Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.5k vizualizari
Ţinând cont de progresul ştiinţelor în a oferi răspunsuri mult mai plauzibile decât cele pretinse de vechile scrieri religioase, dar şi cele mai noi care ar vrea (şi nu reuşesc, zic eu) prin interpretările lor să creeze compatibilităţi între vechile texte şi actualele cunoştinţe ştiinţifice, credeţi că aceste credinţe vor mai putea face faţă? Vor fi înlocuite cu altceva? Cu ce ar putea fi înlocuite?
Experimentat (3.1k puncte) in categoria Religie
0 0
Este posibil să fie cum spune AdiJapan, dar nu e singura variantă posibilă, mai există şi varianta tranziţiei nu direct spre dispariţie, ci spre o înlocuire. În ideea asta, cam ce ar trebui să promoveze un curent de acest gen, în aşa fel încât să nici nu facă afirmaţii interpretabile, nedemonstrabile, dar totuşi să poată înlocui ce oferă religiile?
1 0
Întrebarea asta --- ce conținut ar avea o nouă religie --- mi se pare încă și mai interesantă decît prima, dacă vor dispărea sau nu religiile. Nu pot să răspund, dar mă gîndesc că pentru ca o religie să supraviețuiască ea are nevoie să împlinească (fie și doar aparent) niște necesități psihice ale omului: protecția de o moarte definitivă, îndurarea divină (adică o pilă în cer), securitate, sănătate, noroc etc. Cînd privim dinspre știință ni se poate părea că rostul religiilor e să explice ceva, să răspundă la întrebări despre realitate, să furnizeze o cunoaștere. Dar nu, ceea ce oferă religiile este confortul psihic, speranța. O eventuală nouă religie asta trebuie să facă; altfel moare în ziua cînd s-a născut, cred eu.
0 0
Nu neapărat să fie înlocuite cu alte religii, aşa cum le ştim noi acum, ci mai degrabă cu noi curente care să suplinească disconfortul psihic.
0 0
Religiile vor disparea o data cu dezvoltarea constiintei si constientei la oameni. Daca la inceput scopul religiilor era gasirea unor raspunsuri la intrebari de genul - "care este sensul vietii ?", pe masura trecerii timpului au fost tot mai utilizate pentru bani si manipularea maselor. Acest lucru e din ce in ce mai evident si oamenii incep sa faca o delimitare tot mai mare intre credinta si religie. In final religia va disparea cu totul credinta va ramane si se va schimba mereu pe masura ce omul va dobandi constiinta si constienta, va face descoperiri stiintifice, medicale, etc.
Chiar daca vom descoperii in mod cert existenta unei anume divinitati si chiar daca am putea si comunica cu ea in nici un caz nu ne va cere sa ne inchinam in nici un fel. Aceasta aberatie apartine religiilor iar scopul ei este evident.

4 Raspunsuri

5 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Din punctul meu de vedere, religiile nu vor disparea niciodata. Afirm acest lucru deoarece am sentimentul ca adanc in ADN-ul fiecaruia sta ascunsa gena cautarii supranaturalului. Iar religia poate usor suplini aceasta nevoie de fantastic. Intr-adevar, pe masura ce stiinta va raspunde intrebarilor de care in vechime se ocupa doar Biserica (De unde venim?, Incotro ne indreptam? Cum a luat nastere Universul si cum se va sfarsi? etc.) puterea religiilor va scadea considerabil in randurile populatiei. Consider ca stiinta nu va putea raspunde tuturor intrebarilor perioadei respective. Chiar daca vorbim de stiinta secolului 21 sau a secolului 24. Stiinta va fi mereu pe o pozitie asimptotica, tinzand spre infinit dar niciodata atingandu-l. Mereu va fi cate ceva de descoperit. Iar Omenirea se va lega fix de acea parte pe care stiinta epocii respective nu o poate explica inca si-si va cladi o noua religie. Astazi ne macina intrebarea, poate mai mult ca niciodata, daca suntem singuri in Univers. Stiinta nu ne poate raspunde cu DA sau NU. In schimb ne poate oferi niste informatii cum ar fi numarul stelelor din Calea Lactee sau numarul galaxiilor...Concluziile le vom trage noi dupa bunul plac iar incertitudinea asta evident ca va da nastere unei noi religii a carei temelie nu va fi vreun hristors izbavitor nascut din nu stiu care fecioara ci mai degraba vreun comandament galactic aflat pe undeva prin Pleiade sau prin cine stie ce alta zona cereasca. Religiile in forma actuala mai mult ca sigur ca vor disparea cu timpul insa vor aparea altele noi, actualizate la realitatile epocii. Imaginati-va frenezia cu care vor aparea religiile dupa Primul Contact cu o ipotetica civilizatie extraterestra... 

