc) ? 

Cred ca ar depinde de tipul de contact (fizic sau doar informativ, la distanta – lasand loc supozitiilor/speculatiilor/interpretarilor), daca ar comunica direct cu noi sau ar alege sa ne ignore (ar putea respinge sau imbratisa ideea unei Creatii, poate ar gasi convenabil sa joace rolul, mai stii ?), daca s-ar implica efectiv in viata pamantenilor – paternalist sau distructiv, etc), de pozitia adoptata de capii Bisericilor, etc – sunt o groaza de scenarii posibile.

Parerea mea este ca actualele organizatii bisericesti si-ar apara actualele pozitii, adica AR NEGA cu indarjire veridicitatea unui atare Dumnezeu, pentru ca ar ramane fara “obiectul muncii”. Nu uitati ca religiile se bazeaza pe promisiuni post-mortem, ipoteze care nu pot fi verificate, etc – NU pe lucruri concrete, faptele efective nu convin, ca astea pot analizate, evaluate, samd. O sa spuna ca si pe respectivii extraterestrii i-a creat tot Dumnezeu, nu este decat o alta manifestare a puterii lui infinite, ca El a creat Universul, cu tot ce este in el pana la ultimul quark !

 Pe de alta parte, este clar ca ar fi prilej pentru aparitia unor dizidente, a unor noi religii, etc. Pentru ca marea majoritate a oamenilor VOR SA CREADA, abia asteapta sa le arunci un pai de care sa se agate ca sa-si aline angoasa vietii ! Si cea mai convenabila promisiune este cea cu Viata vesnica si fericita post-mortem in sanul lui Dumnezeu, poti sa gasesti o idee mai convenabila ?

Senior (8.7k puncte)
0 0
@Truth
Nu te superi daca spun mai direct?
Impletesti ceea ce ai vazut la filmele SF cu psihologia (ca si comportamnet fata de o rasa extraterestra cu care intram in contact)si cu doctrinele religioase (considerate de tine doar ca niste ideologii impuse "fortat" bazate pe iluzia vietii vesnice de apoi)
1.Contactul cu forme extraterestre.
O rasa foarte avansata care intra in contact cu omenirea presupune inteligenta.Nu doar sa apara si sa dispara etc etc.
Inteligenta ar deveni evidenta prin faptul ca vor fi preocupati sa gaseasca o forma utila de comunicare potrivita si asta indiferent daca vor sa ne fie de ajutor sau sa fim teritoriul lor de "hranire".(Vezi exemplul cu Voyager 1daca nu gresesc si mesajul trimis in cosmos de oameni.)
2.Psihologic
Contactul cu o rasa avansata nu produce panica sau frica decat in momentul in care ne ameninta viata. Atunci intra in actiune mecanismele de autoaparare. In celelalte situatii totul se rezuma la deschiderea unui dialog, sau schimb de informatii , pentru ca vorbim de extraterestri mai avansati ca noi.
3.Religiile isi vor apara actualele pozitii?
Bineinteles. Asa fac si fata de descoperirile  stiintifice. Nu e o noutate.
Si daca ar aparea brusc extraterestrii , le-ar gasi si lor un loc in religie.
Ar putea fi ingerii de exemplu! :) Plus ca ar face legatura si cu experientele  "miraculoase" din trecut mentionate in Biblie. O sa aiba un motiv in plus sa spuna ca au avut dreptate.
Si atunci , multi vor crede si mai tare! Acum au si dovezi "stiintifice"!
Interesul omenirii va fi orientat spre cunostintele "extraterestre". Oare traiesc mai mult decat noi? Cum dispar/ apar? Vocile ce sunt? Etc  etc.
Nu sunt de acord ca oamenii vor pur si simplu sa creada.
Nu e vorba de CREDULITATE. Oamenii nu sunt prosti. (nici cand e vorba de extraterestri).
Credinta este un lucru, credulitatea altora e altceva.
Si inca o idee referitor la promisiunea "convenabila" a vietii vesnice:
Nu toti traiesc cu ideea ca au credinta in D-zeu pentru viata vesnica.
Ce parere ai despre cei care au credinta in D-zeu la fel de puternica, fara sa doreasca sa primeasca o "rasplata" pentru asta?
Crezi ca e posibil?
Si nu in ultimul rand:
Tu pana unde ai fi in stare sa mergi ca sa-ti sustii ideea din raspuns?
Si daca raspunsul ar fi : pana la sfarsitul vietii, atunci care e "rasplata" pe care o sa o primesti? :)
4 plusuri 0 minusuri
Da. Dar trebuie să se grăbească, să nu dispară toți credincioșii între timp...

