Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
520 vizualizari

Îmi amintesc că l-am auzit la un moment dat pe un astronom spunând că de multe corpuri cereşti cu potenţial de a lovi Pământul aflăm după ce au trecut de noi. Mai spunea că nu ne putem propune să monitorizăm tot ce mişcă în jurul Pământului, pentru că nu avem cu ce.

Pe de altă parte, ştirile din presă, care ne anunţă de diverse pericole "cereşti" care, slavă domnului, ne vor ierta, ne dau impresia că suntem "la butoane", vedem tot, ştim tot.

Ce credeţi?

Senior (11.9k puncte) in categoria Terra-Univers

4 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
Zilele trecute urmăream un documentar iar un astronom preciza aceleași lucruri pe care le-ați spus și dumneavoastră, adăugând faptul că scopul NASA și al Agenției Spațiale Europene nu este acela de a devia traiectoria unui meteorit sau de a-l spulbera, întrucât nimeni nu își asumă o asemenea responsabilitate, având în vedere consecințele ce decurg în cazul nereușitei unei asemenea intervenții. Pe monitorul astronomului respectiv erau afișate traiectoriile unor meteoriți, traiectoria unora dintre ei intersectându-se cu Pământul; de exemplu, a arătat traiectoria unui meteorit ce ne va lovi în 2037. Cometele ( dar și meteoriții) care vin având soarele în spate sunt observate foarte târziu în cel mai bun caz, sau, așa cum ați precizat, după ce au trecut de noi. Se știe că un meteorit cu diametrul mai mare de 2 km ar fi devastator pentru omenire.

Cât despre știrile din presă, unele sunt scrise pentru a vinde cât mai bine informația, iar altele sunt prezentate inducând o oarecare doză de siguranță tocmai pentru a nu creea panică și haos în rândul populației.
Junior (1.2k puncte)
4 plusuri 0 minusuri
Suntem capabili sa monitorizam foarte multe corpuri ceresti periculoase, dar evident nu pe toate. Meteoritul cazut in Rusia a avut dimensiuni destul de mici. Corpurile mici sunt greu de gasit si urmarit, si prezinta un interes mai scazut, nefiind un pericol major. Ne intereseaza un asteroid ce ar ameninta un oras intreg, sau mai rau. Macar sa fim in stare sa facem ceva in astfel de cazuri grave.

Oricum inca nu exista un program general si un set de masuri stabilite pentru cazul amenintarii cu un impact major. Sansele sunt atat de mici incat preferam sa tragem de timp. Rasa umana are o preferinta pentru birocratie, probabil va fi nevoie de un impact serios pentru a se mobiliza. Bine macar ca exista monitorizare, daca ceva ne ameninta e foarte posibil sa stim asta cu ani inainte si sa avem vreme sa ne aparam.
Experimentat (2.6k puncte)
0 plusuri 2 minusuri
Faină întrebarea ta, Quark!

Consider că meteoritul rusesc este o reconfirmare a  stringenţei cu care omenirea trebuie să aprofundeze valoroasele formule ale lui Frenet şi rezultatul (românesc şi foarte recent) implicat de acestea: teorema de recurenţă a formulelor lui Frenet. Consider că neglijarea acestor rezultate matematice profunde rămâne o piedică majoră în înţelegerea deplină a mişcării corpurilor cereşti din Sistemul Solar, mai ales a celor de dimensiuni mici.
Novice (287 puncte)
1 0
raspunsul tau e cam ambiguu, ai vorbit de Fernet si formulele lui de parca l-am stii cu toti. Eu stiu despre Fernet ca e o bautura !
Ar trebui cumva sa citesc http://en.wikipedia.org/wiki/Frenet%E2%80%93Serret_formulas
ca sa inteleg ceva ?
0 plusuri 0 minusuri
Se pare chestia asta a aratat cit de slabi sintem.Adica sintem asa cum sintem la ora asta ,adica nu putem sa vedem cind vine un astfel de corp,nu avem instrumentele necesare pt al depista din timp,desi noi ne cam credem buricul pamintului.Sa nu incurcam filmele cu realitatea.Deci noi oamenii nu vedem nimic in afara cde ce vedem asa oricare din noi.Iara cind citim pe undeva sa descoperit nu stiu ce planeta bla bla alea sint povesti sau se banuie ca ar fi acolo o planeta.Noi cu acele telescoape nu vedem practicnimic concret ,doar pe baza a ceea ce ele vad deducem sau nu ca undeva ar exista ceva.In afara de stele si corpuri f mari de prin apropierea pamintului nu prea vedem.Cind spun corpuri f mari ma refer la corpuri mai mari decit un teren de fotbal.Daca si pe ala il poate detecta careva sau vedea din timp.Nu sintem la nici o masa de butoane ,alea ce credem noi sint filme si atit.Cind vine un asteroid de genul astuia din Rusina nici nu stim ce nea lovit.Nci nu avem timp sa reactionam ,ai vazut doar stam si ne uitam ca in citeva secunde c...catul nea mincat.Si ala cea zis c a nu putem monitoriza a spus adevarul ,nu avem cu ce,nu avem aparatura nu pt ca nu sar vrea ci pt ca nu se poate,nu putem noi la ora asta sa facem un asa instrument,deci nu prea sintem capabili de mai multe acum .
Junior (392 puncte)
...