Pentru a putea publica, trebuie să vă înregistraţi.
Vf. folderul Spam după înregistrare.
Pune o întrebare

Newsletter


3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.3k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
752 vizualizari
Am auzit că paharele de şampanie sunt prevăzute cu piciorul lung pentru a împiedica transferul căldurii înspre băutură. Cât despre faptul că sticlele de şampanie (şi nu numai) au o formă specială a bazei (cu acea cavitate orientată către în sus) nu am întâlnit vreo explicaţie. Ştiţi să existe vreo utilitate a formei sticlelor de şampanie?
Senior (7.8k puncte) in categoria Informatii utile
1 0
0 0
Da, deci se pare că nu e lămurită treaba...
Mulţumesc pentru pagina indicată.

3 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus

 

acea forma o au si multe alte vinuri nu numai sampanii si are intrebuintarea de a turna bautura respectiva intr-o anumita maniera cum se vede in videoclipul urmator :
 
Senior (6.9k puncte)
0 0
Credeţi că la asta s-a gândit cel care a proiectat sticlele sub această formă? Mie îmi e greu să cred, dar nu vă pot contrazice. Aştept însă şi alte păreri.
0 0
SUnt anumite organizatii care se ocupa cu degustari de vinuri, cu turnarea lor in pahar, cu modalitati de desfacere a sticlelor, care propun diferite forme companiilor producatoare de vinuri. (ma refer la anumite vinuri scumpe si nu Babanu :)
Nu stiu daca ai auzit de Organizatia Somelierilor din Romania si nici de procedeul de deschidere a unei sticle de sampanie prin sebrare.
Uite o demonstratie mai jos : http://www.youtube.com/watch?v=WQ4hfncbSD8
0 0
Într-adevăr, sunt lucruri noi ptr. mine. Interesant e şi că există legislaţie UE în domeniu...
4 plusuri 0 minusuri
Sticlele de șampanie sînt supuse la presiune, iar pentru a rezista mai bine, fundul nu e plat ci bombat spre interior Suprafețele plane nu rezistă la presiune!
Experimentat (3.3k puncte)
1 0
De ce nu rezistă suprafeţele plane la presiune?
1 0
Fă mătăluță experimentul următor: Apasă, cu un dinamometru, pe un geam de la fereastră și pe un balon de sticlă de aceiași grosime.  Aștept rezultatul experimentului.  Dar de ce coaja de ou e așa de rezistentă la forțe externe, cînd e întreg și slabă după ce a crăpat.  E vorba de modul de distribuire a forțelor pe o suprafață curbată, față de distribuția pe o suprafață plană.
0 plusuri 0 minusuri
Nelu tia dat raspunsul corect.De aia sint sticlele asa.Asa scrie si in cartile de vinificatie la vasele folosite pt tinerea vinului.
Junior (392 puncte)
...