Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
3.3k vizualizari
Astazi se vobeste de aparatura medicala clasa1 in care este inclus laserul(bisturiu  cu laser de exemplu) dar si aparate medicale de clasa 2 cum ar fi cele cu lumina polarizata si care produc biostimularea celulelor.

Insa ambele folosesc lumina.Cum este posibil ca in primul caz  lumina sa taie  un tesut  si in al doilea doar sa produca biostimularea celulelor?

Am gasit aceste informatii:http://www.medreflexline.ro/detalii.aspx?lumina_polarizata
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Medicina - Sanatate

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri

Nu știu ce înseamnă biostimularea celulelor cu lumină polarizată și nici la ce se referă clasele 1 și 2. Știu însă ce este lumina laser și ce e lumina polarizată.

Polarizarea luminii este legată de direcția cîmpului electric al undelor luminoase. Cîmpul electric este neapărat transversal pe direcția de propagare, dar în planul perpendicular pe direcția de propagare el poate avea orice orientare. În lumina naturală, de la soare, cîmpurile luminoase componente au cîmpul electric orientat în direcții aleatoare. În schimb în lumina polarizată cîmpul electric are în mod preponderent o anumită orientare (iar cel magnetic are orientarea perpendiculară).

Din lumina de la soare se poate obține lumină polarizată în mai multe feluri, de exemplu prin folosirea unui filtru polarizor, prin reflexia pe suprafața unui dielectric (sticlă etc.) sub un anumit unghi, prin transmisia printr-un pachet de lamele de sticlă orientate într-un anumit fel, prin folosirea unor cristale care despică lumina în două fascicule cu polarizări perpendiculare etc.

Ochiul nu simte în mod normal diferența dintre lumina naturală și cea polarizată, dar există un efect, foarte slab, care se produce în retină doar cu lumina polarizată. Cu puțin antrenament veți putea spune dacă un cîmp luminos alb este polarizat sau nu. Efectul se numește peria lui Haidinger. Dar în general, repet, ochiul este insensibil la polarizare.

Lumina produsă de laser are mai multe proprietăți, care derivă din modul în care e produsă. Există o mulțime de feluri de laser, dar în general lumina produsă este: monocromatică, coerentă, polarizată, orientată și de multe ori intensă. Monocromaticitatea înseamnă că spectrul luminii este foarte îngust, uneori extrem de îngust (dar alteori destul de larg, ca la laserii cu pulsuri foarte scurte). Coerența înseamnă că relația de fază dintre oscilațiile cîmpului luminos se păstrează pe distanțe și pe durate mari (coerența e legată de monocromaticitate). Polarizarea am spus ce înseamnă (dar laserii pot diferi între ei în gradul de polarizare, iar unii pot fi nepolarizați). Orientarea înseamnă că de obicei fasciculul laser este foarte paralel, încît se poate propaga pe distanțe mari fără să se împrăștie mult, spre deosebire de lumina unei lanterne.

Lumina laser poate fi făcută foarte intensă dacă crești fluxul de energie pe care îl introduci în laser și dacă bineînțeles laserul e făcut să reziste. Astăzi laserii se folosesc frecvent în chirurgie (cu mari precauții, pentru că taie la fel de bine și degetul chirurgului) și în alte ramuri ale medicinei.

Așadar, lumina laser este de obicei polarizată, dar nu orice lumină polarizată are și celelalte proprietăți ale luminii laser.

(Am vorbit aici numai de polarizarea liniară, dar există și polarizare circulară, folosită de exemplu la proiecțiile de filme 3D, la unele aparate foto etc.)

