Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.5k vizualizari
Bateria laptopului nu mai tine deloc si de aceea il tin tot timpul in priza.

Telefonul mobil il pot incarca atat bagandu-l direct in priza cat si conectandu-l prin USB la laptop. Intrebarea este daca e vreo diferenta de consum energie electrica daca incarc telefonul direct la priza sau prin USB la laptop?
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Tehnologia Informatiei
0 0
cred ca va consuma mai mult. probabil ca orice proces in plus consuma energie in plus.
0 0
Nu inteleg intrebarea. Te referi daca laptopul va consuma mai mult ? Pai fiecare componenta are un anumit consum variabil in functie de cat de solicitat este. Iesirile USB scot 5V, Deci logic ca va consuma mai mult, ca doar nu va consuma mai putin.
0 0
Intrebarea cere sa se spuna daca consumul de la retea e diferit cand se incarca telefonul prin laptop, fata de atunci cand e incarcat prin incarcatorul lui.
0 0
pai in cazul acesta, cred ca mai avantajos ar fi sa-l incarci de la priza. Daca ai contor analogic si nu digital , consumul fiind infim nici nu va fi inregistrat de contor. Pe cand daca il incarci de la laptop consumurile adunate vor fi contorizate.
Legat de consumul laptopului e ca si in cazul unei unitati, in care daca pe langa componentele de baza mai adaugi 4 harduri, 3 coolere, inca o placa video, e si normal ca, consumul va creste in limita sursei.
Daca te gandesti ca laptopul are baterie proprie care se va incarc cu aceeasi capacitate indiferent de consum raspunsul va fi ca tot va consuma mai mult, acest lucru simtindu-se prin faptul ca bateria laptopului se va descarca mai repede, decat daca nu ar avea consumatori terti.

Sa dau si un exemplu, daca mergi pe tren si te uiti la un film pe baterie, e recomandat, sa dezactivezi wireless , sa nu tii niciun stick in usb, si nici mouse pt ca acestea vor consuma inutil in plus.

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
Nu se poate da un răspuns categoric, pentru că lipsesc datele numerice concrete despre performanțele aparatelor. Dacă adaptoarele folosite ar fi ideale atunci ar fi indiferent ce folosiți, dar chiar și cele mai bune adaptoare (în comutație) au eficiențe de circa 80–90% și limite de putere.

Cînd încărcați telefonul prin USB se întîmplă următoarele lucruri: mai întîi de la 220 V c.a. adaptorul calculatorului generează o tensiune de circa 20 V c.c. (depinde de model). Din ea un alt circuit, montat în calculator, generează 5 V c.c. pentru USB. Rezultatul este că pierderile se cumulează și pot ajunge lejer la 40%. În plus sursa de tensiune pentru USB are o limită de curent, care s-ar putea să fie mai mică decît i-ar trebui telefonului pentru o încărcare la viteză normală.

În schimb dacă încărcați telefonul cu adaptorul lui dedicat, conectat la priză, pierderile au loc o singură dată, deci probabil nu mai mult de 20%, iar limita de curent e în mod normal stabilită încît să facă față cerințelor telefonului.

Ca urmare, judecînd numai după generalități, eu v-aș recomanda să încărcați telefonul de la priză, atît pentru minimizarea consumului cît și pentru viteza de încărcare. Numai dacă adaptorul telefonului se întîmplă să fie foarte prost ar fi preferabilă încărcarea prin intermediul calculatorului.