Eu îi dau dreptate lui Arthur C. Clarke, care spunea că o tehnologie suficient de avansată nu se poate deosebi de magie. Deci dacă vine un extraterestru care te copleșește cu tehnologia lui e posibil să crezi că e Dumnezeu, mai ales dacă dintr-un motiv sau altul îți dă de înțeles că chiar este.

De altfel dacă un om din zilele noastre, înarmat cu telefon mobil, cameră video, proiector, medicamente, un elicopter, un laser etc. se duce în jungla Amazonului la un trib primitiv care încă n-a aflat că există ceva dincolo de pădurea lor, foarte probabil ar putea convinge o bună parte din ei că e zeu.

Acum dacă presupuneți că extraterestrul care vine la noi are un avans și mai mare, păcăleala ar fi și mai posibilă. S-ar putea ca și civilizația umană să atingă nivelul acela de tehnlogie în numai cîteva secole.
Expert (12.9k puncte)
0 0
eu sper sa atinga secolul asta, ca nu mai apuc secolul urmator :)
1 0
E din cauza filmelor de la TV. :)
Acolo mai sunt eroi care merg cu mobilul in mana si-i cred aia "zei". In realitate te trezesti cu o "curara" sau cum ii spune in spinare. :)
1 plus 0 minusuri
Un extraterestru ... (bine, este cam ciudat "un extraterestru", adica ... unul singur ???) care ar veni pe Pamant si ar avea puteri extraordinare ar putea fi considerat un Zeu! Teoretic, chiar asta inseamna Zeu: entitate nepamanteana cu puteri aproape nelimitate.

Ca sa fie considerat "Dumnezeu", adica Zeul Crestinilor, trebuie sa se incadreze in niste conditii dogmatice crestine:

- chip si asemanare (iar asta nu inseamna neaparat asemanare fizica; teoreticienii crestini spun altceva)

- un anume spatiu temporal conform apocalipsei

- implinirea anumitor evenimente "semne"

- etc.
Experimentat (3.6k puncte)
0 0
E suficient ca extraterestrul să descifreze o mică parte din textele de pe internet sau din bibliotecile noastre ca să afle ce condiții dogmatice are de îndeplinit.
0 0
Voi cu siguranţă v.aţi închina extraterestrului, fiindcă nu îl cunoaşteţi pe Dumnezeu.
0 0
Nimeni nu-l cunoaște pe Dumnezeu. Cei care cred că-l cunosc de fapt nu înțeleg ce-i cunoașterea.
0 0
Bine, eu tot nu inteleg de ce extraterestrul ar vrea sa se dea drept D-zeu.
Majoritatea asiaticilor i-ar spune:
- Asa, si ?
0 0
E treaba lui de ce ar vrea. Bănuiala mea e că nu ar vrea să se dea drept altceva, tot așa cum nici eu, dacă am de-a face cu un trib de primitivi, n-aș încerca să le dau impresia că sînt zeu, ci, dimpotrivă, dacă m-ar lua ei drept zeu le-aș spune că nu sînt.

Dar întrebarea e dacă extraterestrul ar putea fi considerat Dumnezeu de către oameni. Atunci trebuie să presupunem că și vrea să fie luat drept Dumnezeu sau cel puțin că nu-l interesează drept ce îl iau oamenii.
0 0
Adica un fel de act de acceptare tacita a "mostenirii"  (oare de unde?)!  :)
Ar trebui indeplinite 2 conditii:
1.Oamenii sa-l considere pe extraterestru D-zeu.( sa fie convinsi ca merita "investitia")
2. Extraterestrul sa vrea sa-si ia aceasta "responsabilitate" si sa prezinte actele necesare la un notar competent de pe raza comunei unde salasuieste.
Abia dupa aceea se trece la proba "practica" cu mataniile , lumanari , icoane , impozite etc.
0 0
Cînd vorbim despre ce-ar face și ce-ar vrea un extraterestru nu trebuie să gîndim din perspectiva oamenilor. Pentru el acceptarea „moștenirii” și a „responsabilității” poate să însemne un efort neglijabil sau unul care merită făcut pentru un scop (de exemplu un experiment). Și de fapt nu trebuie să facă nimic, așa cum nici Dumnezeu nu face nimic. Totul se petrece în mintea credincioșilor.

