Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
2.1k vizualizari
Singularitatea este definita ca fiind acea zona  (un punct) in care volumul tinde spre zero si masa  tinde spre infinit.

Daca toate gaurile negre indeplinesc aceasta conditie ar fi logic ca forta lor de atractie sa fie teoretic constanta si egala.

Poate e gresit pusa intrebarea dar o Singularitate nu poate fi mai "grea" decat alta dupa parerea mea.
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Terra-Univers

4 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Salut Syntax,

pe de alta parte este clar ca unele gauri negre contin mai multa materie, iar altele mai putin. Sau mai bine spus au asimilat mai multa materie, pt ca dupa asimilare nu stiu daca mai este firesc sa vorbim despre materie.

Pe de alta parte tu consideri forta exercitata numai in interiorul orizontului evenimentelor, dar forta gravitationala se manifesta (nu cu aceeasi intensitate desigur) si in afara acestei zone. Deci masivitatea ca si caracteristica (nu neaparat a masei) este data si de raza, respectiv intensitatea, pe care se manifesta atractia gravitationala.

Cu alte cuvinte o gaura neagra mai masiva va afecta intr-un mod mai puternic obiectele dintr-o regiune data din jurul sau, decat una mai putin masiva.
Junior (717 puncte)
0 0
Si inca un aspect. Masa unei gauri negre nu tinde spre infinit, ci densitatea.
0 0
Salut
Da , e corect rationamentul!
Masivitatea gaurii ar putea fi data si de materia din jurul orizontului evenimentelor.
Chiar modul in care se presupune ca se formeaza gaurile negre arata ca e posibil acest lucru.(ele nu au Singularitate de la inceput, de fapt  sunt gauri-negre in  formare)
Numai ca dupa cum stii raza Scwarzschild este raza limita dintre doua corpuri care nu sunt influentate reciproc de gravitatie. In cazul gaurii negre aceasta limita este considerata chiar orizontul evenimentelor.
Numai ca am scos din calcul materia ce se roteste in jurul gaurii la o distanta mai mare decat raza gravitationala (daca e posibil acest lucru?)
0 0
Stai ca sunt putin confuz (poate parte din cauza lipsei de informatii suficiente). Tu spui ca dincolo de raza Schwarzschild gravitatia nu se manifesta ? Eu ma gandesc ca o gaura neagra produce efecte gravitationale mult in afara acestei raze odata ce galaxii precum Calea Lactee orbiteaza in jurul unor gauri negre cu orizontul evenimentelor mult mai mic decat diametru galaxiei.
Deci eu mai sus nu ma refeream la materia din afara gaurii negre, ci la distanta la care isi manifesta prezenta gravitational.
0 0
Am cautat pe wikipedia .http://ro.wikipedia.org/wiki/Raza_Schwarzschild
Sunt acolo niste informatii interesante.
0 0
Ma tem ca articolul in romana este cam incomplet, cel putin in definirea conceptului. Articolul in limba engleza este mult mai explicit.
2 plusuri 1 minus
Din întrebarea ta presupui că găurile negre au masa infinită.