Novice (252 puncte)
0 0
A avea "sentimentul" ca in adancul ADN-ului sta ascunsa gena "religiei" nu mi se pare o "dovada " stiintifica.
Mai degraba o chestiune de credinta.
Dar mi-a placut explicatia cu incertitudinea!(mereu va fi o necunoscuta, o enigma, iar omenirea va profita de ea, transformand-o in DIVINITATE).
Si din raspunsul dvs reiese ca religiile NU vor disparea( desi cele actuale vor fi inlocuite).
Dar eu am o intrebare legata de acest subiect: Vorbim de religii, dar de ce nu mentioneaza nimeni nimic despre LIDERII religiosi?(pentru ca pana la urma in jurul carismei lor graviteaza "enoriasii")
0 0
Asa si este! Sentimentele NU pot fi considerate dovezi stiintifice. Nici nu am insinuat asta vreo clipa. Am precizat expres ca este un sentiment, o parere. Acesta este strict punctul meu de vedere, credinta mea, in ceea ce priveste problematica religiilor si nu are ca fundament vreun studiu genetic. Nu am pretentia ca parerea mea sa fie acceptata ca fiind si adevarata!
0 0
Asta şi întrebam, ce anume simţiţi că înlocuiesc acum religiile şi cum ar trebui să arate viitorul acestora? Chiar dacă sunt ateu chiar combatant uneori, nu pot să nu încerc să pricep ce se întâmplă cu cei care au credinţe pe care eu le consider iraţionale!
Mai trebuie ţinut cont de un aspect: în decursul evoluţiei omului credinţele de tot felul au fost baza modului de gândire, astfel că din acest punct de vedere, mintea omului nu este adaptată aşa de bine la scepticism, faţă de cum e adaptată la credinţe. Şi nu e vorba doar de supra-natural aici, ci şi de faptul că dacă omul vechi (dar şi cel nou) auzea un foşnet în desiş şi CREDEA că e un prădător, era mult mai eficace să o ia la sănătoasa, indiferent dacă avea dreptate sau nu.
0 0
Salut !

Sustin pozitia lui Daniel ! Sunt de parere ca religiile/credintele nu vor disparea niciodata - cel putin atata vreme cat creierele vor ramane biologice si nu vor trece in stadiul cibernetic.

Chiar daca prin absurd asimptota stiintifica a lui Daniel ar intersecta absolutul cunostintelor despre Univers, tot se vor gasi destui ignoranti, destui care sa nege, destui care sa caute "o alta explicatie", destui carora sa le fie lene sa judece si sa invete, etc.

Nu mai zic ca este imposibil sa nu apara si celalalt element, numit Popa, Mesia, Guru, Iluminatul - pe principiul ca in fiecare secunda se naste un fraier care poate fi pacalit ...
0 0
Nevoia de fantastic şi o doză suficientă de ignoranţă, de comoditate sau de afinităţi pentru anume genuri de fantastic, vor exista mult timp de aici înainte aşa că probabilitatea ca aceste religii să persiste, să se transforme (să evouleze chiar) sau să apară alte idei de acest gen, este şi va rămâne importantă...
0 0
Personal nu sunt de acord cu ideea că religiile nu vor dispărea niciodată. Îmi pot imagina scenarii futuriste în care societăţi avansate, foarte tehnologizate, se vor rupe de ideea de supranatural. În fond, cu cât vom realiza mai mult că ceea ce odinioară ne părea magie poate fi realizat cu ajutorul tehnologiei, cu atât ruptura de credinţele religioase se va adânci. Deja există o pătură semnificativă de oameni în statele civilizate care se declară deschis în afara oricărei credinţe religioase.

De ce nu ar evolua umanitatea, odată ajunsă la independenţă energetică globală, spre o societate de tipul Star Trek. Îmi amintesc cu câtă încăpăţânare echipajul lui picard se lupta cu provocările enervantului Q, un adevărat Dumnezeu prin comparaţie cu nivelul tehnologic imaginat în TNG de Gene Roddenberry.

Cred că ideea de raţiune cu orice preţ are la rândul său potenţialul de a deveni dogmă, lucru care într-o oarecare măsură se întâmplă deja. Şi e suficient, cred, pentru debarasarea de divinitate şi credinţe religioase.

Ce ar putea împiedica omenirea să avanseze în ansamblul său într-o asemenea direcţie, dacă nu tehnologic (lucru interzis de legile fizicii), măcar din punct de vedere al concepţiilor despre lume şi univers?

