Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.3k vizualizari
Pentru mine e greu sa-mi fac o parere, atata timp cat nu am avut tangente cu ungurii. Nu am intalnit la viata mea decat cateva unguroaice la facultate in Bucuresti care mi-au facut o impresie placuta.

Analizand in nestiinta de cauza nu pot sa-mi fac decat pareri subiective din auzite.

Chiar daca articolul de mai jos critica gestul acestei fete, as putea spune ca a fost scris tot in nestiinta de cauza.  Cel mai bine ne-ar putea lamuri cineva care traieste intr-un oras plin de unguri.

http://www.vice.com/ro/read/sabina-fata-cu-bentita-tricolora-este-un-nonsubiect
Senior (6.9k puncte) in categoria Diverse
0 0
Parerea mea este ca majoritetea maghiarilor care traiesc in romania gansesc despre romani cum gandesc cei mai extremisti romani(vis a vis de subiectul asta) despre maghiari.Este adevarat ca acest caz este un nonsubiect,dar problema care se ascunde in spatele acestuia este una foarte importanta.Atat timp cat macar unul dintre maghiarii care locuiesc in ROMANIA are ceva cu romanii sau cu ce reprezinta ei ESTE O PROBLEMA!Nu stiu care este rezolvarea problemei dar as putea presupune ca ar fi educatia fiindca VIOLENTA nu ar face decat sa tulbure apele.

3 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Cred că Radu Alexandru are dreptate în blogul acela. S-a făcut din țînțar armăsar. Toată povestea a pornit de la un fleac și s-a amplificat din cauză că există o mulțime de oameni proști atît printre români cît și printre maghiari.

Sabina Elena a făcut ce fac mereu copiii de vîrsta ei: un act care conține o doză de teribilism și o doză de răzbunare, probabil față de ce i s-a întîmplat la 1 Decembrie anul trecut. În mod normal povestea s-ar fi oprit aici, dar reacția elevilor și a profesorilor maghiari a dus la intensificarea conflictului.

Reacțiile cele mai virulente din partea românilor din toată țara au venit de la oameni care de fapt nu au habar de armonia în care se trăiește în Ardeal. E și normal: cu cît știi mai puțin despre dușmanul tău închipuit, cu atît îți imaginezi că e mai rău și că trebuie să lupți mai tare împotriva lui. Românii care trăiesc cot la cot cu maghiarii au o cu totul altă atitudine. Ei știu că toată problema conviețuirii se reduce de fapt la micile neplăceri cauzate de existența a două limbi în aceeași comunitate. Dar nici neplăcerile astea nu sînt insurmontabile. Ba chiar uneori sînt atît de mici încît nu-i împiedică pe români și pe unguri să fie foarte buni prieteni sau chiar să întemeieze familii împreună. Au făcut asta timp de multe secole.

Nu m-am născut în Ardeal, dar am călătorit mult în toate zonele Ardealului (inclusiv în Covasna și Harghita), am făcut armata în Ardeal unde am avut și mulți colegi maghiari, la facultate în București am avut din nou o mulțime de colegi maghiari (unul, cu care am stat în camera de cămin toți cei cinci ani, îmi este și acum foarte bun prieten), am avut și profesori maghiari. Am cunoscut deci de-a lungul anilor cîteva zeci bune de maghiari, dacă nu cumva vreo sută, pe unii mai bine decît pe alții, pe unii chiar la ei acasă, și cred că le înțeleg binișor felul de a fi, care mi se pare a fi ceva mai lăudabil decît al românilor. Sigur că există și printre maghiari oameni cu caracter urît, și printre români oameni cu un caracter exemplar, dar în medie la maghiari am văzut mai multă cinste, seriozitate, coeziune, sîrguință, bună cuviință, bună creștere etc. Umblînd prin lume am întîlnit și maghiari din Ungaria; am văzut și la ei aceleași calități.

Una peste alta, tot vacarmul ăsta cu Sabina spune mai multe despre xenofobia multor români neștiutori decît despre Sabina însăși. Am văzut și păreri de-a dreptul grotești ale unor români: cum că ungurii ar trebui să plece din România (unde?! de ce?!), că ar trebui puși cu botul pe labe, ținuți în frîu, închiși, omorîți (!) etc.

