Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
827 vizualizari
pur si simplu de ce da sau nu?
Novice (249 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

6 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri

Da, pentru homosexualitatea nu reprezintă o alegere a "lor" împotriva "ta".

Da, pentru că nu are de ce să te deranjeze mai mult faptul că unii nu sunt heterosexuali decât faptul că vecinul îşi scoate câinele dimineaţa în faţa blocului pentru aşi face nevoile. Homosexualitatea în intimitatea casei nu are cum agresa pe cineva.

De fapt care sunt argumentele împotriva homosexualilor, ca gen? Faptul că cei mai mulţi care apa prin presa românească par rupţi de lume şi arată ciudat nu ar trebui să ne "întunece" mintea.

Senior (11.9k puncte)
3 plusuri 1 minus
Nu, pentru că e ceva irațional.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Raționale sau iraționale pot fi deciziile, raționamentele, faptele, ființele etc. O însușire pe care o ai fără să vrei nu poate fi nici rațională și nici irațională. Ești daltonist, ești inteligent, ești blond, fără ca tu să poți alege. Homosexualitatea este exact la fel de rațională sau irațională ca heterosexualitatea.
0 0
Homosexualitatea e o boală a culturii sociale, a societății. Nu știu ca în regnul animal, la mamifere să existe așa ceva.
0 0
Greșiți pe toate fronturile:

- Homosexualitatea nu este o boală. Psihologii afirmă răspicat că e o variantă normală și naturală a sexualității umane.

- Nu e o însușire culturală, ci psihică. Ea apare în aceeași proporție în absolut toate culturile, de la cele mai homofobe, în care homosexualii sînt uciși sistematic, pînă la cele mai permisive, în care publicul larg nu consideră că e mare scofală.

- Nu e o însușire socială, ci individuală.

- În regnul animal comportamentul homosexual (dar nu și orientarea homosexuală) s-a constatat la vreo 1500 de specii, iar la vreo 500 din ele a fost cercetat îndeaproape. De exemplu circa 10% din berbeci sînt homosexuali. La maimuțele bonobo mai mult de jumătate (!) din activitatea sexuală e între indivizi de același sex. Și exemplele se țin lanț.

http://en.wikipedia.org/wiki/Homosexual_behavior_in_animals

Subiectul homosexualității e delicat, rușinos, neplăcut, conflictual, și de aceea nu prea se discută serios despre el la televizor, de exemplu, pentru că e de natură să alunge publicul. Ca urmare, chiar și dintre oamenii care ar putea înțelege subiectul mulți nu-l cunosc deloc și au tot felul de opinii ciudate despre el, din auzite. De obicei e nevoie să ai un homosexual în familie, printre prietenii apropiați etc. ca să începi să te interesezi și să afli ce este de fapt homosexualitatea asta. Iar cine se interesează descoperă cît de strîmbe erau prejudecățile pe care le avea.
1 plus 0 minusuri
Nu - subiectiv, pentru că mi se pare mie nefiresc, împotriva legilor naturii (destul de neclare în domeniu la ora actuală), fără nici o relevanţă pentru specie. Poate greşesc, e vorba aici şi de trăiri interioare pe care (evident) nu reuşesc să le înţeleg.

Da - fără dubii, pentru că e dreptul fiecărei persoane de a se manifesta pe acest plan aşa cum îşi doreşte, atâta vreme cât nu aduce atingere drepturilor celorlalţi!
Experimentat (3.1k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Da, atata vreme cat nu ma deranjeaza. Intr-adevar pare ceva contra naturii, culmea este ca in natura exista multe exemple de homosexualitate, probabil o reminiscenta de pe vremea cand se purtau hermafroditii. De altfel, viata a inceput fara diferenta de sexe.

Homosexualitatea are si ea mai multe forme, descrise clinic. In special barbatii sunt afectati iremediabil de acest aspect; nu e usor de explicat de ce, dar pe scurt toti oamenii sunt la inceput mai mult femei decat barbati (de altfel asta pleaca inca de la cromozomii XX sau XY, toata lumea are X = feminin), iar caracterele barbatesti sunt imprimate, pe langa aspectul genetic, prin hormoni in timpul formarii fatului in uter. Daca exista dereglari interne sau externe in fluxul acestor hormoni acestea pot duce la tipuri de homosexualitate. Este adevarat ca exista si homosexualitate mai degraba psihologica, aparuta mai tarziu, care nu mai tine de defecte fizice. Dar cei ce se nasc asa, precum si cei care sunt hermafroditi, este evident ca nu-si pot infrange anumite porniri si sa fie ceea ce numim noi "normali". E ca si cum ai pune un stangaci sa faca totul cu dreapta, doar pt ca 90% din populatie e dreptate: va face totul mai prost sau deloc.

