Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari
Ce se întâmplă în organismul celor care au rău de automobil ori când merg cu avionul? De ce nu păţeşte toată lumea acest lucru?
Senior (8.1k puncte) in categoria Corpul uman

2 Raspunsuri

0 plusuri 3 minusuri
Pot fi mai multe cauze! Pot fi bolnavi! Căderea in gol (o stare de imponderabilitate pe o periadă mai scurtă sau mai lungă) provoacă starea respectivă, adică îți vine mîncarea în gît. Se lasă cu vomitări.
Experimentat (3.3k puncte)
2 0
Haideţi domnule, fiţi serios.

Eu nu am întrebat ce se petrece, că am văzut de nenumărate ori asta. Eu am întrebat de ce se petrece asta.
0 0
Ți-am spus! Două cauze: bolnav, căderea în gol, mai depinde de sistemul nervos al individului, În mașini aglomerate mai poate să fie și lipsa de oxigen, coroborat cu un nivel crescut de CO2.
2 plusuri 0 minusuri

Am văzut mai de mult un documentar care explica de ce și cum apare răul de mașină, avion sau de mare. 

 Este vorba de două informații contradictorii furnizate creierului de senzorul vizual, ochiul, pe de o parte, și cel acustico-vestibular pe de altă parte, privind starea de mișcare a corpului. În mașină, avion sau vapor, imaginea obiectelor de lângă noi, scaune, uși, pasageri, o revistă, un geamantan, mobilier etc, este una statică, noi stăm așezați, iar pe această cale creierul primește informația de nemișcare a corpului. Pe de altă parte, accelerările, franarile, curbele, modificarea altitudinii (în special "golurile de aer") sau tangajul vasului, trimit către creier informația de mișcare.  
 Aceste informații contradictorii determină o reacție a creierului care să înlăture starea de confuzie. Una din cauzele posibile ale apariției situațiilor de confuzie cu privire la starea de mișcare sau de imobilitate a corpului sau a obiectelor din jur, poate fi și ingerarea unor substanțe toxice. 
 Una din reacțiile creierului este acea de activare a reflexului vomitatului, în scopul eliminării din stomac a unor eventuale substanțe toxice care ar fi putut să provoace confuzia. 
 Explicația aceasta arată și de ce, în general, persoanele aflate pe locurile din spate sunt mai expuse râului de mașină. În spate, câmpul vizual oferă posibilități mai mici de raportare la obiectele de afară și deci de sesizare vizuală a stării de mișcare. Din același motiv, răul de mașină afectează copiii mai mult decât pe adulți. Un copil care stă în spate vede spătarul scaunului din față și cam atât. 
 De aceea, un copil care are rău de mașină, se poate, totuși, da în leagăn fără probleme. 
 De aici rezultă că o ameliorare a stării de greață cauzată de răul de mașină avion sau de mare, se poate obține și prin simplul privit afară din vehicul, situație în care conflictul de informații nu se mai produce. 
Senior (6.6k puncte)
0 0
Foarte interesant.
Mulţumesc pentru răspuns.
0 0
Dar de ce atunci cînd te învîrți în jurul tău, nu e apar informații contradictorii în creier, dar absolut toți subiecții ajung să cadă pe jos?
0 0
Cei din avion, prea puțin văd afară și oricum, la 10 Km nu prea-i fură (amețesc) peisajul.
0 0
1. Cei ce se invirt nu au senzatie de greata, doar ametesc.
2. Pentru cei din avion tocmai asta e problema: nu-i fura peisajul. Ati sesizat diferenta? Ei vad ca stau si simt ca se misca. Raul de masina, avion sau apa se caracterizeaza in primul rand prin greata.
0 0
Interesant. Nu-mi explic totuși de ce în cazul meu e o diferență atît de mare între mașină și tren. Cînd eram copil mi-era un rău îngrozitor în mașină și autobuz, chiar și în și cel mai modern autocar. Eu eram copilul ăla pe care învățătoarea trebuia să aibă grijă să-l așeze în față de tot, că altfel voma și-i umplea pe toți de scîrbă. Dar în tren n-aveam absolut nimic, și putea fi și cel mai prost scîrța-scîrța de clasa a III-a, din alea care azi cred că nici nu mai circulă. De-asta mă gîndesc că răul de mașină mai are mare legătură și cu mirosurile, probabil un fel de antipatie față de mirosul de motorină și benzină.

Între timp mi-a trecut răul de mașină. Ultima dată mi-a fost puțin rău într-un hydrofoil (în română cică-i zice „navă cu aripi portante”), pe distanță mare, între Japonia și Coreea, dar altfel de obicei nu mi-e rău nici în vapor.

În avion cred că lipsa răului vine din faptul că aproape tot timpul avionul pare să stea pe loc, ceea ce concordă și cu peisajul. Doar la decolare, aterizare și goluri de aer avionul face mișcări sesizabile. Presupun că celor care le e rău de avion atunci au probleme.
0 0
Probabil fiindcă trenul nu face mișcări prea bruște și mai ales nu ia prea multe curbe. Mie îmi e rău de mașină, dar nu prea tare, mă ia mai ales când sunt obosit. Dar mai ales, mi se face rău când citesc în mașină, și mai ales în momentele când mașina ia curbe. De aceea mă gândesc că factorul cheie e accelerația gravitațională laterală, sau ceva de genul ăsta.
...