Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.5k vizualizari
Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la Legea atractiei gravitationale si sper ca cineva sa-mi ofere un raspuns competent si mai ales pe care sa-l inteleg. Relatia pentru forta de atractie gravitationala este: F= G * (m1 * m2 / d^2). Problema mea este de ce la urma nu obtin ca unitate de masura Newtonul? Precizez ca valorile numerice imi ies bine, m-am verificat intr-o carte de fizica.  Facand abstractie de valorile numerice, se obtine ca unitate de masura  (m^3 / kg / s^2) * (kg / m). Ce simplificari sau ce operatii trebuie sa fac intre aceste doua unitati de masura pentru a obtine rezultatul in Newton? De exemplu am calculat forta de atractie dintre Soare si Terra si am obtinut 3,53 * 10^22 iar unitatea de masura nu este nici pe departe Newtonul ci (m^3 / kg / s^2) * (kg / m). Este aceasta relatie echivalentul unui Newton? In cartea de fizica din care am luat problema scrie ca rezultatul corect este 3,53* 10^22 Newton. Eu nu pot obtine Newtonul. Ce imi scapa?! Sper sa ma fi facut inteles....
Novice (252 puncte) in categoria Fizica
2 0
Din unitățile de măsură în care exprimați rezultatul,  pierdeți pe drum un factor exprimat în kg/s. Adică, G se exprimă în m^3*kg^-1*s^-2, iar în legea atracției universale această mărime se înmulțește cu un raport ce are la numărător produsul a două mase, M și m, adică kg*kg, adică kg^2, iar la numitor pătratul unei distante, adică m^2. Dacă înlocuiți G, M, m și d cu unitățile lor de măsură, veți obține, după simplificări, rezultatul sub forma kg*m*s^-2, adică masa*accelerația, care definește unitatea de măsură numită Newton, din Legea a două a dinamicii.
0 0
Muuuultumeesc, utilizator Puiu! Acum tot universul meu capata culoare si sens. Asta era problema! Nu ridicam la patrat masa si distanta din acea fractie! Am refacut calculul si rezultatul este exprimat in kg*m*s^-2, adica Newton...
0 0
:)) ......

2 Raspunsuri

1 plus 5 minusuri

formula 

``F= G * (m1 * m2 / d^2)

cam seamana cu

F= k x (e1 x e2/d^2) ,

formula lui Coulomb din 1700 ptr forta de atractie a sarcinilor electrice e1 si e2 avand intre ele distanta d...

dar cred ca Coulomb s-a inspirat de la Einstein din 1905...

mai departe/scrie-n carte...

``nu incercati sa calculati masa,distanta si acceleratia gravitationala intre corpuri ceresti cu aceeasi formula.care mai e si gresita...``

citat din opera unui anonim celebru...

 

Novice (211 puncte)
0 0
Asemănarea dintre formule nu are nici o relevanță aici, inspirația de care vorbiți e imposibilă fără o mașină a timpului, iar la întrebare nu ați răspuns cîtuși de puțin. Atunci ce rost a avut?
0 plusuri 0 minusuri
Răspunsul a fost dat deja de Puiu, în comentariu. Încerc să-l dezvolt puțin.

Ideea este că formula F=m*a ne arată echivalența dintre newton și unitățile de masă, distanță și timp. De altfel chiar asta e definiția unității newton, care este o unitate de măsură derivată, în timp ce celelalte sînt fundamentale:

1 N = 1 kg * m / s^2

Acum cînd calculați forța de atracție gravitațională intervin următoarele unități:

G: m^3 / kg / s^2
m1 și m2: kg
d: m

În total, după simplificări, unitatea pentru forța de atracție gravitațională iese așa:

kg * m / s^2

Observați că asta e tocmai definiția newtonului. Ca urmare forța vă iese exprimată corect în newtoni.

Uneori constanta atracției universale chiar se exprimă folosind newtonul, pentru ca rezultatul să fie mai ușor de înțeles:

G = 6,674*10^(-11) N * m^2 / kg^2

Dacă folosiți exprimarea asta nu mai e nevoie să faceți nici o conversie; rezultatul vă iese direct în newtoni. Eu unul prefer forma asta, chiar dacă recurge la unități derivate.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Abia acum am observat că Daniel Pincu se mulțumise de fapt cu răspunsul de la Puiu. Scuze.
...