O problema cu homosexualii este ca multi sunt exagerati, si de aceea perceptia celorlalti este ca ei trebuie marginalizati. Da, homosexualii par mai inclinati spre excese, si spre legaturi pasagere. Asta nu poate fi decat greseala lor, nu cred ca ar fi atat de deranjanti daca s-ar purta ca orice alta persoana. Paradele gay mi se par un circ ieftin care nu le aduce decat dezavantaje.
Experimentat (2.6k puncte)
1 plus 1 minus
Daca este o "predispozitie genetica" care modifica comportamentul uman atunci si violenta criminala ar putea fi o predispozitie genetica. Asadar de  ce sa fiu condamnat pentru crima ?

Interesant este ca unii folosesc asta drept "scuza" : "Nu esti tu vinovat ca esti asa, genele sunt de vina".

Oamenii se simt bine cand "stiu" ca  s-au "nascut " cu aceste inclinatii, si atunci ei nu mai au sentimentul vinovatiei, sau cum e cazul de fata , pentru ca nu s-au "nascut" cu aceasta "mostenire genetica" au aversiune fata de aceasta practica.

Insa asa cum o persoana violenta , poate sa-si controleze actiunile, si nu ma refer aici, doar la faptul ca poate lua viata cuiva ,(ma refer si la stresul psihic, emotional,pe care il  genereaza asupra victimei ), tot la fel un homosexual poate sa-si controleze actiunile .

Pana la urma totul are loc in creierul nostru.Tine de educatie, de ceea ce vrei sa fii ca persoana etc etc.

Desi nu neg ca cineva poate sa aiba inclinatii homosexuale, cred ca acest comportament poate fi controlat, cu putin ajutor din partea familiei , a specialistilor etc.

Nu am nimic cu homosexualii, fiecare e liber sa faca ce vrea, insa sunt impotriva homosexualitatii, asa cum sunt impotriva violentei.
Experimentat (1.5k puncte)
1 0
De unde ştii că homosexualitatea poate fi controlată?
Mă gândesc că trebuie să fie aşa cum este pentru heterosexual: adică unui homosexual îi este groază de alternativă. Sigur, sunt şi bisexualii, dar nu vb de ei aici.
Tu te-ai putea controla, de pildă, pentru a putea accepta un bărbat? Eu nu. De aceea nici nu judec. Ştiinţa sugerează că homosexualitatea este o chestiune complicată despre care ştim măcar atât: nu este vorba despre o alegere conştientă. Deci nu ai ce să controlezi.
0 1
" Ştiinţa sugerează că homosexualitatea este o chestiune complicată "
Asta nu este un "argument".
Intreb ceva, oamenii se nasc cu aceste inclinatii ?sau le dezvolta pe masura ce cresc? depinde de mediul in care cresc sau nu?, dar educatia primita conteaza? Imagineaza-ti  o persoana care nu poate "controla" ce simte fata de persoane de acelasi sex, insa traieste intr-un mediu in care  exista numai persoane din celalat sex. Ce comportament va dezvolta?
Ce zici?
Daca raspunsul la aceste intrebari este afirmativ, atunci DA se poate controla homosexualitatea !
1 plus 1 minus

Nici da, nici nu. Întrebarea pare să presupună că ai putea fi de acord sau împotrivă. Dar nu poți, pentru că homosexualitatea există la fel cum există heterosexualitatea, adică dincolo de atitudinea noastră față de ea. Întrebări la fel de absurde ar fi: de ce da stîngaci? de ce da oameni cu ochi verzi? de ce da grași? etc.

Problema este că foarte mulți nu știu ce este de fapt homosexualitatea, dar au impresia că știu. În România se vorbește prea puțin despre subiectul ăsta, iar cînd totuși se vorbește de obicei vorbesc nepricepuții. Ceea ce știe publicul vine în mare parte din zvonuri, din bancuri, din emisiuni de divertisment, din impresii personale bazate pe frînturi de informații și un mare bagaj de prejudecăți. Foarte puțini s-au documentat serios, în lucrări de specialitate, înainte de a-și forma o părere. Cei mai mulți au considerat că nu e nevoie, că ei știu deja.

