Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
784 vizualizari
Probabil că ştiţi că în 2005 Barry Marshall şi Robin Warren, 2 australieni, au câştigat Premiul Nobel pentru Medicină, răsplată pentru descoperirea rolului pe care bacteria Helicobacter pylori îl joacă în majoritatea ulcerelor gastrice. A fost un moment de schimbare de paradigmă, căci până atunci se credea că factorii cauzatori sunt hrana necorespunzătoare, stresul ş.a.

Mai cunoaşteţi alte descoperiri recentă din medicină care să fi modificat complet modul în care tratăm şi putem vindeca anumite boli?
Senior (8.1k puncte) in categoria Stiati ca?-Diverse
1 0
Nu știu dacă e adevărat, dar de la un timp tot aud că și cancerul ar fi provocat de un virus, care desigur se poate transmite, ca orice virus. Cu toate astea nu știu cum se manifestă și cum acționează acel presupus virus.
0 0

HPV- human papilloma virus este direct implicat in carcinogeneza la nivelul colului uterin, se cunoaste precis mecanismul, proteine ale virusului interactioneaza cu proteine ce regleaza ciclul celular de multiplicare si celulele infectate se inmultesc anormal de mult, ulterior acumuleaza si alte mutatii.

IFN - interferonul, a fost un boost in lumea stiintifica si medicala a anilor 80,  metaforic denumit The Big IF. Interferonul a fost descoperit in 1957 de catre doi oameni de stiinta, englezul Dr. Isaacs Alick si colegul sau suedez Jean Lindenmann care studiau noi tratamente antibiotice pentru tuberculoza, septicemie si alte infectii cu evolutie severa, pentru care tratamentul era de multe ori ineficient.

A fost denumit interferon deoarece dr. Isaacs a observat un proces de interferenta, un organism odata infectat cu un virus, devine rezistent la o infectie concomitenta cu un al doilea tip de virus. A injectat virus gripal in oua viabile de gaina si a observat ca dupa infectare in ou se produce o cantitate foarte mica dintr-o anumita proteina. A extras acea proteina si a injectat-o in alte oua viabile, neinfectate si acestea au devenit rezistente la infectia cu virus gripal. 

A denumit proteina interferon. A fost o euforie de scurta durata. Producerea si purificarea erau dificile deoarece celulele produc interferon in cantitate foarte mica. In 1967 dr. Isaac a sufeirt o hemoragie cerebrala de la un anevrism, a fost diagnosticat ulterior cu boala mentala maniaco-depresiva. Prejudecatile despre bolile mentale erau mai mari decat acum, increderea in descoperirea si potentialul acestui medicament au scazut dramatic. In 1967 Dr. Isaacs moare. IF a revenit in atentia oamenilor de stiinta in 1980, s-a observat ca are efect remarcabil in tratamentul unor tipuri de cancere. Deoarece nu se cunostea mecanismul, raspunsul la tratament era imprevizibil. Rata de succes era mediocra. Insa s-a dovedit eficient in prevenirea unor infectii virale si ulterior, odata cu perfectionarea biochimiei de laborator de obtinere si purificare, s-au putut obtine cantitati mai mari si interferonul s-a stabilizat ca medicament principal in unele infectii virale, cum sunt hepatitele virale cronice B, C si D.

 

In momentul de fata se considera de catre oamenii de stiinta ca greutatea corporala este rezultatul balantei intre aport si consum. Consumul insa depinde foarte mult de configuratia genetica ce este setat la un nivel variabil individual. Unii oameni elimina mai multa caldura, altii au un metabolism in favoarea energiei chimice. Cei ce favorizeaza termogeneza nu se ingrasa, pe cand ceilalti da. Este implicata adiponectina, o substanta bioactiva eliberata de tesutul adipos. Practic, doua persoane cu acelasi stil de viata, consuma acelasi tip si cantitate de mancare, una poate fi normoponderal iar una supraponderala deoarece celulele lor au niste setari metabolice usor variabile.

