Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
722 vizualizari
Ar fi mai bine sa-mi dezvolt o tehnica pentru a putea tine minte mai usor ce citesc ? Sau nu exista asa ceva ? Ma bazez doar pe concentrare ?
Junior (625 puncte) in categoria Informatii utile

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri

Ideal ar fi sa nu citim cuvant cu cuvant , ci grupuri de cuvinte.

Aceasta "tehnica" ne ajuta sa retinem mai usor ceea ce citim si daca avem memorie vizuala buna.

O alta metoda complementara este ca atunci cand citim sa reusim sa gasim cuvintele "cheie"( cuvintele care caracterizeaza ideea principala).Daca vreti e ca si cum ai sublinia raspunsul la o intrebare intr-un paragraf. Procedand asa nu vei avea de o foaie plina de fraze si  propozitii ci doar cateva cuvinte subliniate care te ajuta sa remarci ideile importante din pagina.

Eu am observat, ca la mine,   atunci cand citesc si vreau sa retin ce citesc , e important si "ambientul". Un fotoliu prea comod, muzica de la radio, calculatorul deschis, vecinii care fac renovari sunt factori perturbatori.(pot fi si alti factori: oboseala , hrana etc)

Daca ne bazam doar pe concentrare , exista riscul ( sigur depinde si de capacitatile fiecaruia) sa retinem ceea ce citim doar pe termen scurt.

Nu am pretentia ca am epuizat toate metodele, ci le-am mentionat pe cele care au efect in cazul meu.

Experimentat (1.5k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
După mine metoda cea mai bună de a reține constă în a înțelege ce citești. Dar nu o înțelegere superficială, nu doar o impresie că ai înțeles.

De exemplu, dacă e un text de matematică, fizică, chimie etc., prin înțelegere ar trebui să observi care e structura raționamentelor și să fii în stare să le refaci singur, de la cap la coadă.  Dacă e un text de biologie, medicină, istorie, ar trebui de asemenea să observi care e structura expunerii și să poți face comparații cu subiecte asemănătoare (alte animale, alte organe, respectiv alte societăți). Și așa mai departe, în funcție de subiect.

În ultimă instanță reținerea de informații nu are ca scop doar depozitarea lor în memorie (pentru un examen, să zicem), ci folosirea lor efectivă, fie ca atare, fie într-o situație analoagă.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Clar trebuie făcute paralele la ceea ce citești, ca să ai mereu în minte o legătură. Un nene (nu mai țin minte numele) spunea că nu putem ține minte mai nimic fără să facem legături care solidarizează, ca să spun mai plastic, informațiile între ele.
...