Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
924 vizualizari
Campul Higgs se considera a fi una din  "caramizile"  aparitiei materiei.

Este logic sa vorbim astazi depsre vid ca fiind camp (Higgs de exemplu) in repaus?
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Terra-Univers
0 1
Nu există particula în repaus, cu atât mai puţin nu putem vorbi de câmp în repaus. Tot odată nu există vid absolut nici 0k.
0 0
Imi imaginez campul Higgs format din bosoni Higgs ca niste sfere aliniate una langa alta  tridimensional si care umplu tot universul.
Ar fi posibil sa existe zone in care acesti bosoni sa nu rezoneze absolut deloc? ( ca un lac nemiscat numai ca nu are suprafata, umple tot spatiul)
Ce anume nu corspunde realitatii in aceasta descriere?
0 0
Puteai sa nu foloseşte termenul de repaus şi ieşea bine ipoteza.
Bosonii h interacţionează între ei deci vidul are masă doar ca nu văd o cale de calcul.
Dacă acest câmp higs este uniform răspândit în univers atunci putem povesti şi de masa vidului pe unitate de volum, doar ca în vid nu sunt numai Bh.
0 0
Tocmai repausul e problema. Oare se poate "crea" cumva repaus in mod "artificial"?
Sper sa se inteleaga corect intrebarea ( nu ma refer la actiunea umana)
ci daca s-ar putea crea "conditiile" pentru un "repaus".
0 0
Daca s-ar putea detecta acest camp si daca acest camp (sau alta energie --energia intunecata de exemplu) ar fi omniprezent,atunci vidul ar trebui pus in ghilimele si atunci da,vidul ar fi sinonim cu acest camp omniprezent (sau cu alta forma de energie omniprezenta).

Pana atunci insa,vidul ar trebui considerat ca fiind spatiul dintre particule.

P.S. Campul Higgs,datorita celor 2 calitati pe care i le atribui,anume repausul si calitatea de cauza a aparitiei materiei (dar poate si a unor calitati ale materiei cum ar fi masa si inertia) mi se pare sinonim sau destul de asemanator  cu conceptul de eter cosmic.

1 Raspuns

1 plus 2 minusuri
Asa zis vidul, este un fals concept si se refera doar la minima densitate a materiei asa zis solide!

Realitatea este ca vidul este plin cu radiatie electromagnetica. Undele pot ocupa acelasi spatiu tridimensional daca au frecvente diferite si nu se afecteaza reciproc in aceste conditii. Daca vidul ce ne inconjoara nu ar fi plin cu radiatie , nu am vedea nimic din jurul nostru, din spatiul cosmic. Problema vidului este o proasta interpretare a omului a spectrului electromagnetic. Se pare ca undele de sub nivelul gamma le interpretam ca fiind materie solida, iar undele mai mari ca radio le interpretam ca fiind inexistente!!!

De fapt avem de a face doar cu unde electromagnetice pe un spectru mult largit fata de cel acceptat in prezent de stiinta!

Aceasta idee care  ne face sa gandim vidul este legata de interpretarea datelor percepute spectral de catre organele noastre de simt. Fiecare organ de simt percepe o anumita portiune din spectrul electromagnetic. Ce nu percepem direct interpretam ca materie solida, ori camp...

Spectrul electromagnetic clasic este intre gamma si radio. Materia solida este la extrema radiatiilor gamma! Organele noastre de simt percep doar undele din spectrul clasic.
Novice (176 puncte)
2 0
Și care credeți dumneavoastră că e spectrul electromagnetic „acceptat” în prezent de știință? Care sînt limitele lui? Sînt curios pentru că eu unul lucrez într-o anumită ramură din  electromagnetism și încă n-am aflat, după atîția ani, că ar exista vreo limită. Azi am auzit pentru prima dată, de la dumneavoastră, că spectrul ar fi limitat.

Ce înțelegeți prin unde radio? Care ar fi limitele lor? Că nu-mi dau seama care sînt acele unde radio pe care „le interpretăm” (cine?) ca fiind inexistente.

Ce unde electromagnetice percepe urechea? Dar pipăitul? Dar nasul? Dar papilele gustative? Dar celelalte organe se simț, cu care percepem căldura, durerea, echilibrul și așa mai departe?

Cum ați reușit să clasificați materia solidă ca undă electromagnetică?

Asta ca să aveți o idee de ce v-am votat negativ răspunsul. Chiar presupunînd că știți dumneavoastră lucruri extraordinare pe care restul muritorilor nu le-au aflat încă, cred că merităm și noi niște explicații, ca să nu murim proști.
...