În plus, mai există şi varianta unor distopii areligioase. Exagerând puţin, întreb: câtă lume crede în zei în China zilelor noastre?
0 0
Înţeleg punctul tău de vedere, dar eu am apreciat acest răspuns pornind de la ideea că tehnologizarea şi procesul de îmbogăţire al cunoaşterii nu se va termina niciodată, ba mai mult este posibil să nu putem noi înţelege totul din cauza limitărilor biochimice ale creierului nostru. Asta înseamnă că mereu vor fi lucruri şi fenomene necunoscute, care vor incita şi vor genera sentimente subiective, substratul necesar apariţiei unor idei sau manifestări neconforme cu realităţile. Că nu va mai fi de entităţi divine, foarte bine, dar posibilităţile sunt nelimitate..:)...
0 0
Posibilitati nelimitate insemna si ca STIINTA se va transforma intr-o RELIGIE  internationala intr-o era  supertehnologizata.
Dar spun "stupizenii" pentru ca deja exista "adepti" ai acestei "religii".
Daca nu voi primi un "vot" negativ intru si eu in "secta" asta! :)
Nelimitate si nemiluite sunt caile Domnului. AMIN! :)
7 plusuri 0 minusuri
Eu cred că religiile vor dispărea treptat, dar procesul va dura mult, probabil sute de ani. Religiile vor mai putea face afirmații din ce în ce mai puține, limitîndu-se la zona în care știința încă are dificultăți în a da explicații, de exemplu originea universului, apariția primei forme de viață, mecanismul sentimentelor umane etc. sau în zona pe care științele abia acum încep să o atingă: moralitate, scopul vieții etc.

O altă lovitură pe care o primesc religiile este intensificarea comunicării la scară globală. Dacă pe vremuri puteai să trăiești o viață întreagă și toți din jurul tău erau, să zicem, creștini ortodocși, încît asta era toată realitatea pe care o cunoșteai, azi faptul că afli cu mare ușurință de existența altor religii, unele foarte diferite, nu se poate să nu-ți ridice puțin sprîncenele.

Procesul merge cu atît mai repede cu cît noile generații sînt învățate să gîndească cu propriile puteri și să nu înghită nimic pe nemestecate.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Daca unele religii dispar, apar altele mai stupide :) http://theflatearthsociety.org/cms/
0 0
Asta e prea gogonată, n-are cum să aibă vreun succes. Sau poate are, dar numai la oameni atît de stupizi încît chiar m-aș bucura să stea cît mai mult în biserica lor.
0 0
no` ma rog, care-i scopul vietii adi? cel putin daca nu ai o dovada stiintifica, imi poti spune parerea ta, sau una mai buna a altora:)
1 0
Scopul în viață al fiecăruia dintre noi (dacă asta întrebați) diferă de la un om la altul, deci nu vi se poate da altă dovadă științifică decît simpla constatare a scopurilor individuale. Dacă în schimb întrebați care ar trebui să fie scopul nostru colectiv în viață, atunci știința, cel puțin în mod tradițional, nu are un răspuns, pentru că știința încearcă să afle ceea ce este, nu ceea ce ar trebui să fie.

Vă pot spune în schimb ce cred eu. Deocamdată avem prea puține cunoștințe despre realitate ca să ne putem stabili un scop de care să fim convinși că e bun. Ca urmare, scopul nostru ar trebui să fie tocmai căutarea unui scop al omenirii. Între timp scopul provizoriu ar trebui să fie supraviețuirea speciei (concret: supraviețuirea inteligenței) și acumularea rapidă de cunoștințe pentru ca mai tîrziu să fim în stare să ne găsim scopul.
0 0
pai au trecut mii de ani de cand stiinta cerceteaza si totusi nu s-a gasit scopul? mai ales ca acest scop trebuie sa se lege automat de faptul ca in final vom pierde tot, deci intrebarea se poate reformula astfel: "care-i scopul daca pierd tot?". un om nu traieste mai mult de 80-110, deci nu pot sa astept mii de ani sa aflu scopul vietii, eu vreau acum un raspuns demn altfel bat campii aiurea pe tot parcusul vietii pt ca voi pierde tot...nu? daca te-as pune sa stai intr-un picior o zi fara, vreun scop, nu cred ca vei sta...iar daca imi zici ca scopul meu e ca sa duc specia mai departe pana va afla scopul, ei bine asta e o logica oarecum egoista, pentru ca eu n`as face nimic altceva decat sa reproduc, ceva de genul: fa-mi tu mie casa asta ca sa pot sta eu in ea(fara vreo rasplata) iar pe urma tu faci ce vrei...(adica mori)
0 0
Nu confundați scopul individului cu scopul civilizației umane.