Apoi gîndiți-vă cum a început creștinismul: a fost odată unul, Isus, care le-a spus celor din jurul lui ceva și le-a arătat ceva, iar ei l-au crezut nici mai mult nici mai puțin decît fiul lui Dumnezeu. N-a avut nevoie de tehnologie avansată sau de puteri deosebite. Astăzi există ceva de ordinul a 1 miliard de oameni care cred minunile făcute de Isus chiar fără să le fi văzut. Un miliard! Mintea omului face minuni. Din partea extraterestrului n-ar fi nevoie decît de un bobîrnac, fie și unul neintenționat, un pîrț.
0 3
"Apoi gîndiți-vă cum a început creștinismul: a fost odată unul, Isus, care le-a spus celor din jurul lui ceva și le-a arătat ceva, iar ei l-au crezut nici mai mult nici mai puțin decît fiul lui Dumnezeu. N-a avut nevoie de tehnologie avansată sau de puteri deosebite."
Sunteti absolut sigur ca asa a inceput crestinismul? :)
Faptul ca nu sunteti o persoana religioasa, nu e un motiv sa prezentati informatii tendentioase doar pentru ca sunteti slab informat.
Ganditi-va la acei crestini (pacaliti???) care au fost capabili sa moara in arenele romanilor pentru ca erau crestini! Alaturi de ei era un altar al imparatului roman  la care daca se inchinau erau LIBERI. Foarte multi au refuzat!Extraterestrul de care vorbim cum va putea sa faca asta?Cine ar muri pentru a nu renunta la a  crede in el? Ce ziceti?E destul ca oamenii sa fie creduli? Oare frica de moarte nu ar face pe nimeni sa gandeasca logic ca totul e o minciuna?
Extraterestrul poate sa faca ce poate el mai bine (nu zic ca nu va reusi sa tina sub control oamenii) dar nu poate sa-i determine sa faca ceva pentru el decat de frica. Intelegeti diferenta?
0 0
Dacă un om a putut crea atîta convingere religioasă în atîția oameni, încît aceștia să prefere să moară decît să-și lepede credința, unui extraterestru care ne-ar depăși în inteligență i-ar fi cu atît mai ușor. Nu mă întrebați cum ar proceda, pentru că eu nu sînt extraterestru.

Dar nu vreau să mă lansez în discuții cu credincioși, știu deja că e inutil. Am mai încercat de cîteva ori și m-am lovit de o lipsă îngrozitoare de logică, chiar și la oameni care în alte domenii puteau gîndi rațional. Știu deci pe pielea mea că credincioșii sînt capabili să fie complet orbi cînd vine vorba de convingerile lor, deci faptul că sînt capabili să renunțe la viață pentru asta nu mă miră deloc. E impresionant, dar nu și surprinzător.
0 0
Sunt de acord ca nu e surprinzator ca oamenii mor pentru credinta lor. Exista persoane care au fost capabile sa moara (martiri)pentru diferite idealuri care nu aveau legatura cu religia. Deci martirii nu sunt neaparat o dovada.
Totusi faptul ca un om (de fapt mai multi daca ii numar pe budha , Mahomed, confucius etc) a reusit  sa influenteze atat de multi oameni inseamna ca are legatura cu modul de gandire uman si poate cu comportamentul social, nu sunt sigur.Ma refer la tendinta de a avea un "lider " de orice natura politica , religioasa etc.
Singura chestie care inca nu imi este clara e ca motivatia pentru care cineva accepta un "lider" e diferita: unii de frica, altii pentru a fi acceptati, altii vorbesc de iubire... ca cea dintre un copil si parinti.
E o problema spinoasa.
2 plusuri 0 minusuri
Pentru unii da, va fi un Dumnezeu, pentru alţii nu. Nu este nevoie să fie extraterestru pentru asta, e de ajuns să găsească câţiva adepţi destul de uşor de manipulat pentru a porni o religie. Dar dacă nu aparţine Terrei motivaţia va fi şi mai solidă. Să nu uităm de psihoza extratereştrilor antici, sunt o mulţime ce consideră că viaţa pe Terra este adusă din alte locuri, deci suportul pentru acest tip de religie există. Suport care oricum va fi folosit de "iniţiaţi" pentru a porni o ideologie religioasă de acest tip.

