Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 3 minusuri
1.0k vizualizari
Novice (109 puncte) in categoria Corpul uman
0 0
Cautand o definitie a frumosului in DEX, observam ca factorul fundamental care determina ca ceva sa fie perceput drept frumos este faptul ca acel ceva place. Prin urmare, o formulare logic echivalenta cu intrebarea pusa ar fi: de ce ne place ceea ce place?
0 0
Din folclor: "Nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie!"

După cum spune şi puiu, întrebarea nu are sens.
0 0
Da, este un bun exemplu de tautologie.
0 0
Pare tautologie, dar nu este decît poate o stîngăcie în exprimare. Întrebarea „De ce ne place ceea ce ne place?” este perfect logică. Altfel spus întrebarea este: cum apare senzația de plăcere, de ce există ea, ce corelații sînt între obiectul plăcerii și cel care îl percepe așa etc. Ca în orice ramură a cunoașterii, constatăm un fenomen și-i căutăm o explicație. Întrebarea face obiectul psihologiei și al esteticii.
1 0
Intrebarea, in forma in care este exprimata, cere explicatia unui fenomen, acela ca frumusetea place. Dar frumosul este ceea ce place, deci fenomenul care se cere explicat este acela ca ne place ceea ce place, cum ziceam, un bun exemplu de propozitie in care subiectul "ceea ce place" exprima aceeasi notiune cu predicatul "place", care este o tautologie.
Eu inteleg ca se pot extrage sensurile pe care le extrageti dvs. si intrebarea are sens inauntrul psihologiei si al esteticii, de aceea observatia mea este o constatare si nu o critica. Numai cineva care are obsesia corectitudinii formale o poate lua drept critica.
Atata doar, ca uneori devine obositor sa ghicesti sensuri si sa faci reformulari, atunci cand cel care se exprima nu e prea clar.
Poate ca RayRayy s-a referit, in afara sensurilor banuite de dvs., psihologic sau estetic, la frumusetea in relatie cu Dumnezeu, adica la un sens religios? Sau la orice altceva, nu ne ramane decat sa banuim sau sa interpretam.

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Frumusetea pe care o percepem noi este subiectiva, in sensul ca o percepem doar noi oamenii. Oamenii apreciem simetria, o persoana cu un nas, gura prea mari (mici ) sint percepute ca fiind urate. S-a demonstrat ca persoanele simetrice sunt  mai sanatoase si mai inteligente, deci ne ajuta in selectia naturala.  Baietii refuza o fata paroasa, cu incheieturi goase, voce masculina, obeza etc. dar in realitate sunt  dereglari hormonale, este mai putin sanatoasa si mai putin fertila. Se stie ca asasinii ca regula generala sunt mai urati decat media.

Desi, perceperea frumusteii are si influiente culturale s-a demonstrat ca bebelusii se simt atrasi de figurile frumoase si refuza pe cele urate.
Experimentat (3.3k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Motivul principal este datorita simturilor, in special vazului.

In prezenta luminii totul ia forma, culoare.Admira un apus de soare, sau un peisaj ,admira un catel cum se joaca sau admira valurile marii cum se lovesc de tarm.Si nu-i asculta pe cei care spun ca frumusetea e subiectiva.Altfel nu si-ar rupe gaturile uitandu-se dupa o femeie frumoasa. :)

Intregul proces consta in faptul ca receptorii simturilor noastre sunt satisfacuti.La nivel celular se produce serotonina care da senzatia de bine, de fericire.

Vei remarca ca si sunetele (muzica) , nu doar culorile  au un efect asemanator.Toate simturile noastre au un rol important in a produce aceasta stare de bine.

Nu stiu cum explica cei care cred in supravietuirea celui mai bine adaptat aceasta "inutila" functie a corpului uman.Dar, in fine, e treaba lor.
Experimentat (1.5k puncte)
0 0
Nu știu dacă e așa de inutilă, căci frumosul înseamnă în primul rând siguranță, stare de bine. Sunt frumos, am lucruri frumoase, sunt înconjurat de lucruri frumoase, deci îmi merge bine/am succes/voi supraviețui.
Plus că frumosul e învățat, părinții ne oferă lucruri frumoase ca recompensă, lumea ne învață care reprezentanți ai sexului opus (sau aceluiași) sunt frumoși și altele.
0 0
Am folosit ghilimele la inutila.
In contextul supravieturii celui mai bine adaptat  frumusetea este o caracteristica  inutila.
E adevarat ce spui, ca atunci cand esti inconjurat de frumos devii optimist (voi supravietui).
Dar o optica pozitiva nu este de ajuns pentru a supravietui.
E ca si cum am spune: Curaj gaina ca te tai! :)
Pe de alta parte , spui ca frumosul este "invatat". de la parinti, de la lume.
Probabil ca o parte provine din procesul de invatare. Dar fiecare ne diferentiem ca individ.Fratii mei , desi am crescut in aceeasi casa, au gusturi diferite de ale mele, de mici. Sau unele lucruri care nu-mi placeau intr-un timp acum imi plac cel mai mult.(exemplu: slanina si pastele)
Si tine cont: pastele facute de mine! :) (deci nu vorbesc neaparat de o influenta din partea cuiva)
...