Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
2.9k vizualizari
Novice (111 puncte) in categoria Terra-Univers

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri

Se pare ca invelisul exterior al pamantului nu este dintr-o singura bucata cum e coaja unui ou intreg.El este fragmentat in placi tectonice( dintre care 7 sunt mai mari iar restul mai mici).

Ele formeaza continentele si bazinele oceanelor. Insa potrivit teoriei placilor tectonice, ele se misca unele in raport cu celelalte datorita faptului ca sub aceste placi exista   roca fierbinte (magma) care iese uneori la suprafata printre aceste placi. In locul in care iese, temperatura face ca magma sa se solidifice formand o noua scoarta , lucru care nu face ca placile sa se "lipeasca", dimpotriva le indeparteaza din ce in ce mai mult , cu o viteza medie de 3 cm pe an.

Ca sa facem o comparatie , este ca o "rana " uriasa care nu se vindeca niciodata.In timp ce se formeaza noua scoarta , si se formeaza noi straturi, "urca" pe scoarta veche si aceasta din urma "coboara" in magma fierbinte de dedesubt.

Acest fenomen se numeste subductie.Ca o curiozitate in zonele de subductie se intalnesc cele mai adanci fose(gauri) din lume, unexemplu este Groapa Marianelor cu o adancime de 11000 metri. Daca in aceasta "groapa" am "aseza" Everestul  am mai avea inca 2000 de metri pana la suprafata apei.

Este un miracol acest proces, si datorita faptului ca in aceste zone "active "  fierbinti , exista viata! smiley

Insa acest aspect nu mai are legatura cu intrebarea!

 

Experimentat (1.5k puncte)
...