Expert (12.9k puncte)
0 0
Am aflat de la cineva ca aparatele medicale clasa 1 sunt cele care necesita o specializare in manuirea lor in timp ce pentru cele din clasa 2 pot fi folosite chiar de pacient doar pe baza unor simple instructiuni si de obicei sunt non-invazive.Un asemenea aparat este bioptronul care foloseste pentru polarizarea luminii niste oglinzi speciale multistratificate numite Brewster, sper sa nu fi gresit.Dar nu acest aparat ma intereseaza, doar principiul !
Exemplu: cand ne expunem la lumina soarelui este sintetizata vitamina D.Ar putea face acelasi lucru lumina polarizata asupra celulelor?
Si ca sa inteleg bine,  ati pomenit de 5 factori in cazul luminii laser:
monocromatica, coerenta,polarizata, orientata si foarte intensa.
Dintre acestea cred ca 3 "ajuta" la taiere: coerenta (undele sunt sincronizate) orientarea (undele sunt paralele aproape perfect, nu stiu daca 100%) si intensitatea fluxului de energie.
Pe de alta parte lumina naturala, de la soare de exemplu ,este policromatica, este coerenta, nu este polarizata decat daca se creaza conditiile speciale de polarizare, si are un nivel de energie redus.
Lumina naturala are cumva efect asupra corpului uman.( de asta exista sindromul depresiv sezonier SDS cand din noiembrie-martie suferim din cauza lipsei de lumina de la soare)
Problema este : lumina polarizata cum penetreaza tesuturile umane? Ce efect creaza asupra celulelor? Ce se intampla de fapt acolo?
0 0
Efectele chimice se produc la fel indiferent de polarizare. Numai dacă țineți moleculele ca pe niște soldați, într-o singură orientare (ca într-un cristal), ar putea să conteze polarizarea, în sensul că intensitatea reacției chimice ar putea depinde de unghiul polarizării. Dar în organism practic toate procesele chimice se petrec cu reactanții plutind în apă, deci moleculele sînt orientate aleator.

La tăiere coerența nu ajută, ba chiar în anumite condiții încurcă, pentru că există riscul să producă franje de interferență, deci neuniformitate. Tot ce e important la tăiere --- fie că vorbim de medicină sau industrie --- este ca lumina să se concentreze într-un punct cît mai mic (deci contează directivitatea), intensitatea să fie mare, iar lungimea de undă să fie aleasă în așa fel încît absorbția luminii în material să fie mare. De exemplu în țesutul viu lumina verde e foarte eficientă, dar contează și ceilalți factori.

Lumina de la soare nu este coerentă, mai exact are o coerență foarte mică. Se poate face ceva mai coerentă spațial folosind o apertură mică și ceva mai coerentă temporal folosind filtre colorate, dar în ambele cazuri se pierde mult din intensitate.

Lumina polarizată pătrunde în țesut la fel ca cea nepolarizată, cu excepția unor cazuri cu totul speciale, de exemplu în țesuturile transparente ale ochiului, la incidență înclinată. De fapt imediat după intrarea într-un țesut obișnuit lumina se împrăștie, adică se reflectă de mai multe ori pe detalii din țesut, deci își pierde polarizarea. Ca urmare efectul asupra celulelor e același ca al luminii nepolarizate.

Eu despre „bioptron” nu găsesc nici o descriere serioasă, așa că nu mă pot exprima. La prima impresie este încă un produs de „medicină” alternativă, fără efect medical dovedit.
0 0
Asa este in ceea ce priveste coerenta luminii( lungimea de unda este aceeasi si faza undei este aceeasi si se aplica laserelor)
Este ca atunci cand soldatii merg in cadenta pe pod la unison.(sper ca e un exemplu potrivit)Orice defazaj ar produce incoerenta in ce priveste lumina si nu ajuta la taiere , desi franjele de interferenta am citit undeva ca pot fi corectate.
De asemenea mi se pare interesanta ideea aceasta cu absorbtia luminii in  material. La nivelul tesutului uman are loc absorbtie de lumina.Mentionati despre lumina verde (si probabil va refereati la lungimea  de unda corespunzatoare acestei culori ) ca e foarte eficienta bineinteles tinand cont si de alti factori, nu numai de unda de lumina respectiva.
M-ar interesa sa inteleg bine 2 lucruri:
1.Depinde de lungimea de unda a luminii cat de profund va intra in tesut?
exemplu: culoarea verde fata de cea albastra ,care "intra" mai adanc?
2. Spuneti ca polarizarea practic se imprastie in momentul in care intra in tesut fiind reflectata de detaliile din tesut.Dar, daca ar avea suficenta "energie" ca sa zic asa ,incat fluxul de unde polarizate sa patrunda sa spunem la o distanta anume in tesut, ar fi posibil?
As mai face o comparatie : laserele se aseamana cu un jet subtire de apa(chiar se taie metal asa) si lumina polarizata ar fi ca si cum as arunca picaturile de apa strop cu strop.Nu stiu daca e viabil exemplu.
0 0
Din nou, la tăiere coerența nu ajută. Nu e nevoie ca fazele să fie aliniate. Tăierea depinde de cîtă căldură se generează prin absorbția luminii, iar căldura nu depinde de coerență.