Evident există situații în care încărcarea telefonului de la calculator e singura opțiune, caz în care nu mai contează eficiența, de exemplu dacă nu aveți la îndemînă adaptorul telefonului.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Da, asa este. Adaptorul laptopului genereaza 18.5V, dar nu stiam ca la USB ajung doar 5V. Insa clar ca asa trebuie sa fie avand in vedere ca si pe incarcatorul telefonului scrie ca genereaza 5V. Nu stiam ca pot exista pierderi, deci voi incarca telefonul cu incarcatorul sau avand in vedere ca am un contor digital care inregistreaza orice.
Dar, daca pentru un TV folosesc un prelungitor sau doua de la priza, exista si atunci pierderi? Consumul de curent inregistrat de contor va fi mai mare??
1 0
Cu toate ca nu are o legatura cu intrebarea, ar fi interesant sa stim daca incarcarea prin USB a telefonului protejeaza acumulatorul telefonului?
1 0
In cazul laptopului daca ar fi fluctuatii de tensine, bateria acestuia ar proteja incarcarea telefonului, generand o tensiune constanta.
Si in cazul incarcarii de la priza teoretic telefonul este protejat de incarcatorul sau ( care este de fapt un mic transformator de curent si tensiune, pe partea de intrare avand o bobina cu mai multe spire, iar pe partea de iesire avand o bobina cu mai putine spire transformarea facandu-se prin inductie. ) Daca ar fi sa primesti o tensiune foarte mare la priza, incarcatorul telefonului se va arde, protejand telefonul.
2 0
Ktn91land, prelungitoarele nu contribuie la consumul de energie electrică, cel puțin nu în condiții normale, cînd rezistența firelor este mică. Dacă rezistența electrică în vreun punct al prelungitorului devine mare, atunci grija dumneavoastră nu mai este consumul, ci un mare pericol de incendiu.

Radu George, în condiții normale, adică dacă adaptoarele nu au defecțiuni, protejarea e la fel de bună și într-un caz și în celălalt. Iar dacă se defectează atunci e greu de spus care e mai periculos; devine chestie de noroc.

Ciprian Constantin, astăzi adaptoarele clasice cu transformator au devenit o raritate. Practic toate adaptoarele pentru mobil, calculator și aproape orice altceva funcționează în comutație. În timp ce cele liniare (clasice, cu transformator, punte de diode, condensator și stabilizator) au o eficiență de sub 50%, cele în comutație depășesc ușor 80%, unele ajung chiar la 95%. În plus cele în comutație sînt mai mici la aceiași parametri, iar producția mare a făcut ca acum și prețurile celor două tipuri să fie aproximativ egale. Fluctuațiile de tensiune sînt mai bine suportate de adaptoarele în comutație, un indiciu clar fiind faptul că adesea ele funcționează corect pe plaje de tensiuni foarte largi, de-a dreptul imposibile pentru sursele liniare, de exemplu de la 85 V pînă la 250 V a.c.
0 0
De acord cu AdiJapan, cateva mici precizari totusi:
Incarcatoarele de telefon au eficienta mica, cca 65-70%. Deoarece sunt surse flyback si redresarea se face cu o dioda, ce-i drept Schottky, dar din cauza tensiunii scazute si curentului in puls ridicat, pierderea te tensiune pe dioda este un procent foarte mare din total (peste 1V). E adevarat ca se fac eforturi pentru marirea eficientei, dar aceasta va mai vreste abia cand se vor folosi redresoare syncron MOS
Sursa laptopului este tot flyback dar avand tensiune mare, 19V, eficienta este mult mai buna. Exista o pierdere de cca 1W pe tranzistorul serie, cca 1.5W pe transformatoras, si cca 1W pe dioda Schottky de iesire, inca vreo juma de watt pe snubber si altele, dar per ansamblu eficienta se duce spre 80-85%, putin mai buna la modelele mai noi. Sursa a doua, cea care coboara de la 19V la 5V, de fapt e compusa dintr-o sursa buck care alimenteaza acumulatorul, si are randamentul spre 95%; apoi mai e inca una care e alimentata de la acumulator si livreaza 5V si e tot buck si are tot vreo 92-95%; si abia apoi ajunge la telefon...un lant destul de lung; totusi pe tot acest lant pierderile s-ar putea sa fie ceva mai mici decat pierderile incarcatorului telefonului.....cu vreun watt probabil.
1 0
Referitor la protejarea acumulatorului: DA, deoarece acumulatorii LiIon sunt sensibili la incalzire; incarcarea prin USB in general se face la curent mai mic decat direct cu incarcatorul original, deci se va genera mai putina caldura in interiorul acc.
...