Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
602 vizualizari
E clar că emoțiile negative sunt de obicei însoțite de frică și ea e distructivă pentru gândirea rațională. Dar asupra sistemului nervos, avem dovezi clare că bucuria excesivă, euforia, nu dăunează neuronilor, sinapselor, funcțiilor cortexului la fel cum am auzit că ar dăuna cele negative?
Junior (994 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Razvan, cred ca din punct de vedere evolutionist este firesc ca evenimentele negative sa aiba consecinte majore asupra fiintei umane, pentru ca sunt legate indisolubil de supravietuire. (test rapid: cate evenimente fericite ne amintim si cate dureroase ?)

In situatii negative, sistemul endocrin secreta hormonii stresului ca ajutor  pentru reactie mai rapida si mai puternica, numai ca este un "overboost",  organismul este sleit rapid in conditiile in care factorii de stres persista.

Pe de alta parte, hormonii placerii (endorfine) au cu totul alte functiuni, de aceea efectele nu sunt comparabile.

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
DA.

O emoţie pozitivă duce la confirmare şi întărire în timp ce o emoţie negativă duce la o slăbire sau rupere. Aceste schimbări aduse de emoţii negative au efecte până când (şi mai ales dacă) traseul neuronal este regenerat deci putem spune că ne afectează mai mult.
Junior (941 puncte)
0 0
Daca oamenii am trai intr-o lume perfecta emotiile negative chiar ar fi negative:), dar intr-o lume plina de pericole au ceva de pozitiv, sunt raul cel mic, pregatesc omul sa se adapteze la o lume dura, competitiva. Se banuieste ca acesta este rolul viselor urate la copii mici.
0 0
Copii se nasc cu capacitatea de a visa urât dar atât. Visele urâte pot apare sau nu, în funcţie de stimulii primiţi în timpul trăit şi nu există predeterminate în genom.
O emoţie este negativă dacă produce o schimbare în sensul unei întreruperi sau inversări a unui flux informaţional prin circuitele neuronale. Orice astfel de modificare duce la reorientarea energiilor pe alte trasee şi implicit formarea de răspunsuri diferite la situaţii similare, răspunsuri cu rol adaptativ. Dacă nu există emoţii negative nu există nici evoluţie (schimbare) ci doar creştere (întărire).
În cazul emoţiilor negative care duc la întăriri (deci fals pozitive chonform definiţiei de mai sus) trebuie spus că ele sunt întotdeuna secondate de emoţii pozitive inconştiente dominante. De exemplu un om preferă să fie supus şi să sufere (emoţie negativă) pentru că asta îi conferă siguranţa statutului său (emoţie pozitivă) şi îl scuteşte de anxietatea de a-şi lua viaţa în propriile mâini sau de a înfrunta pericolul copleşitor văzut în persoana dominatoare. Emoţia negativă pe care o trăieşte o conştientizează de fiecare dată când este chinuit de dominator, dar emoţia pozitivă rămâne în inconştient ca un balsam dătător de siguranţă şi speranţă. Uneori emoţia dominantă este conştientizată: "mă bate dar are grijă de mine". În acest caz, comportamentul este întărit de agresiune pentru că asta confirmă emoţia dominantă inconştientă (are grijă de mine) şi din acest motiv agresatul nu va face nimic ca să iasă din situaţie, deoarece bilanţul emoţional îi este pozitiv, chair dacă el nu este afectat conştient decât de decât partea negativă.
...