Eu zic ca Syntax a explicat chiar foarte bine cum se desfasoara replicarea. Am mai citit putin si am gasit cate ceva.
In primul rand, ADN-ul e compus din mai multe tipuri tertiare:
- ADN-A,
- ADN-B (majoritar si care contine genele pentru citire si ADN repetitiv) si
- ADN-Z (sursa de variabilitate a celulei, format din baze alternante repetitive gen A-A-A-T-T-T, dar care este si sursa mutatiilor)
genele supuse copierii ARN sunt expuse mai la suprafata
Bun. Acum, rolul ADN-ului repetitiv(continut si de B si de Z) este pentru protectie si organizare, nu transcrie in ARNm, el controleaza activitatea genelor (fiind supranumit "gena de control") si fixarea ARNm, plus refacerea ADN-ului in caz de alterare (care nu este foarte eficient).
Ideea este ca, in momentul in care o celula noua s-a format, ea are ARNm primit de la celula-mama. Astfel, sunt molecule de ARNm care vor citi secvente de ADN si vor sa nastere proteinelor. Odata cu acest ARNm, celula mai primeste ca zestre si proteine de control.
Deci, celula care se va divide, are ADN compus din gene proprii (pentru o reformulare mai exacta - toate celulele au aceleasi gene) si ADN de control si organizare. Astfel, gena care nu codifica o proteina proprie tipului celulei, va fi inhibata de ADN-ul repetitiv de langa ea si internalizata in spirele ADN pentru a nu se ajunge la ea (cand se formeaza structura tertiara a ADN-ului).
Cand un factor mutagen actioneaza, dezorganizeaza structura ADN-ului repetitiv, iar gena poate fi citita (nu mai e supresata). De asemenea, supresia este realizata si proteic, fapt demonstrat de unele medicamente supresoare de gene. Daca o gena care trebuie sa functioneze in acel tip celular e mutata, atunci ea va codifica proteine anormale, ducand la alterarea functiei celulare. Acum, ideea e ca mutatii se produc tot timpul in organism, iar sistemul de protectie actioneaza permanent. Insa e de ajuns o singura scapare pentru a se forma o tumora. Asa se explica si fraza "toti avem cancer dar nu l-am dezvoltat inca" folosita indelung in popor.
Si pentru a explica mai bine faza cu "toate celulele au acelasi ADN" pornim de la faptul ca in timpul replicarii celulare, fiecare noua celula va fi identica cu celula mama. De aici iau nastere tesuturile. Dar celulele tuti-si omnipotente au capacitatea de a regla ce gene vor fi folosite de seria celulara care va lua nastere, apoi se vor divide si copia lor va da nastere precursorilor. Din cauza asta, toate celulele stem spre exemplu, au aceeasi functie si se vor adapta in functie de mediu pentru a face un tip de tesut.
Orice intrebare e bine venita!