Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari
De ce am impresia ca o melodie ascultata la radio se aude mult mai bine, mai clar, mai accentuata acustic,  fata de aceeasi melodie ascultata de pe un CD MP3 sau track?
Experimentat (2.2k puncte) in categoria Tehnologie
0 0
Eu zic ca te inseli.
Melodiile transmise la radio, au undeva pana in 50kbps. Pe cand o melodie mp3 (~256kbps) care o am pe stick se aude mult mai clar in masina. Cel mai bine se simte la o melodie cu bass.
PS  50, 256 kbps - le observ in winamp, pe pc. In masina nush cati kbps are o melodie la radio, dar cred ca e mult mai neclara decat o melodie la 256kbps.

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
Nu e nici o asemănare între un semnal radio și formatul MP3, deci nu prea are rost să întrebăm de diferențe. Putem vorbi în schimb de diferențele dintre semnalele audio generate din undele radio, din fișierele MP3, din pistele CD-urilor etc.

Nici semnalul radio și nici fișierele MP3 nu pot recupera, fizic vorbind, un semnal audio perfect, dar amîndouă se pot apropia de el suficient de mult încît să nu mai putem sesiza diferența. Dar în practică se face un compromis între calitatea sunetului și alte însușiri.

La semnalul radio compromisul se face la lărgimea de bandă și la zgomot. Un post radio din unde medii modulat în amplitudine (AM) este prost pentru că are o bandă îngustă, deci renunță la o mare bucată din frecvențele înalte, și suferă de tot felul de interferențe cu canalele vecine și alte semnale parazite, care intorduc zgomot. La undele ultrascurte modulate în frecvență lucrurile stau mult mai bine, pentru că se transmite aproape în întregime întreaga bandă de frecvențe audibile, dar încă rămîne un zgomot perceptibil.

În schimb la un fișier MP3 se face un compromis între calitate și dimensiunea fișierului (sau viteza fluxului de date la posturile de radio de pe internet, care folosesc o comprimare tot în stilul MP3). Cu cît comprimi mai puternic cu cît apar distorsiuni mai evidente ale sunetului.

La CD sunetul este digitizat, dar nu și comprimat, deci calitatea sunetului e dată de frecvența de eșantionare (44,1 kHz) și profunzimea de eșantionare (numărul de biți pe eșantion, 16 pe fiecare canal stereo) Cei doi parametri sînt aleși în așa fel încît sunetul este ca și perfect.

Dar oricare ar fi sursa sunetului --- radio, placa audio a calculatorului, CD player sau altceva --- în final calitatea redării depinde de amplificator și mai ales de difuzoare. Chiar și cu un semnal perfect sunetul generat poate fi groaznic din cauza boxelor (sau căștilor) de calitate insuficientă. În primul rînd au de suferit frecvențele joase și cele foarte înalte, dar la un sistem audio prost suferă tot spectrul, prin distorsiuni și tot felul de zgomote.

Unele posturi de radio încearcă să compenseze calitatea proastă a difuzoarelor mici accentuînd frecvențele joase, uneori și pe cele înalte. Asta vă poate da impresia că posturile de radio sună mai bine. Dar același efect, ba chiar mai bun, îl puteți obține și dumneavoastră folosind un egalizor (la MP3 redat pe calculator merge și egalizorul digital din softul pe care îl folosiți).

Pentru experimente vă recomand să folosiți căști, care au aproape întotdeauna o fidelitate mult mai bună decît a boxelor de același preț. În plus nu vă mai deranjează reverberațiile din cameră.
Expert (12.9k puncte)
...