Oricum, nu e de bine. Naționalismul deșănțat și xenofobia sînt sîmburii marilor războaie. Starea asta de lucruri în care vocile proștilor „patrioți” se aud mai tare decît ale oamenilor întregi la cap este un mediu fertil pentru dezvoltarea mișcărilor extremiste, iar dacă ele ajung la putere, e grav.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Un raspuns foarte bun care m-a lamurit.
Cei care se considera xenfobi si au ura fata de maghiari cred ca sunt cei care nu ii cunosc si doar din auzite au capatat o ura prosteasca. Avand in vedere ca se promoveaza numai faptele rele si acestea umflate fata de maghiari e si normal si trist in acelasi timp ca tot mai multi romani isi fac o parere foarte prosta.
1 0
Ei, nu e nicio armonie în Ardeal, să fim cinstiţi. Există o separaţie evidentă şi atunci când bei o bere. Nu puţine sunt cazurile în care un magazin al unui ungur este vizitat doar de unguri; valabil şi invers: român - români.

Iar chestia cu media ungurilor - şi aici recunosc stilul, pe care nu reuşesc să pricep cum îl menţii nealterat - este o invenţie, rezultatul imaginaţiei. Eu am cunoscut mulţi fanatici maghiari, dar nu voi spune că în medie sunt mai fanatici, pentru că pentru asta trebuie să am date solide, nu câţiva cetăţeni. I-am văzut pe unguri şi în afara ţării, unde, unii, îşi etalează ura viscerală anti-românească. Dar, din nou, nu am cum să trag concluzii de la atât lucru. Dar nu asta e problema şi, în principiu, cred că e o eroare să facem diferenţe între etnii pe baza a ce am văzut noi ori ni se pare. Asta nu explică nimic şi nu ajută la nimic. De fapt, astfel, intrăm în jocul mediatic.

Nu e o armonie între maghiar şi unguri, nu va fi, dar nici nu trebuie să fie. Trebuie să existe decenţă şi respectarea legii. Şi trebuie făcute oricâte eforturi necesare de către autorităţi pentru domolirea urii.
0 0
Eu spun ce știu. N-am nici un motiv să-i laud pe maghiari, dar maghiarii pe care i-am cunoscut eu sînt oameni civilizați. Aș vrea sincer să pot spune despre noi că sîntem mai civilizați în medie decît ei, dar nu pot.

Cît privește armonia din Ardeal, asta n-o spun doar eu, ci și o mulțime de români și maghiari care trăiesc acolo, vecini buni unul cu altul.

Există bineînțeles și excepții, atît în privința caracterului civilizat, cît și a armoniei. Dar regula e alta. Din păcate în exteriorul Ardealului se văd prea des excepțiile și prea rar lucrurile obișnuite. De fapt e și normal, pentru că „În Covasna e liniște și pace” e o non-știre. Doar cînd se întîmplă necazuri se vorbește despre secui.
0 0
nu imbratisez actiunile extremiste sau xenofobe, dar nu pot sa nu cred informatiile ce vin dinspr biserica ortodoxa, din relatarile revistei "formula as", din relatarile a numerosi intelectuali care au avut de suferit datorita extremismului maghiar din zona ; ce sa mai cred despre implicarea ambasadorului maghiar, a altor oficialitati maghiare; pentru cei care va indoiti de aceasta realitate nenorocita va doresc sa retraiti cosmarul temporar determinat de august 1940; am spus-o mereu, fara a mi-i lua in sprijin pe premierul AUSTRALIEI sau pe presedintele RUSIEI, ca peirdem prea mult timp cu udmr-ul, carora dupa parerea mea nu trebuie sa le cerem decat un lucru normal si minim al loialitatii fata de tara in care traiesc; dovediti aceasta loialitate si veniti apoi sa discutam si alte chestiuni; dar apropo ce parere aveti despre atitudinea SLOVACIEI si mai ales de sprijinul public exprimat de presedintele REPUBLICII CEHE.
0 0
Nu-mi dau seama în ce constă loialitatea față de țară de care vorbiți.

Nu înțeleg nici referirile la Australia, Rusia, Slovacia și Cehia.

