Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
10.9k vizualizari
Senior (8.1k puncte) in categoria Tehnologie

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Măsoară tensiunea din priză. Poate e de 260V.
Experimentat (3.3k puncte)
3 plusuri 2 minusuri
Pot fi mai multe cauze.

- Poate să fie de fapt o simplă fluctuație statistică. Dacă vi s-au ars 2-3 becuri într-o perioadă cînd altădată vi se ardea numai unul (să zicem în cîteva luni), atunci ar putea fi o simplă coincidență. Coincidența devine improbabilă, dar nu imposibilă, dacă vi s-au ars 10 becuri în aceeași perioadă.

- Poate că ați cumpărat becuri dintr-un lot cu multe defecte. Încercați și alt producător.

- Poate vă aflați într-o zonă unde ceilalți consumatori dezechilibrează rețeaua trifazată și fac să crească tensiunea pe faza dumneavoastră, fie tot timpul, fie cîte un salt din cînd în cînd. Dacă tensiunea este tot timpul mai mare decît marja permisă, puteți verifica asta cu un voltmetru simplu (de curent alternativ, evident). Dacă în schimb crește numai din cînd în cînd aveți nevoie de un voltmetru care să memoreze maximul; îl puneți în priză și peste cîteva zile, săptămîni, luni vă uitați din nou la el. S-ar putea totuși ca salturile să fie sezoniere, pentru că... iarna nu-i ca vara.

- Poate că becurile de fapt nu sînt arse, ci doar contactele din dulie sînt slabe. Verificați becul cu un ohmmetru și dacă e nevoie readuceți lamelele din dulie la o formă care să asigure un contact ferm (atenție la tensiune!).

- Plus restul de posibilități: cineva vă face glume, memoria vă joacă feste etc.

Ca soluție puteți încerca ce vă spuneam mai înainte: luați becuri de la alt producător, verificați tensiunea și eventual cereți să se ia măsuri, verificați becurile și duliile. Mai puteți profita de ocazie pentru a trece la becuri economice, care sînt mai puțin sensibile la variațiile de tensiune, au o viață de cîteva ori mult mai lungă și consumă mult mai puțin.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Ca o completare la acest raspuns, ar fi bine si verificarea conexiunilor din dozele de legatura.In final daca totul este in regula din punct de vedere electric, este recomandat schimbarea pe alta faza a abonatului de personal calificat si autorizat.
...