Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
415 vizualizari
Daca ar fi descoperita particula elementara ce forma geometrica credeti ca ar putea avea? Si cum ati argumenta raspunsul?
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Terra-Univers

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
Noțiunea de formă ține de percepția noastră, a oamenilor, la scara cu care sîntem obișnuiți noi. În cazul particulelor elementare noțiunea asta își pierde sensul, odată cu noțiunile de poziție și dimensiune. Un electron nu e un punct, nu e o bilă și cu atît mai puțin cub sau altceva. Ni-l putem imagina într-o primă aproximație ca un norișor pufos, care se află peste tot și totuși nicăieri, dar probabil nici aproximația asta nu e destul de bună. De altfel nici obiectele macroscopice despre care considerăm că au o formă clară de fapt nu au. Un cub de metal ni se pare solid, dar el este mai mult gol decît plin, iar limitele lui spațiale sînt neclare. Forțele dintre atomi păstrează (oarecum) o distanță constantă între ei, la nivel macroscopic, de aceea pentru noi noțiunea de formă este utilă. Dar fiecare atom se mișcă permanent în jurul unei poziții de echilibru, iar poziția de echilibru are din cînd în cînd salturi, uneori împreună cu alți vecini.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Sunt de acord ca notiunea de forma tine de perceptia noastra. Mai mult, as adauga ca notiunea de forma capata sens in prezenta luminii. Altfel cum am putea "vedea" ce forma are?
Dar sa inlaturam toate aceste "prejudecati".
Sa presupunem ca ar fi teoretic posibil, fara sa influentam starea particulei elementare , sa o "observam". Mi-a placut aproximarea cu "norisorul pufos" care se afla peste tot si nicaieri.
Cineva care ar sustine aceasta idee ar opta probabil pentru o forma apropiata de cea sferica.
Dar eu as propune alta: forma unei galaxii spirala.Am ales aceasta forma pentru ca este una care caracterizeaza cele mai mari sisteme.
Totusi nu insist prea mult pentru ca am o problema cu forma aceasta.Nu prea este o stare de echilibru.Sau poate nu e nevoie de o stare de echilibru? Ar fi interesant de vazut daca nu cumva este ceva legat de trecerea dintre materie la antimaterie si invers. Oare ce forma s-ar genera?
1 0
S-ar putea ca percepția noastră privind formele să fie mai întîi una tactilă și abia apoi una vizuală. Spun asta pentru că ochii văd de la distanță și pînă nu atingi ceva nu prea ai cum să știi dacă e tare sau moale, dacă are o formă fixă sau variabilă. Numai după ce ne-am obișnuit, cu ajutorul pipăitului, să percepem obiectele care sînt tari am început să recunoaștem și vizual acele obiecte ca avînd o formă fixă.

Norișorul de care vorbeam nu e neapărat sferic. De exemplu electronul din atom poate avea diferite alte forme (date de distribuția sa de probabilitate).

Nu-mi dau seama ce sistem cuantic ar putea avea o distribuție de probabilitate asemănătoare cu forma unei galaxii spirale, dar probabil că nu este imposibil.
1 0
De parca nu era destul de greu si asa , am mai gasit o "problema".
E vorba de constanta lui Planck. Inca nu-mi este clar, dar se pare ca aceasta constanta ma "obliga" sa iau in considerare , cel putin la nivel cuantic forma sferica. Cum spuneati mai inainte vecinii te "obliga" sa fii in echilibru.
O particula elementara inconjurata de alte particule elementare va pastra o distanta egala de acestea (in conditii ideale desigur) si daca nu gresesc aceasta distanta este constanta Planck.Oricum ar fi ,orice "influenta"  a vecinilor va afecta forma particulei.
Intrebarea ar fi care sa fie cea mai stabila structura si mai simpla posibila?
1 0
Spatiul Planck este cea mai mica distanta posibila, sau cuanta de spatiu , aprox. 10 la minus 33 cm

O particula nu este niciodata in repaus. Reprezentarea cu norisorul de probabilitate e oarecum intuitiva dar nu e corecta, desi e cea acceptata ca paradigma curenta. Cea mai buna reprezentare a unei particule nu este insa o forma fizica ci o unda. E mai greu de vizualizat... stiu....
...