Sper totuși că sursele dumneavoastră de informații credibile nu se rezumă la Biserica Ortodoxă și la Formula As.
0 0
Si mie mi-a placut acest raspuns. Cred ca problema nu este de limba ci de atitudine. Limba foarmeaza o eticheta (uniforma, spuneti-i cum vreti) si creeaza dispute legate de neintelegeri dar, ia sa vezi ce frumos este ca atunci cand calatoresti prin locuri straine sa dai tot ce ai mai bun din tine, sa nu critici, sa te comporti civilizat si sa vezi atunci daca mai sunt ori nu probleme.
0 0
As vrea sa raspund, dar in afara de sugestia de a te informa din surse ferme nu am ca sa va sugerez in conditiile in care ai nevoie sa ti se explice ce inseamna loialitate; iti aduci domnule aminte de drama construirii unui lacas pentru copii, cata inversunare a nascut din partea unei parti a maghiarilor; nu-ti mai aduci aminte, pentru ca nu vrei, dar undeva prin 1990 un lider maghiar solicita instruirea soldatilor maghiari in subunitati separate comandate de ofiteri unguri; Australia prin vocea primului ministru a exprimat un avertisment pentru cei care vroiau sa emigreze acolo si sa-si impuna regulile; primul ministru a avertizat ferm ca ei cei care vroiau sa emigreze trebuiau sa se alinieze regulilor din continent si nu invers; putin a declarat si cei din duma l-au aplaudat 5 minute pentru afirmatia ca in Rusia traiesc rusi si ca toti trebuie sa fie loiali Rusiei pentru ce le ofera; Slovacia a rezolvat problema pretentiilor unguresti, prin avertisment ferm catre acestia si prin informarea Uniunii Europene despre aceste masuri, in sensul ca pentru aceasta nu da socoteala nimanui si imediat presedintele Republicii Cehe si-a exprimat public acordul pentru aceste masuri. Tu Ianos ai dreptul sa visezi la tine inclusiv la cai verzi pe pereti sau cum se mai spune vrabia malai viseaza (sau viteazul).
1 0
Nu am nevoie să-mi explicați ce înseamnă loialitatea față de țară, ci vă întrebam ce anume înțelegeți dumneavoastră prin loialitate. Pentru că am impresia că înțelegem lucruri diferite. De exemplu, un om loial față de țară ce obligații are în privința limbii române? Aud tot felul de pretenții absurde în discursurile naționaliștilor și extremiștilor români.

Mulțumesc pentru sfatul de a mă informa din surse „ferme” și vă sfătuiesc și eu să vă urmați propriul sfat. De exemplu, spuneți-mi din ce sursă „fermă” ați preluat informația că Putin ar fi declarat că Rusia e a rușilor și că duma ar fi aplaudat cinci minute? Am văzut și eu asta prin diverse forumuri, dar nimeni nu vrea să-mi spună ce dovezi are că declarațiile sînt reale. Bănuiala mea e că discursul lui Putin e o invenție a vreunui român, pentru că știrea asta ar fi adus critici vehemente în toată lumea, dar așa ceva nu există (cel puțin nu în engleză). Arătați-mi dumneavoastră sursa. Optim ar fi să-mi arătați o sursă de la fața locului, din Moscova, dar mă mulțumesc și cu o agenție de știri internațională. Nu-mi arătați fițuici românești, capabile să publice orice numai pentru a gîdila patriotismul stupid al unor rrromâni verzi.

Apoi comparația pe care o faceți între imigranții din Australia și secuii noștri e proastă. Vă dați seama de ce?
0 0
In primul rand oamenii se schimba, nu trebuie criticati si aratati cu degetul unii pt ce au facut stramosii lor acum 70 de ani.  Nu sta nimeni astazi sa-i critice pe germani pt ce a facut Hitler.
Rvenind la subiect directorii scolii au fost sanctionati, iar diriginta scoasa din functia de diriginta si de profesoara de la clasa respectiva.
Raspunsul inspectoratului a fost ca ca pe teritoriul Romaniei oricine are dreptul sa poarte tricolorul sau insemnele nationale oricand si oriunde, ceea ce mi se pare corect. Chiar daca o faci din ura fata de o etnie, asta nu inseamna ca aceia trebuie sa te huiduie sau sa te ameninte cu moartea doar pt imbracamintea ta.
Acest lucru poate fi comparat cu echipele de fotbal romanesti. Teoretic poti sa porti oriunde fular cu Steaua, Dinamo, Rapid, dar o faci pe riscul tau, pt ca civilizatia lasa de dorit. Si acest lucru nu este valabil doar in Romania, ci cred ca pretutindeni, unde exista competitii sportive.
2 plusuri 0 minusuri

Ce anume ar putea lămuri cineva care trăieşte într-un oraş plin cu unguri? Eu am trăit o vreme şi nu am nicio viziune diferită din acea vreme faţă de cea de acum. Crezi că va rezulta din discursul unuia care trăieşte printre unguri că ungurii sunt răi ori buni? De ce ar fi credibil ce spune un locuitori român din maghiarime? Probabil că el este cel mai intoxicat.