Vai şi amar de noi, pământenii, dacă extratereştri chiar vor ajunge la noi în mod intenţionat. Tehnologia va fi mult peste capacitatea noastră de înţelegere şi extraordinar de eficientă. Şi mai mult de atât, vor avea soluţii bio-cibernetice diferite de ale noastre. Mai repede ne vor considera ceva asemănător microbilor sau paraziţilor,  eventual vor considera că suntem o formă de viaţă ce merită prezervarea doar ca exemplu de evoluţie. Pentru că dacă au ajuns aici, pe Terra, au venit cu un scop. Şi scopul este de a utiliza ceea ce au găsit aici pentru ei, nu pentru noi. Cine crede că noi avem interes să ajungem pe Marte sau în alt sistem solar pentru a "ocroti" eventualele forme de viaţă de acolo se înşală amarnic.

Aşa că este mult mai probabil ca eventualii extratereştri să fie consideraţi diavoli şi nu dumnezei. Dumnezeu, prin definiţie, este eminamente uman. Ca şi Diavolul, de altfel. Indiferent de religie. Nu în sensul că arată ca un om, ci că "gândeşte" ca unul. Nouă ne este imposibil să înzestrăm ceva, chiar şi ideatic, cu atribute ce ne depăşesc capacitatea de înţelegere. Noi nu putem considera că cineva are conştiinţă decât dacă chiar noi înşine avem conştiinţă. Dar conştiinţa este doar o consecinţă a evoluţiei viului pe Terra, poate în alt sistem solar avem altfel de soluţii evolutive sau nivelul conştiinţei este depăşit, ajungându-se la o altă valoare a complexităţii.

Şi ar mai fi o situaţie. Cea mai probabilă. Să nu avem habar că sunt extratereştri pe Terra.
Junior (1.3k puncte)
0 0
1.Daca extraterestri ar fi vrut sa ne faca rau pana acum, nu as fi putut sa te contrazic in acest moment.Doar daca exista viata dincolo de moarte :)
2.A doua situatie :E "cea mai probabila" sa nu avem habar ca exista extr. pe Terra?
Eu zic ca e la fel de improbabila pe cat e de probabila.
Sau ar trebui inventata "credinta" in extraterestri? :)
1 plus 1 minus
O intrebare retorica.

Dumnezeu e extraterestru.

Intrebarea rezulta in manifestarea unei lacune a autorului: nu stie ce presupune a fi extraterestru chiar daca termenul e atat de explicit (extra - terestru).
Novice (139 puncte)
0 0
D-zeul crestino-iudeu poate fi un concept imaginar al unor pamanteni, deci, in aceasta ipoteza este la fel de extraterestru ca si Aba ca Zapada.

Prima situatie nu implica negarea oricariei posibilitati a existentei unor fiinte inteligente extraterestre puternice care nu au nimic in comun cu traditia iudeo-crestina.
0 0
Inca n-am auzit Alba ca Zapada vorbitoare... probabil am trait copilarii distincte.
0 plusuri 0 minusuri
Extratereștrii or fi și ei: răi și buni; adică Draci și Dumnezei
Experimentat (3.3k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Da, dar doar daca se va dovedi ca el a inventat codul nostru genetic si a proiectat legile fizicii. Pentru ca asta reprezinta cuvantul "dumnezeu" . Altfel va fi considerat doar un extraterestru cu puteri deosebit de mari.
Junior (394 puncte)
...