Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.2k vizualizari
Inima omului se contractă pe baza unor impulsuri care ajung natural mai întâi în axul ei central și apoi la periferie. Este aceasta doar o întâmplare, cauzată de necesitatea transmiterii impulsului pe o cale cât mai scurtă, sau are importanță și în cazul unei pompe obișnuite? Ar mări cumva forța unei pompe, dispunerea unor mecanisme care să se contracte succesiv, mai întâi interiorul și apoi exteriorul?
Junior (994 puncte) in categoria Fizica
0 0
Buna intrebare!

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri

Salut !

Razvan, daca vezi evolutia ca o serie de "intamplari" din care sunt selectionate "intamplarile fericite", ai putea spune ca mecanismul cardiac este "o intamplare minunata" care face sa functioneze inima cu maxim randament. Desigur, succesiunea curentilor electrici care stimuleaza zonele cardiace este esentiala, in acord cu topografia inimii ("tevi", "valve", "cabluri", "fire", "computere" etc), dar n-as putea sa fac speculatii privind similitudini cu pompe mecanice, care au oricum alte principii de functionare si in mod esential - un motor. Ca si inima, o pompa are o intrare si o iesire, mai curand decat "interior" si "exterior".

Inima este un organ bio-electric, hai sa recapitulam putin in termenii consacrati:

- Inima umana (tipica in acest format pentru crocodilieni, pasari si mamifere) este un muschi alcatuit din 4 camere: doua superioare mai mici (atrii) si doua inferioare mai mari (ventricule - pompele efective). Plus valvele cunoscute dintre atrii si ventricule.

- In timpul diastolei (perioada de repaos dintre batai), ventriculele se umplu cu sange, iar in contractie (sistola), sangele este pompat in sistem (circuitul mic si cel mare).  Comanda este reflexa si electrica: pur si simplu zone din muschiul inimii sunt "curentate" intr-o anumita succesiune - gratie unor centre de comanda si a nervilor corespunzatori. Succesiunea zonelor "curentate" este esentiala, tulburarile (mai grave sau nu) se resimt ca "fibrilatii".

- Centrul de comanda principal este nodul sinusal plasat in atriul drept, apoi semnalul ajunge in nodul atrioventricular (dintre atrii), apoi este preluat de fascicolul His si este in fine distribuit prin reteaua Purkinje in peretele ventricular - de aici sunt preluate pe EKG acele maxime si minime.

- Pe langa durata extrem de lunga de functionare neintrerupta a acestui muschi, impresionant este sistemul de adaptare la efort comandat de nodul sinusal - acesta este mecanismul care inca n-a putut fi copiat in totalitate de inimile artificiale.

Sistemul electric al inimii

http://es.wikipedia.org/wiki/N%C3%B3dulo_sinoauricular

PS: Editat partea cu "brahicardia" la semnalarea colegei Roua !

Senior (8.7k puncte)
0 0
Bradicardia inseamna frecventa cardiaca sub 60 de batai pe minut
Fibrilatiile sunt contractii la o frecventa mare si ineficiente, asincrone
P.S. Mi-a placut foarte mult formularea: "mecanismul cardiac este "o intamplare minunata" care face sa functioneze inima cu maxim randament"
0 0
Roua, iti multumesc de precizari, daca eram putin mai atent la etimologie evitam gafa - asa-i, brahicardie inseamna o frecventa cardiaca mai mica decat normal iar fibrilatiile sunt contractii aritmice. Este ideal sa avem aici specialisti pe domenii si ar fi bine ca fiecare sa declare fatis ce calificari are.

Pe de alta parte, nu-ti impartasesc entuziasmul poetic :), eu am pus in ghilimele "o intamplare minunata" pentru a semnala ironia - este evident ca aceasta este o "intamplare" in sens evolutionist, este o consecinta seaca a selectiei naturale. Probabil ca pana la aceasta configuratie cardiaca, milioane de alte variante zac in tarana !
0 0
Si nu are voie sa-mi placa o formulare, fie ea si ironica?
0 0
Nu, nu, nu si iara nu ! :)

Eu vreau un medic-tehnician - care sa-mi prezinte opinia lui medicala bazata pe date, posibile investigatii care nu sunt accesibile in centrul medical unde profeseaza el, variante de tratament si riscurile asociate, centre medicale unde as putea primi tratament calitativ superior !

Nu vreau sa aud poezie sau fraza aia care ma scandalizeaza: "- Eu am facut ce s-a putut, acum mai depinde si de ce vrea Dumnezeu !"
0 0
Ma tem ca nu inteleg ce ai vrut sa spui in comentariu. "Posibile investigatii care nu sunt accesibile in centrul medical unde profeseaza el"? Despre ce variante de tratamente vorbesti si pentru ce? Nu am vazut ca tema este despre vreo boala. Si ce legatura are fraza care te "scandalizeaza" cu orice din comentariul tau sau cu tema?
0 0
Laisse tomber - era o divagatie legata de calitatea ta de viitor medic si rigurozitatea stiintei.
0 plusuri 0 minusuri
Buna! Uite cum vad eu lucrurile: daca impulsul se duce dinspre interior catre exterior, fibrele miocardului se contracta tot in aceasta ordine. Primele fibre stimulate vor incepe contractia, ca celorlalte de deasupra sa se muleze pe acestea, cand se vor contracta la randul lor. Daca ar fi invers, fibrele dinspre exterior s-ar contracta primele, dar nu ar avea randament pentru ca s-ar strange in jurul celor relaxate din interior. Bine, acum asta se petrece la nivel de microsecunde-milisecunde. Cu ochiul liber se observa ca miocardul se contracta in acelasi timp, nu se poate vedea aceasta disociatie. Asta e teoria mea:D
Novice (280 puncte)
...