Este greşit! Ceea ce tinde spre infinit, în singularitate, este densitatea de materie. Dimensiunea unei black-hole (orizontul evenimentelor) este proporţională cu masa sa.
Novice (287 puncte)
1 0
Buna observatia! Mai putina materie , dar mai densa.
Si e corect  raza orizontului depinde de masa gaurii negre.
Zona centrala a gaurii negre tinde spre Singularitate.
0 0
Orizontul evenimentelor nu este unul si acelasi lucru cu o gaura neagra Mihai (sau black hole cum iti place tie s-o numesti).
In timp ce primul este o limita spatiala, un loc geometric, al doilea este un (sa-i spunem generic) corp.
Este exact diferenta dintre un cerc si un disc.
0 0
Referitor la întrebarea adresată de Syntax, eu am oferit un răspuns. Dacă doreşti să discutăm pe alte teme, pune o întrebare!
0 0
Si eu am avut o oarecare dificultate sa inteleg diferenta.
Orizontul evenimentelor este o suprafata reala in spatiu-timp, observabila.Este limita pana unde se poate "vedea".
In timp ce gaura neagra este un "disc" de raza Schwarzschild in centru avand o zona apropiata de singularitate orizontul este limita unde viteza de evadare este egala cu viteza luminii.
Inca o odata vreau sa clarific, ca aceasta explicatie este viabila in contextul fizicii "clasice" relativiste a lui Einstein.
1 0
Gaura neagră are următoarele proprietăţi: masă, spin, sarcină electrică.
Singularitatea reprezintă punctul din interiorul găurii negre în care curbura spaţiu-timp devine infinită. Toată masa găurii negre este concentrată în acel punct.
Raza Schwarzschild reprezintă distanţa de la centrul său la marginea orizontului de eveniment.
Orizontul evenimentelor reprezintă zona de la care viteza de evadare este egală cu viteza luminii.
Între masă şi raza orizontului de eveniment (raza Schwarzschild), există o relaţie de proporţionalitate directă.
Din moment ce nu avem acces la interiorul său, dimensiunile găurii negre sunt considerate acelea ale orizontului de eveniment.
0 0
Mihai nu te supara pe interventia mea. Eu doar am observat o confuzie pe care o faci si am considerat necesar sa semnalez acest lucru. Daca te-a deranjat poti pur si simplu sa ignori comentariul meu. Daca totusi il consideri mult prea deranjant sa il poti ignora spune-mi si il voi sterge.
0 0
Tu cum defineşti o gaură neagră? Din ce e formată, ce proprietăţi are, etc?
0 0
Dacă densitatea ar fi infinită; masa ar fi și ea infinită. Densitatea = masa/volum
0 0
Sau volumul tinde catre zero, Nelu.
0 0
Mihai, dupa ce m-ai trimis la plimbare, acum ma iei la intrebari ca metoda de ... a relua dialogul ? Mi se pare un pic indecent.
In plus intrebarile tale sunt irelevante in contextul dat.
0 0
Dacă volumul tinde spre zero și masa spre infinit, viteza de rotație (unghiulară)  ar tinde spre infinit.
0 0
Nu Nelu, nu asta am afirmat.
0 0
Afirmaţia ta „Orizontul evenimentelor nu este unul si acelasi lucru cu o gaura neagra “, denotă o superficială  înţelegere a conceptului de gaură neagră. Pentru a-ţi putea oferi informaţii în acest sens ţi-am sugerat să revii cu o altă întrebare, fiind mai multe de spus. Faci cum doreşti.
0 0
Vezi tu Mihai, noi aici pe scientia.ro obisnuim sa si argumentam (cel putin incercam). Cred ca un simplu "schipix, eu cred ca te inseli pentru ca..." este mai putin arogant decat aprecieri de superficialitate (care intr-o buna masura sunt aprecieri personale, ci nu obiective), sau interogari dascalesti menite a pune la punct elevii care-si pun in incurcatura profesorii samd.
Eu discutia n-o voi mai continua din motive de decenta. In plus, imi place sa cred ca forumul acesta nu s-a transformat (inca) intr-un cancan.
0 plusuri 3 minusuri
Singularitatea nu-i decît o închipuire, o explicare de tip mistico-religios despre niște corpuri cosmice insuficient cunoscute și cu caracteristici mai aparte, adică mai pronunțate dacît la alte corpuri cosmice precum stelele sau planetele. Cine știe dacă în univers nu sînt găuri-negre rezultate în urma colapsului unei întregi galaxii.  Ceea ce observ la lumea științifică, e tendința de mistificare abracadabrantă a necunoscutului, a unor fenomene și corpuri din univers insuficient cunoscute. Adică ca-n Biblie, religie..
Experimentat (3.3k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Poate încă nu am destule informații, dar o să încerc să dau un răspuns (care desigur că poate fi greșit).

Din ce am înteles eu, singularitea gravitațională nu este altceva decât nucleul găurii negre. Deci acest punct nu constituie întreaga "hudă" ci doar partea centrală a acesteia. Astfel, cu cât ne apropiem de singularitate, densitatea de materie crește, la fel ca în cazul oricărei stele.
Experimentat (3.5k puncte)
...