Nu are nicio legătură cu faptul că ei sunt unguri ori noi români. Astfel de probleme sunt peste tot în lume. Şi în România mai sunt astfel de probleme, dar bazate pe altfel de diferenţe. Eu cred că toată povestea are legătură cu natura umană şi percepţia diferenţei. Sunt numeroase studii de psihologie care arată tendinţa gregară a omului, care se adună pe bază de puncte comune nesemnificative şi se separă pe bază de diferenţe nensemnificative, de orice natură, cele etnice fiind cele mai evidente.

Eu cred că toată povestea e stupidă: şi să faci eroină o fată care cel mai probabil a fost instruită de un părinte fără minte, şi să te inflamezi împotriva ungurilor.

Dată fiind natura slabă şi schimbătoare a omului, soluţia nu poate fi - cel puţin la acest nivel de evoluţie - decât respectarea legii. Restul - nu este decât discurs inflamat, ilogic şi fără orizont.

Senior (11.9k puncte)
0 0
I n varii forme ceea ce a afirmat premierul australian se intampla in majoritatea tarilor vis-a-vis de imigranti. Cand o sa-mi arati Ianos draghe un Ionesc u sau Mao ministri ai culturii sau justitiei in SUA iti permit sa-mi dai sugestii, altfel de ce as crede ce spui dumneata si sa nu cred ce a spus Putin , presedintele unei tari care chiar cand era in declin marile puteri nu au ignorat-o. Dar apropo te poti si singur informa despre atitudinea SLOVACIEI fata de pretentiile honvezilor.
2 plusuri 0 minusuri

Salut !

Subiectul controversat m-a provocat sa raspund si eu:

N-o sa fac referire la cazul Sabina - in mod cert este exagerat de mass-media si se vede ca eleva este animata de sentimente nationaliste.  Dar o sa ma refer la relatiile romano-maghiare din zonele cu populatie majoritar maghiara.

Dintr-un punct de vedere, sunt pe aceeasi pozitie ca si Adi Japan, si eu am cunoscut si cunosc multi maghiari, prieteni de armata, am strabatut ca turist Ungaria, activez intr-o asociatie in care majoritatea sunt maghiari - maghiari sau alte nationalitati tot oameni sunt, ba chiar si eu apreciez ca in medie maghiarii sunt nitel mai civilizati ca noi - firesc pentru ca sunt mai la vest si au fost mai aproape de inima Europei.

Numai ca in aceasta discutie s-a strecurat o eroare: problema nu este daca maghiarii "sunt rai", ci convietuirea cu acestia in zonele in care ei sunt majoritari. Ei bine, aici ca si in alte parti care se confrunta cu aceeasi situatie, exista probleme - ba chiar probleme MARI !

- alinierea la normele UE presupune, printre alte, descentralizare si autonomie locala. Aceste principii, firesti de altfel, fac ca majoritatea locala sa dicteze minoritatii. Ba la un moment dat, autonomia poate merge pana acolo in care teritoriile majoritare etnic pot cere secesiune si independenta ! Asta se intampla deja si in "Europa civilizata", priviti Tara Bascilor, Catalonia, Belgia ba chiar zilele astea si in Scotia !

- mai concret, in zonele maghiare strazile au fost rebotezate cu nume de-ale lor, firmele sunt numai uneori bilingve - indicand atitudinea patronilor, s-au separat clasele cu predare in limba maghiara de cele in romana, au aparut indicatoare cu "Tinutul Secuilor" , au fost arborate steaguri proprii iar multimi galagioase isi striga ungureste pretentiile secesioniste. Si realitatea este ca de la nivel central nu prea poti sa te opui, caci o sa provoci un scandal european, si se profita de aceasta situatie.

-deci problema in discutie este pana unde merge autonomia locala si cum sunt protejate minoritatile. Eleva in discutie s-a ciocnit de presiunea majoritatii si a reactionat, stiind ca o sa-si gaseasca aparatori la Bucuresti. Dar si ea insasi poate fi acuzata de provocare etnica, alaturi de cei care au amenintat-o.

In opinia mea, exista o solutie: incriminarea in viata publica a oricarui gen de provocare nationalista, rasista, religioasa, etc. - dupa modelul american. Acolo, cel putin in statele din nord, sa te fereasca sfantul sa fii acuzat de ofensa rasista - esti arestat imediat.

