Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
958 vizualizari
Am auzit zilele astea discuţii pe marginea unei propuneri de modificare a sistemului de finanţare a bisericii de către stat. Ideea era, dacă am înţeles corect, de a elimina cotele bugetare date anual bisericii şi de a le înlocui cu posibile contribuţii prin celebrul 2% din impozutul pe venit, asemenea celor care se fac pentru diverse fundaţii de către cei ce aleg asta.

Dincolo de reacţiile vehemente şi de-a dreptul ciudate ale unora la adresa ideii şi omului care a venit cu ea (despre care aş dori şi părerile voastre), m-ar interesa mai ales să ştiu câţi bani primeşte anual biserica de la stat şi cam la cât s-ar putea ajunge, într-o variantă optimistă, prin soluţia 2% din impozitul pe venit....
Senior (8.1k puncte) in categoria Economie - Afaceri
4 0
Nu știu nimic despre inițiativa asta, așa că nu pot răspunde, dar cel puțin ca principiu inițiativa este superbă. Atît de superbă încît mă mir că nu se procedează deja așa. Biserica nu e a statului, iar statul nu are nici o datorie față de biserică. Finanțarea bisericii de către stat mi se pare o chestie de Evul Mediu, total incompatibilă cu epoca în care trăim.

Biserica trebuie să primească bani de la acei oameni care sînt dispuși să-i dea bani. Nu de la tot poporul, de-a valma. Ce este de fapt biserica? O asociație de oameni, cu păreri asemănătoare, care se adună din cînd în cînd să vorbească despre acele păreri (mai exact despre niște personaje imaginare). Deci biserica nu diferă cu nimic de un club al fanilor Star Trek. Iar clubul fanilor Star Trek nu primește bani de la stat, și nici nu trebuie să primească.
0 0
Detalii mai multe despre initiativa de care vorbeam, care nu cred sa aiba vreo sansa (nici macar nu s-a ajuns la nivelul de initiativa legislativa, sunt doar vorbe reproduse prin presa), aici: http://www.dcnews.ro/2013/04/replica-bor-la-propunerea-lui-cernea-putem-cere-statului-proprietatile-confiscate-ce-spune-deputatul-verzilor/

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Calculul sumei totale primite de culte, conform declaratiilor repetate ale Patriarhiei:

  • 2012: la un PIB estimat de 132,6 miliarde euro (INS inca nu a dat datele finale) -> 530,4 milioane euro
  • 2013 la un PIB estimat de 139,8 miliarde -> 559,2 milioane euro

Valoarea medie (2012 - 2013): 544,8 milioane euro".

http://m.hotnews.ro/stire/14173579

Junior (1.3k puncte)
0 0
probabil este imposibil sa se poata calcula tot ce doneaza si ajuta primariile locale biserica.

nu este contabilizata care este valoarea in imagine a invitarii preotilor la mii de acte oficiale y iesirea lor in mii de medii nationale si locale gratis.

care este valoare ca investitie in educare a milioane de indivizi in scoli, care in ziua de manie vor fi oameni cu potential pt. a sustine financiara a bisericii y folosit votul lor pe post de sperietore pt. partidele si liderii politici care nu cotizeaza gras la biserica.
...