 

In unele cercuri stiintifice cancerul este vazut ca incercari ale naturii de a obtine un organism situat pe un nivel superior de evolutie. Se cauta o noua paradigma in genetica deoarece sistemul "aditiv", adica fiecare caracter fenotipic este rezultatul sumat al unor gene ,este de departe complet ineficient pentru a explica multe interactii gena-gena, autoreglare, epigenetica (desi succesiunea nucleotidica a genei este corecta, efectul genei poate fi nul..fie ca este gena inactivata prin metilarea  promoterului [fiecare gena are o zona de inceput numita promoter unde se prinde masinaria prin care informatia din gena esta transcrisa in ARN mesager, daca promoterul este nefunctional gena este pe post de bibelou]; fie ca nucleoproteinele (histonele) pe care se impacheteaza ADN-ul creeaza niste legaturi si interactiuni intre ele prin care gena devine inaccesibila spatial, de asemenea nu poate fi transcrisa -  triggerul pentru incorporarea unor astfel de histone  care interactioneaza intre ele nu se cunoaste).

 

In ultima vreme se incearca diagnosticarea precoce a cancerului prin teste serologice (ale sangelui/plasmei) de identificare ale unor mici fragmente de ARN numit microARN. (microRNAs)

Aceste micro RNAs sunt secvente scurte de nucleotide influenteaza (de obicei inactiveaza) ARNm dupa ce a fost transcris din ADN-ul nuclear. In cancere circula un microRNA anormal..insa e in cantitate foarte mica si e dificil de detectat. O tehnica ce in practica de zi cu zi nu poate intra prea curand. Deoarece sensibilitatea si specificitatea sunt reduse, s-a renuntat partial.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19275611

si s-a trecut la:

Detectarea celulelor tumorale circulante in fazele precoce ale cancerului

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0111597

 

De asemenea, se urmareste crearea unei baze internationale de date cu mutatiile ce apar in toate tipurile de cancere si reclasificarea cancerelor dupa mutatiile dominante si cu potential terapeutic si mai putin dupa aspectul histologic.

 

pana atunci se cauta o metoda de a modifica informatia genetica.

 

unele boli care acum 100 de ani nu se tratau sub nicio forma, boli genetice de metabolism, acum se pot vindeca (ex. Boala Gaucher)

http://www.fcrf.org.in/mps_acvy.asp

 

metode de sustinere a vietii atunci cand organismul este depasit, ceva inimaginabil acum 200 de ani  : http://bangordailynews.com/2011/09/30/health/breathing-in-breathing-out-bangor-man-lives-with-the-weighty-legacy-of-polio/

 

 

 

 

 

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Epigenetica este un domeniu ce va genera o altă abordare în tratamentul bolilor genetice sau a cancerelor, a bolilor de metabolism sau chiar a celor de natură psihică.
http://www.scientia.ro/biologie/74-genetica/4492-epigenetica-inceputurile-1.html
Junior (1.3k puncte)
0 plusuri 0 minusuri

Inca de la introducerea apei alcaline ionizate in clinica noastra in 1985, am avut multe experiente clinice interesante in utilizarea acestui tip de apa. Pacienti nostrii au resimtit imbunatatiri ale starilor lor de sanatate, iar unele dintre acestea au fost considerate chiar miraculoase la acel moment.

Astfel de experiente clinice ne-au determinat sa recunoastem faptul ca apa alcalina ionizata este nu numai eficienta pentru refacerea florei intestinale si a metabolismului, dar, de asemenea, este eficace in neutralizarea oxigenului activ (O+) (Apa alcalina ionizata). Metabolismul celular depinde de apa intracelulara. Chiar si celulele canceroase si-ar putea pierde trasaturile lor caracteristice de proliferare nelimitata atunci cand acestea sunt scufundate in apa bogata in molecule de hidrogen incarcat negativ (H-)(H- forta universala a vietii). Solutia ar putea fi acum in mainile noastre. Aceasta "apa noua" ar trebui sa fie prima noastra alegere atat pentru baut, cat si chiar pentru gatit.

Prin utilizarea apei alcaline ionizate pentru baut si prepararea hranei, am observat clinic la pacientii nostri urmatoarele:
  • scaderea nivelului de zahar din sange la pacientii cu diabet zaharat
  • imbunatatirea circulatiei periferice in gangrena diabetica
  • scaderea concentratiilor de acid uric la pacientii cu guta
  • imbunatatirea functiei hepatice in bolile hepatice, ciroza hepatica, hepatita
  • imbunatatirea starii de sanatate la pacientii cu ulcer gastroduodenal si prevenirea recidivelor
  • imbunatatirea starii de sanatate a pacientilor cu hipertensiune si hipotensiune arteriala http://apastructurata.blogspot.ro/2014/11/studiu-clinic-privind-consumul-de-apa.html

 

Novice (107 puncte)
...