De exemplu, mulți au impresia că homosexualitatea înseamnă obiceiul de a întreține acte sexuale cu o persoană de același sex. E fals. Poți în același timp să fii homosexual și totuși să nu fi făcut niciodată sex sau chiar să fii într-o relație (inclusiv căsătorit!) cu o persoană de sex opus. La fel, poți să fii heterosexual și în același timp virgin. Și invers, doi bărbați sau băieți pot face sex unul cu altul, din motive diverse, fără să fie homosexuali. „Lesbienele” care apar în filme porno de fapt foarte rar sînt cu adevărat lesbiene.

De fapt, așa cum heterosexualitatea este atracția afectivă și fizică spre persoanele de sex opus, adică tendința de a te îndrăgosti de ele și de a-ți dori o apropiere sufletească și trupească de ele, tot așa se definește și homosexualitatea, dar față de persoanele de același sex.

Poți considera că o atracție este normală și cealaltă anormală, poți crede că homosexualitatea este o boală, dar e bine să știi că psihologia actuală susține că este o stare normală a omului. Acum singurii care mai caută „tratamente” pentru homosexualitate sînt unii psihiatri renegați de comunitatea medicală, care s-au aciuat pe lîngă organizații religioase și lucrative și oferă servicii părinților care doresc să-și „vindece” copiii de atracțiile sexuale „nefirești”, neacceptate de religia lor.

Dar poate întrebarea a vrut să ne ceară altceva, și anume dacă credem că homosexualii ar trebui să aibă drepturi egale cu heterosexualii. Atunci răspunsul e da, evident. Numai cineva care nu înțelege ce e homosexualitatea mai poate răspunde nu. Țările civilizate se apropie încet-încet de o societate în care orientarea sexuală nu mai este motiv de discriminare, așa cum nu mai sînt nici rasa, statutul social, sexul, apartenența religioasă, naționalitatea etc. Societatea nu are nimic de pierdut dacă și homosexualilor li se permite să se împlinească personal, social, profesional etc. Dimpotrivă, cu cît nemulțumirea unei categorii e mai mică, cu atît toată societatea are mai mult de cîștigat.

Expert (12.9k puncte)
0 0
Argumente pro si contra.Sa despicam firul in patru...
0 0
Pro și contra ce?
0 0
"doi bărbați sau băieți pot face sex unul cu altul, din motive diverse, fără să fie homosexuali"
Scuzati-ma n-am inteles bine, sau e o greseala gramaticala?
Homosexualitatea este o orientare sexuala.
Argumentul ca cei care fac sex nu sunt neaparat homosexuali e cam tras de par, numai ca sa dovediti ca altii nu inteleg conceptul de "homosexual".
1 0
Nu e o greșeală nici gramaticală, nici de alt fel, ci doar o diferență de definiție. Să vă dau exemple. Unii băieți adolescenți fac experiențe homosexuale, ca amuzament sau din curiozitate, dar în cele din urmă ajung să constate că sînt heterosexuali. Unii pușcăriași practică sexul homosexual, ca formă de dominare, de exemplu, deși nu simt nici o atracție sexuală față de victime. Unii actori porno heterosexuali fac filme în care întrețin relații homosexuale, dar o fac numai pentru bani.

Ce nu înțelegeți dumneavoastră e faptul că orientarea sexuală nu o dau acțiunile noastre, ci atracțiile, dorințele, sentimentele. Lumea face frecvent confuzie între comportamentul sexual și orientarea sexuală. Dumneavoastră numiți „înclinații homosexuale” ceea ce psihologii numesc „homosexualitate” și numiți „homosexualitate” ceea ce ei numesc „comportament homosexual”.

Sigur că de obicei acțiunile noastre sexuale sînt determinate de atracțiile sexuale, dar nu sînt același lucru. Între comportament și orientare pot exista decalaje, uneori foarte mari.

