Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 1 minus
1.2k vizualizari
Timpul-A patra dimensiune conform teoriei relativitatii este  un continuu in care evenimentele se succed de la trecut, prin prezent spre viitor si in cadrul caruia se desfasoara toate procesele din natura.Timpul este strins legat de miscare-Este fiecare dintre fazele unei miscari,ale unei actiuni.Timpul este relativ.

Timpul in mecanica cuantica este doar o cantitate discreta iar intr-o gaura neagra isi pierde sensul.Deci iata ca deja cele 2 teorii isi dau cap in cap.Ca timpul sa existe are nevoie de miscare sau de anumite fenomene(evenimente) sa se intimple(Este fiecare dintre fazele unei mișcări, ale unei acțiuni-a spus Einstein).Ei asta inseamna ca in absenta lor timpul NU EXISTA.Timpul se scurge mai repede sau mai incet sau poate sa nu existe in functie de situatie.In concluzie:Exista timp sau este doar o iluzie?
Junior (435 puncte) in categoria Fizica
0 0
Poate ca asta e pretul complexitatii...perceptia timpului...

Daca "existenta" unui proton e independenta de timp, desi nici asta nu e universal valabil, entitatile complexe sunt supuse transformarii, iar cand in ecuatie apare si constiinta de sine, lucrurile se complica si mai mult.

Nu stiu, e o intrebare grea...
0 0
Consider ca    lumea  in care traim ,  in  felul in care  o intelegem,   este o iluzie  deci  implicit  si  toate aspectele sale.
0 0
Adevarat intrucat nimic nu e perceput ci toata lumea percepe.
0 0
Timpul este realtiv... chiar subiectiv am putea spune din moment ce tine de perceptia fiecaruia cu privire la trecerea momentelor sau rapiditatea miscarii cum ai spus.
Adevarul este ca iluzia timpului provine din mintea fiecaruia si din incapacitatea noastra de a vedea lucrurile asa cum sunt fiind limitati la o gandire analitica necunoscand profunzimile existentei noastre in univers.
Daca am fi constienti am realiza ca energia nu poate fi distrusa doar transformata astfel prin esenta fiecare este nemuritor iar existenta timpului in infinitate nu isi are rostul.
Totul se intampla aici si acum, nu exista trecut sau viitor pentru ca ceea ce experimentam este doar o stare de constiinta intrucat TOTUL reprezinta energie.
Pe langa confuzia creata pe planeta adanciti in a 4-a dimensiune care este defapt un hipercub implementat adanc in mentalitatile noastre, avem si curajul sa raportam universul la "cunostintele" noastre patetice necunoscand pe deplin geometria sacra sau legaturile noastre cu universul.

4 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
In teoria relativista timpul si spatiul sunt inseparabile, ele formand un continuum. Timpul ar fi o iluzie in aceeasi masura in care spatiul ar fi o iluzie. Iluzii sau nu, ele sunt perceptii care ajuta fiintele vii sa se integreze in mediu deoarece este important pentru ele sa evalueze distante sau/si durate. O leoaica se aseaza la DISTANTA potrivita pentru a declansa atacul si asteapta MOMENTUL potrivit, astfel incat sa maximizeze sansa de reusita in conditiile minimizarii efortului. Omul conceptualizeaza notiunile plecand de la nevoia de a-si organiza proximitatea (pestera, scorbura, poiana) , observand totodata ciclicitatea unor fenomene din natura, observatie care il ajuta sa-si conceapa si planifice intr-o maniera optima actiunile. In sensul fizicii relativiste timpul si spatiul sunt concepte abstracte pe care le-am creat pentru a descrie si masura miscarea sau propagarea. Ele  nu sunt absolute ci depind de sistemul de referinta la care se raporteaza,  fiind distorsionate astfel incat  raportul lor, s/t, sa nu depaseasac o valoare maxima, numita viteza luminii. Timpul si spatiul sunt nu o cauza ci un produs al miscarii in sens de actiune, iar miscarea pare a fi intrinseca existentei insesi, asa ca pot fi iluzorii doar in masura in care existenta insasi este o iluzie. Ma raportez insa la axioma carteziana care afirma " ma indoiesc deci cuget, cuget deci exist" , prin urmare existenta, miscarea ca si produsul lor, continuumul spatiu-timp, nu sunt iluzii
Senior (6.6k puncte)
1 plus 2 minusuri
Timpul nu se masoara in metri, kilograme sau litri! NU e un obiect sau particula materiala si nuci nu are masa sau volum. Daca ar fi o iluzie, noi nu am imbatrinii. Un obiect nu poate sa fie, simultan, in doua locuri din spatiu, fiindca ar insemna ca poate fi si intr-o infinitate de locuri, simultan.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Aparent imbatranim... ceea ce se deterioreaza este corpul iar timpul reprezinta absenta cunoasterii de sine. Spatiul este infinit si o sa te surprinda faptul ca atomii exista intr-o infinitate de universuri paralele, deci si noi...
0 0
Un obiect major in teoria lui Einstein nu poate fi in 2 locuri in acelasi timp dar la nivel subatomic guverneaza mecanica cuantica si acolo se poate ca o particula sa fie in mai multe locuri in acelasi timp.
0 0
Iar toate obiectele din macrocosmos sunt compuse din cunate pana una alta, teoria lui Einstein explica cum functioneaza universul in spatiu-timp, dar incapacitatea noastra de a vedea ce e dincolo de aparente ne-a redus la dimensiunea asta nestiind ca existam in toate planurile simultan(precum in cer asa si pe pamant)...
1 plus 2 minusuri
Dacă ar fi o iluzie noi nu am putea exista.  Este de fapt o componentă a universului în care trăim. Fără timp nu ar funcţiona nimic ar fi haos total.
Junior (632 puncte)
0 0
Iar perceptia limitata nu ne permite deplasarea in afara cubului in care am fost plasati dupa cum se vede in cazul multora...
Daca tinzi spre infinit nu te poti baza pe astfel de conceptii limitate.
Daca am realiza cine suntem cu adevarat atunci am intelege de unde si iluzia timpului si abea atunci am putea spune ca suntem constienti de existenta noastra. Intrucat TOTUL functioneaza fara timp in infinitul eternitatii.
0 0
@Axexe:Presupunem ca ai putea sa te deplasezi cu viteza luminii.Ce se intimpla cu timpul in acest caz?Ar fi un paradox deoarece cind un obiect cu MASA atinge viteza luminii timpul devine zero.
1 plus 0 minusuri
Mintea umana nu poate percepe lipsa timpului. Ca e sau nu o iluzie cred ca reprezinta o discutie inutila, pt ca nu se poate decide in vreun fel. Dar intrebarea este f buna pt ca pune in fata limitelor noastre fundamentale. Imaginati-va ultima clipa universului. Ce vine dupa? Va puteti imagina lipsa timpului? Nu, categoric
Senior (11.9k puncte)
0 0
Cred ca discutia e chiar foarte interesanta deoarece pune la indoiala bazele stiintei pe care va bazati asa mult.
Nu exista ultima clipa a universului asta e doar perceptia noastra necunoscand ce inseamna infinit presupun...
Daca nu ne putem imagina inseamna ca ne-am taiat elanul inainte sa facem pasul dincolo de aparente... Imaginatia e cu siguranta puterea creatoare care pune in miscare realitatea fiecaruia intr-o infinitate de posibilitati minea noastra proiecteaza practic gandurile noastre in dimensiunea de fata. Faptul ca nu putem percepe mai mult decat am fost invatati reprezinta si limitarea rasei umane cand vine vorba de evolutie.
...