Așa este, știința încă n-a găsit scopul, și de altfel mulți spun că nici nu e treaba științei să ne găsească un scop. Sînteți nemulțumit de situație? Stați la rînd. Sau faceți ceva pentru a schimba situația.
0 0
pai nu e treaba stiintei sa afle scopul dar din teoria aparitiei vietii date de stiinta se deduce faptul ca scopul = 0 ....dar totusi, daca nu-i treaba stiintei sa afle scopul, chiar daca rezulta ca nu este niciunul, cui ii dam aceasta problema? daca stiintei nu, atunci cui? daca stiinta se ocupa cu orginea vietii, de ce nu se ocupa si cu scopul vietii?
0 0
Cum reiese din teoria apariției vieții că scopul n-ar exista?! E fals.

Problema scopului e a civilizației umane.
1 plus 1 minus

Deoarece si stiintele dispar (exemplu alchimia) , e firesc sa ne gandim ca si religiile vor disparea.

Motivul principal pentru care dispar este accesul TREPTAT la informatii noi.

Ganditi-va la religiile din Africa, de ce sunt atat de primitive? De ce aceste religii nu au impact si in Europa , sau America? Cunoasteti  pe cineva din zona voastra care practica woo-doo? Probabil ca sub alta "forma"  mai "moderna"!  Poate se numeste "magie neagra" sau "alba"! Vreau sa spun ca religia dintr-o anumita zona depinde foarte mult de gradul de informare, de instruire, de acces la cunostinte avansate.In functie de acestea religiile se "adapteaza".

Insa, nu e suficient sa se adapteze.Religiile nu pot exista FARA enoriasi, si FARA lideri religiosi.

Daca astazi s-ar auzi ca un savant incearca sa transforme lucruri in aur ar fi considerat cel putin excentric.( daca nu , nebun). Insa fara alchimisti alchimia nu mai exista!

Religiile vor disparea in momentul in care "enoriasii" vor detine cunostinte superioare celor de astazi.( in sensul ca vor cunoaste raspunsurile la intrebari de genul cum a aparut Universul, care e structura lui , care este "sensul" in care  ne indreptam etc. ) In plus religiile vor disparea in momentul in care nu vor mai exista LIDERI religiosi. Amintiti-va de Luther, de Mohamed si de ce nu de Isus?(doar cativa am mentionat ) Ce ar fi fost religia FARA ei? Cateva grupari  care ar fi fost foarte repede asimilate!

Insa , pentru a se raspunde la intrebarea daca vor disparea, trebuie sa raspundem si la intrebarea cum au aparut? (care este cauza lor?)Pentru ca imi este greu sa cred ca de la frica de fulgere si pana la fanatism religios extremist e doar un pas mic!

 

 

Experimentat (1.5k puncte)
0 0
Alchimia STTINTA??? Are you f***in' kidding me?
Tu ori confunzi alchimia cu chimia, ori stiinta cu pseudostiinta!
0 1
Din care punct de vedere este "pseudostiinta"?
Al savantilor de astazi, probabil !
Pe timpul acela , alchimia era mai mult decat stiinta!( azi s-ar numi tehnologie de varf).
Si verifica informatiile inainte de *** , nu dupa , surioara! :))
0 plusuri 2 minusuri
nu vreau sa te sperii, dar in curand, sper sa nu apuci vremurile, odata cu infiintarea noii ordini mondiale, se va forma o singura religie, spre favoarea ta vor fi mai putine, adica una singura :)
Novice (243 puncte)
0 0
Nu mă speriu aşa uşor, alţii vor să ne sperie cu apocalipse şi miracole bune pentru unii şi groaznice pentru alţii... Eu îţi pun în vedere doar o chestiuţă: impactul unui meteorit sau cometă de dimensiuni suficient de mari pentru ca să pună în pericol existenţa întregii vieţi pe planetă, este o chestiune mult mai degrabă de "când", decât de "dacă", şansele ca aşa ceva să se întâmple fiind foarte serioase. Aşa că uite un scop demn de luat în seamă de către ştiinţă (de fapt chiar e luat): colonizarea cât mai rapidă a altor planete.
0 0
stii vorba aia din batrani, vine ursu, vine ursu, iar cand ursul va veni, nimeni nu va crede ;)...totusi..la cati meteoriti se plimba prin spatiu, de cateva miliarde de ani, nu prea a lovit niciunul
...