Senior (8.7k puncte)
0 0
AM O PARERE PERSONALA  de cand se stie ungurii desi nu toti au o ura  impotriva romanilor

  istoria  ne spune ce au facut ei in Adealul ocupat   --IP---MOISEI  TRAZNEA-- si alte locuri
 nu mai departe
de la revolutie
  --ce au facut cu   maiorul AGACHI--fie iertat  ia-u batjocorit trupul iau taiat capul si iau bagat  sobolan in gura  si au jucat fodbal cu capul lui
  mai tarziu  ati vazut ce iau facut lui COFARIU da si mai vb ca ungurii nu sunt de fapt niste fascisti in devenire
?
  tipul cu barda  din acel afis
---va decapitam
   tipul care a ars drapelul sfant al tarii  tiopul ca la spanzurat pe eroul national   AVRAM IANCU
da ce ziceti de tot ce am scris
?
e destul ca unul sa se ridice  si altii sa ia exemplul rau al aceluia   sa nui uitam   -romanii iarta dar nu uita
0 0
aduc o completare la comentariul facut anterior

  de ce este acuzata Romania de holocaust
?
nu UNGARIA  a trimis cu vagoanele   pline cu evrei in lagare?
 unde esti tu BERINDEI sa le spui astora de acum cum a facut acte ca sunt romani la circa 25000 de  ca sai poata salva  uns=de esti ANTONESCULE  care a salvat evreii trimitand-ui in israel
 deci UNGARIA nu e pomenita de holocaust dqar ROMANIA DA
  ACUZATA DE UN EVREU  ELIE WIESEL  dar rabinul   safran de ce nu nati asculta de el c34e spunea ---romania nu  fost cauza de holocaust
 sa nu uitati acerste amanunte
 care sunt o baza de plecare la cum e firea celor care isi zic maghiari
0 0
@Gheorghe Mihai Miron
In primul rand va felicit pentru ca vad ca va place foarte mult istoria Romaniei!
Insa ati intrebat : " da ce ziceti de tot ce am scris?"
Ca si dvs , si ca fiecare om , am si eu o parere.
Da aveti dreptate , s-au comis multe atrocitati , multe nedreptati asa cum ati afirmat si ati adus chiar exemple foarte clare.Din pacate istoria e insuficenta pentru a arata in ansamblu cum s-a intamplat in realitate  lucrurile( cunoastem faptele , dar nu stim motivatiile care au stat in spatele acestor fapte. Exemplu: maghiarii care au comis acele atrocitati sunt eroi nationali in Ungaria, la noi sunt considerati cum ati spus si dvs mai devreme)
Totul depinde dintr-al cui punct de vedere  privim istoria!
Pentru maghiari Avram Iancu, Cofariu , Traznea, si ceilalti  sunt criminali,tradatori  la noi sunt eroi.
Credeti ca acuzatiile aduse Romaniei ca ar fi vinovata  in privinta evreilor in timp ce Ungaria nu este pomenita, sunt argumente care sa duca la rezolvarea acestor probleme de natura nationalista?
Intreb : ce folos as avea sa nu uit ce s-a intamplat in trecut? M-ar face sa traiesc  astazi in pace cu vecinii mei maghiari? Si ei ar putea sa-mi aminteasca ce le-au facut romanii cand au reocupat Ardealul.( care era al nostru inainte)
Si inca ceva , spuneti-mi ce sa fac cu prietenul meu bun Ianos Barna si cu familia lui( cu bunicul lui care e un om deosebit si care a trait istoria pe viu, cu mama lui care face o mancare ardeleneasca grozava, si cu fratele lui mai mic care canta la chitara cum rar am vazut)?
Ma fortati sa le aduc aminte de toate aceste lucruri?Cum sa aplic la toti maghiarii ceea ce ati afirmat mai devreme?
Sincer eu apreciez curajul Sabinei de a face ceva diferit.Desi intentia ei nu era sa faca ceva care sa atraga atentia la nivel national , sustin si eu parerea lui AdiJapan si Truth ca e doar vorba despre o exagerare mass-media si s-a insinuat subtil ca e vorba de un atac la adresa simbolului tarii noastre.
Concluzia mea este urmatoarea: orice idee care nu aduce beneficii( nu ma ajuta sa rezolv un conflict sau dimpotriva il acutizeaza) este in detrimentul tuturor.
In loc sa ma concentrez la acuzatii(fondate sau nefondate) mai degraba as cauta  o solutie.
Nu critic punctul dvs de vedere , nu ma intelegeti gresit.
Insa nu pot fi de acord sa aplic principii nationaliste la prietenii mei cei mai buni, doar pentru ca sunt maghiari.
...