Lumina verde e eficientă la țesutul uman pentru că sîngele (și tot ce e impregnat cu sînge) absoarbe foarte puternic lumina verde. Dacă s-ar folosi lumină roșie, o bună parte din ea s-ar transmite pînă adînc în țesut, deci căldura s-ar distribui pe un volum mult mai mare. Se poate demonstra simplu că lumina roșie se transmite ușor prin corp: țineți palma pe o lanternă aprinsă și vedeți (într-o încăpere întunecată) ce culoare are lumina care reușește să treacă prin palmă. E roșie.

1. Da, adîncimea de penetrare depinde foarte mult de lungimea de undă. Dacă vă uitați pe spectrele de absorbție ale hemoglobinei (factor important în absorbția țesutului) vedeți că albastrul este absorbit de vreo 10 ori mai puternic decît verdele, iar verdele de 10-100 ori mai puternic decît roșul (în funcție de starea de oxigenare a hemoglobinei).

2. Crescînd intensitatea luminii polarizate creștem cantitatea de lumină polarizată care ajunge în adîncime, dar starea ei de polarizare (calitatea polarizării) e aceeași.

Analogia cu jetul de apă are mai multe defecte, dar m-aș lungi prea mult. Oricum, există privințe în care mai degrabă lumina laser seamănă cu o succesiune de picături, iar lumina obișnuită cu un jet continuu.
0 0
Ma gandeam ca poate am accentuat prea mult absorbtia luminii si am neglijat reflexia ei.Orice corp absoarbe radiatii dar si reflecta radiatii.In cazul  tesutului uman se pare ca cel mai bine absoarbe culoarea verde asa cum ati mentionat,pentru ca verdele este o culoare complementara rosului.
De exemplu daca am expune o bucata de sticla de culoare verde inainte ca fascicolul de lumina sa se descompuna intr-o prisma vom observa ca in spectru obtinut nu apare culoarea rosie.Asemanator daca folosim o sticla de culoare rosie nu va aparea in spectrul descompus de prisma culoarea verde.
Acelasi principiu se observa si la albastru cu galben complementar sau la portocaliu cu negru complementar.
Inca nu am inteles mecansimul pe care nu doar lumina polarizata , dar si cea naturala  stimuleaza celulele din corp. Cum decurge procesul de regenerare( se spune ca grecii antici foloseau expunerile la soare pentru a trata anumite afectiuni.Un inventator Finsen Niels a primit premiul Nobel pentru ca a folosit radiatii luminoase  pentru a vindeca o boala numita "lupus vulgaris".http://www.uh.edu/engines/epi1769.htm
0 0
Observația cu complementaritatea culorilor este numai parțial corectă. Culorile pot fi complementare pentru ochiul uman, care percepe culoarea ca o mărime tridimensională, adică formată din trei parametri independenți, dintre care parametrul nuanței este circular. Dar spectrul luminii este infinit-dimensional, pentru că la fiecare lungime de undă putem schimba independent intensitatea. În natură nu există culori, deci nici complementaritate; ele există doar pentru ochi.

Portocaliu complementar cu negru? Negrul nu e culoare (are atît nuanța cît și saturația nedeterminate). Portocaliul este complementar cu un albastru puțin verzui (între albastru și turcoaz).
0 0
Observatii pertinente! Portocaliul e complementar cu albastrul spre verde si negrul  nu este o culoare (nici nu se regaseste  in spectrul luminii pentru ca nu are cum).
Si  e adevarat ca mi-a scapat  si acest aspect : ochiul uman percepe culorile datorita luminii.(in natura nu exista culori  ci exista radiatii luminoase de diferite intensitati si lungimi de unda)
Acestea pot penetra tesutul uman si pot influenta procesele chimice ce au loc la nivelul celulelor.Un exemplu este acela ca stimuleaza concentratia de colagen necesar la refacerea celulelor afectate.Sau stimuleaza secretia de serotonina sau melatonina.
Insa nu-mi este clar cum se intampla practic acest lucru!Ar trebui sa revad rolul luminii in timpul reactiilor chimice.
...