În cazuri extreme --- dar mai puțin rare decît ar putea părea --- un bărbat poate să fie căsătorit cu o femeie, să aibă copii, să-și iubească sincer familia și să dea o viață întreagă impresia că este 100% heterosexual, dar de fapt să fie homosexual, deși nu a făcut niciodată sex cu un bărbat. Iar posibilitatea asta nu e trasă de păr, doar pentru a ilustra ceva, ci chiar se întîmplă, mai ales în societățile care exercită presiuni puternice spre comportamentul heterosexual, societăți numite „heteronormative”. Bărbatul acela poate să moară și să nu afle nimeni (în afară poate de vreun psihoterapeut sau de vreun prieten foarte apropiat) că pe dinăuntru el era homosexual.

Dacă exemplele vi se par exagerate înseamnă că abia de acum încolo urmează să aflați ce este orientarea sexuală. Pînă acum făceați o confuzie. De altfel paralela pe care o faceți cu violența demonstrează cît de puțin înțelegeți subiectul. Iar ideea că un om și-ar putea controla orientarea sexuală e demnă de secolul al XIX-lea. Comportamentul da, și-l poate controla dacă se fac presiuni suficient de mari asupra lui, dar orientarea nu și-o poate controla. E valabil în egală măsură pentru heterosexualitate și homosexualitate, chiar dacă mulți au impresia că una e starea normală și cealaltă e o deformare a stării normale.
0 0
Pro sau contra homosexualitate.Subiectiv,obiectiv,in societate..etc
0 0
Prin asta nu ați făcut întrebarea mai clară decît era. Eu încă nu înțeleg ce vreți să întrebați. Dacă eu vă întreb „pro sau contra ureche muzicală?” dumneavoastră ce înțelegeți?
0 0
Deci vreti sa spuneti ca INTENTIA, INCLINATIA sau TENTATIVA nu depinde de orientarea sexuala?
Ceva de genul: a "vrut" sa fure nu a furat!
Doar "comite" acte homosexuale , nu este homosexual, pe cand chiar definitia termenului este cel al unei persoane care face tocmai acest lucru!
Pot sa spun doar atat: Din punct de vedere juridic TENTATIVA se pedepseste la fel ca si FAPTA!
Pentru ca e un act CONSTIENT!  Indiferent daca simti o "pornire" din interior sau nu, aceasta nu JUSTIFICA actiunea!
Dumneavoastar incercati sa "justificati" homosexualitatea cu exact ceea ce fac ei( acte sexuale intre persoane de acelasi sex).
Mi se pare ca o sa o pierdeti procesul daca aduceti ca dovada obietul"furat" si spuneti:" E nevinovat a avut doar "dorinta" sa-l fure nu poate fi condamnat!"
0 0
Syntax, eu am explicat cît am putut de clar. De acum probabil fac numai să repet lucruri pe care le-am spus deja. În mod evident dumneavoastră nu ați avut răbdarea să citiți ce am scris sau, dacă credeți că v-am dat informații false, să citiți ce au scris psihologii. V-ați mulțumit să credeți că știți deja, și nu e cazul.

Orientarea sexuală ESTE înclinația unui om de a se îndrăgosti de oameni de un anumit sex, de a fi atras fizic și afectiv de ei. Înclinația nu „depinde” de orientare, ci este chiar orientarea. Așa se definește orientarea asta.

Definiția homosexualului ați înțeles-o greșit, deși m-am străduit să fac o diferență cît mai clară între orientare și comportament, cu o mulțime de exemple. Homosexualul nu este omul care face ceva, ci omul care simte ceva: atracție fizică și afectivă, dragoste etc. față de persoane de același sex ca el. Ceea ce face el este doar o consecință posibilă a ceea ce simte, dar s-ar putea să nu facă nimic și totuși să aibă o anumită orientare sexuală.

Actul sexual este într-adevăr conștient, dar orientarea sexuală nu este o alegere (nici conștientă, nici inconștientă). În schimb aveți dreptate cînd spuneți că orientarea nu justifică actul. Dar din analogiile pe care le faceți cu violența și cu furtul înțeleg că judecați homosexualitatea ca pe ceva rău, care trebuie cumva evitat. Nu ai cum s-o eviți, decît eventual dacă o arunci sub preș. Ea există dincolo de atitudinea pe care o avem față de ea.

Eu nu încerc deloc să justific homosexualitatea, pentru că ea nu are nevoie de justificare, așa cum nici numărul de degete nu are nevoie de justificare; ai atîtea cîte ai. La fel, ai orientarea pe care o ai.
...