Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
760 vizualizari
Se stie ca aurul are o valoare psihologica, bastinasii din america precolumbiana il valorau la un nivel mult mai mic. Extractia lui a necesitat de multe ori zile de munca pt. obtinerea unei pepite de aur, chiar si in ziua de azi se investeste multa energie pt. obtinerea unui gram ( vezi milioanele de tone care trebuiesc miscate si macinate la Rosia Montana). Daca umanitatea ar fi investit uriasa munca in alte scopuri nu iesea  in castig ?
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Istorie
0 0
Eu nu am inteles niciodata de ce se pune pret pe bijuterii. De ce se consuma timp si resurse pentru etalarea unor metale sau minerale in public?
0 0
@Octavian
Dar intelegeti de ce se pune pret pe picturi celebre? Sau sculpturi renumite?
Pentru ca , pana la urma si acestea sunt o forma de "etalare" a unor substante chimice in public, nu-i asa?
0 0
Inteleg,si nu mi se pare normal nici acest exemplu. Un artist adevarat picteaza un tablou pentru a se exprima, nu sa decoreze peretii vreunui miliardar. Sunt putini cei care au apucat sa castige de pe urma artei create, de cele mai multe ori aceste tablouri/sculpturi sunt vandute la preturi astronomice de catre speculanti.

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Si banii au valoare psihologica.(de fapt intre bani si aur exista o stransa legatura deoarece ambele au aparut din NECESITATEA  de a achizitiona orice bun isi doreau oamenii)

In principal metalele pretioase cum este aurul si argintul a fost folosit ca "moneda" de schimb in locul greoiului TROC deoarece era USOR de transportat  si se putea IMPARTI in bucati mai mici si pentru ca avea o valoare RELATIV mare pentru ca nu se deteriorieaza usor si  isi mentinea stralucirea.

Investitia uriasa de care vorbiti in prelucrarea aurului nu a avut INITIAL drept scop  obtinerea de bijuterii sau pur si simplu de a "imbogati" pe cineva sau sa-si etaleze averile.

Prelucrarea aurului a evoluat tocmai datorita rolului sau de "moneda" de schimb.

A pune problema daca aceasta investitie la nivel de umanitate este profitabila,  este ca si cum ati spune ca umanitatea ar fi iesit in castig daca nu cheltuia resurse pentru a inventa  BANII!
Experimentat (1.5k puncte)
2 0
La nivelul actual de civilizatie,credeti ca este normal sa ne bazam pe aceleasi concepte ca acum 2000 de ani? Sistemul monetar este mentinut pentru ca produce profit pentru cei care il controleaza,si datorii pentru cei care sunt dependenti de el.
In mod normal,nu ar trebui sa ne bazam nici pe aur nici pe hartii/plastic ci pe o "unitate globala" calculata in functie de orele de munca necesare pentru a crea acel obiect pe care il valorificam.
Ar trebui interzise specula,dobanzile,camata si orice alta metoda de a crea valoare din nimic,in special bancile, care sunt cel mai mare dusman al civilizatiei actuale.
Aceste idei sunt utopice,nu pentru ca nu ar putea fi implementate vreodata,ci pentru ca nu se doreste acest lucru.
0 0
Aveti dreptate! Nu este normal sa ne bazam pe aceleasi concepte de acum 2000 de ani, dar bine ati spus sunt UTOPICE , pentru ca nu se DORESTE acest lucru.In raspuns m-am referit STRICT la intrebare nicidecum la rolul BANILOR.(comparatia am folosit-o pentru a accentua ideea de "investitie" la nivel global)
Insa sunt  perfect de acord cu ideea pe care ati prezentat-o in comentariu.
0 0
Adunci cum raspundeti la aceasta intrebare : De ce Africa de Sud are venit pe urma exragerii gold ?
...