Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 2 minusuri
587 vizualizari
Mă gândesc la faptul că programele de calculator care generează secvenţe aleatoare de numere sunt doar algoritmi matematici care, odată cunoscuţi, permit persoanei care îi cunoaşte să prezică următorii termeni ai seriei de numere.

Cum am putea totuşi, folosind un computer, să generăm serii cu adevărat întâmplătoare? Mă gândesc de pildă la a măsura nivelul de zgomot al unei componente electronice şi a genera în funcţie de acesta , odată la câteva milisecunde, un număr.

La ce alte metode vă gândiţi?
Senior (8.1k puncte) in categoria Tehnologie
0 0
Notiunea de aleator defineste tot ceea ce pare la intamplare, ce depaseste capacitatile noastre de determinare, dar nu inseamna decat o aproximare, o nedeterminare acceptata, din considerente practice. Zgomotul este de fapt un amestec de componente intr-o proprotie nedeterminata sau prea putin determinata. Ce face calculatorul este deterministic, dar limitarile apar la erorile de constructie hardware si de fapt e vorba de aceleasi limitari ale determinismului.... Deci, nimic nu e la intamplare, doar ni se pare noua.....
0 0
Ai fi uimit de cat de multe lucruri ni se par noua; oricarei minti educate i se pare, intuitiv, determinismul ca un raspuns evident al evolutiei unui sistem. As fi ipocrit daca as spune ca nu cred acelasi lucru, dar pana la urma nu e altceva decat o speculatie a proprie-mi intuitii.

Citez o concluzie de la "Bell test experiments": "While this does not demonstrate QM is complete, one is forced to reject either locality or realism (or both)."

Articole care merita aruncate un ochi peste:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bell%27s_Theorem
http://phys.org/news/2010-11-physicists-loopholes-violating-local-realism.html

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Majoritatea programelor sunt asa cum zici tu, doar niste formule relativ complexe care genereaza secvente pseudo-aleatorii (unele dintre ele mai bune,altele mai slabe, daca analizezi distributia statistica a rezultatelor). 

Seriile cu adevarat random pot fi generate ori din sunet ambiental (pe care un microfon normal e acum capabil sa le prinda), ori din "zgomot" (http://en.wikipedia.org/wiki/Johnson–Nyquist_noise) sau din sarcnile electrice din mediul ambient (desi asta e mai complex, ai nevoie de un aparat separat elgat la computer care sa genereze un camp ocazional si sa masoare raspunsul la el). 

O alta varianta des folosita e din frecventa procesorului, care nu e tocmai constanta, si de acolo se extrapoleaza intr-un anume fel pentru a-ti da o serie de numere, desi si acestea sunt pseudfo-aleatorii, insa mai bune decat unele formula de generare. 

Junior (647 puncte)
0 0
Turaţiile procesorului? Care tip de procesoare au turaţii?
0 0
Pardon, greseala mea, ma refeream la frecventa procesorului (clock rate). O sa corectez si in raspuns, merci ca mi-ai atras atentia!
...