Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
700 vizualizari
Deoarece teoria relativitatii a lui Einstein si transformarile Lorentz se aplica la viteza c (constanta universala) s-a observat ca o consecinta a acestor principii ca SPATIUL se contracta si TIMPUL se dilata.

Dar daca viteza luminii nu este CONSTANTA? Cum va schimba asta perceptia noastra asupra spatiului si timpului?

Revin asupra intrebarii: Cum ar afecta calatoria (teoretica)  in timp?
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
Parerea mea este ca nu conteaza cat de constanta este viteza luminii ci cat de mare. Deci raman aceleasi perceptii pentru moment.
Novice (182 puncte)
0 0
Aveti dreptate in aceasta privinta.Deocamdata ramanem cu aceleasi perceptii.Dar cineva va  putea constata dupa un timp nedefinit ca aceasta perceptie nu mai corespunde cu realitatea fizica.
Ati putea macar sa presupuneti cum va arata timpul sau spatiul?
1 0
N-ar avea nimeni ce sa caute in acest site nici daca ar avea o parere despre un posibil adevar plauzibil insa, as putea sa cred ca: daca as putea sa ma strecor in macrocosmos, 80 de ani din viata mea s-ar transforma intr-o nanosecunda si as trai restul anilor mei in macrocosmos ceea ce vor reprezenta miliarde de ani din cosmosul din care am plecat (asa vad eu ca spatiul se contracta si timpul se dilata) iar daca, as reusi sa ma strecor in microcosmos atunci, evident, spatiul s-ar dilata si timpul s-ar contracta.
0 0
Bine ca n-o sa apucam acele timpuri "contractate"! :)
Insa se afirma ca viteza luminii este constanta. Altceva ar putea DEPASI aceasta viteza, in afara de LUMINA?
1 0
Prima ta remarca: "Bine ca n-o sa apucam acele timpuri "contractate"! :)" N-are legatura cu ce am scris eu. Revizualizeaza raspunsul meu... :)

Deja exista ipoteza existentei unei particule (am uitat cum a fost denumita) care ar zbura cu viteza infinit. S-ar afla oriunde oricand. Asta ar insemna, dupa parerea mea, ca timpul si spatiul sunt o iluzie atunci cand "zbori" cu viteza infinit.
0 0
Da, ma transpuneam in situatie! :)
Totusi, o observatie: daca "zburam"cu viteza infinit spatiul-timpul devin o "iluzie".Asta ar insemna  ca intoarcerea in timp ar fi o iluzie?(cand de fapt eu ma aflu in alt spatiu-timp real)? Sau nu la asta va referiti?
1 0
Da, si am aflat de aceste particule mai demult dar le-am asociat foarte usor cu o afirmatie a lui Einstein gasita intr-un articol romanesc (pe care l-am verificat ulterior cu cel original): "Într-o lume lipsită de spaţiu şi timp, moartea nu există. Chiar Einstein spunea către sfârşitul vieţii: „Prietenul meu a plecat din această lume ciudată cu puţin înaintea mea. Aceasta nu înseamnă nimic. Oamenii ca noi ştiu că distncţia dintre trecut, prezent şi viitor este doar o iluzie care persistă cu încăpăţânare”. Nemurirea nu înseamnă existenţă perpetuă  într-un timp nesfârşit, ci locuieşte, mai degrabă, în afara timpului cu totul, a explicat Lanza."
Articolul are alt subiect totusi, se aplica si discutiei noastre.
0 0
Foarte ,foarte interesanta idee!
Si cred ca  se aplica PERFECT la intrebarea mea:)
Multumesc frumos de comentarii.
1 0
:) Multumesc si eu pentru apreciere.
...