Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
3.8k vizualizari
Cand organismul are nevoie de calciu iar noi nu stim acest lucru, ni se face pofta sa mancam  branza sau oua ori de a bea lapte?

Cand organismului ii lipseste Omega 3, fara sa stim acest lucru, ni se face pofta sa mancam peste?

Cand organismul are nevoie de mai mult fier sau potasiu, ni se face pofta sa mancam mere sau ciuperci?

Cand ducem lipsa de orice substante in corp, simtim o pofta de a consuma alimentele sau bauturile care le contin? Suntem anuntati de organism in acest fel?

Eu nu mi aduc aminte ca atunci cand aveam lipsa avansata de calciu sa simt o pofta nebuna de a manca branza oua sau de a bea lapte.
Experimentat (2.2k puncte) in categoria Medicina - Sanatate

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Din pacate raspunsul este nu ! In primul rand datorita diversitatii enorme de alimente, de exemplu calciul se gaseste in zeci de alimente.

In al doilea rand consumand lapte sau branza cand ai lipsa de calciu nu vei rezolva problema, desi ambele sunt foarte bogate in calciu, el se fixeaza doar in prezenta vitaminei D.

De asemenea raportul ideal de calciu - magneziu ar trebui sa fie 3:1 iar laptele si lactatele ajung lejer la 12:1

Un alt aspect este lactoza care nu poate fi digerata de noi oamenii,  laptele fiind un aliment care trebuie consumat exclusiv de sugari, deoarece nu mai avem enzima numita lactaza pt a putea digera lactoza.

Mai este si aspectul caseinei care prezinta o problema.

Deci nu se poate cand ai atatea variabile si probleme care vin cu anumite alimente. Este practic imposibil sa afirmi ca ti-ar cere corpul lapte atata timp cat el nu poate digera si tolera lactoza.

La fel de bine ti-ar putea cere coaja de ou sau sardine ca si ele au suficient calciu.
Novice (218 puncte)
0 0
Laptele e un aliment care trebuie consumat exclusiv de sugari?! N-am mai auzit asta. Și ce nenorocire se întîmplă cu restul oamenilor care consumă lapte?
2 0
AdiJapan, mai ştiţi o vreo specie de pe pământ care, după înţărcarea puiului, mai consumă vreodată lapte? Şi mai mult de atât, care să consume laptele ALTEI specii? Şi chiar mai mult de atâta, să facă asta în mod regulat, ca parte a dietei zilnice?
Faptul că oamenii consumă laptele unor alte specii de animale nu înseamnă câtuşi de puţin că el e necesar omului trecut de perioada alăptării, este doar un mit care vine din cultul gustului şi al bucătăriilor specifice. Aproape tot ce oferă laptele se poate găsi şi în alimente vegetale, iar ce nu se poate găsi (colesterolul rău de exemplu) nici nu e necesar nutriţiei.
Omul este omnivor, ceea ce înseamnă că POATE consuma şi alimente de origine animală, însă baza alimentaţiei este de fapt alimentaţie vegetală, iar cea animală suplimentează eventual. Iar faptul că poate, nu înseamnă şi că e obligatoriu! Până şi carnivorele apelează uneori la vegetale pentru a-şi suplimenta unele lipsuri, inevitabile dietei strict carnivore.
0 0
Luke, nu-mi dau seama la ce ați reacționat. Mai citiți o dată ce-am întrebat eu.
0 0
pai cine a zis ceva de o nenorocire ? Nici daca fumezi, bei sau te droghezi nu patesti vreo nenorocire pe termen scurt si mediu, iar daca le faci cu moderatie poti ajunge la varste destul de inaintate.
Atata timp cat ai lactaza doar pt primii ani de viata, nu crezi ca ai fost proiectat sa consumi lactoza doar pt. acea perioada si atat ?
De ce nu-i ceri mamei tale sanul sa-l sugi si acum ?
Sau de ce nici femeia si nici vaca nu dau lapte decat cand au copii, respectiv vitei ?
Efectele difera de la om la om, de la banalele gaze si balonari pana la astmn, acnee, artrita, boli degenerative, boli inflamatorii, boli autoimune, retentie de apa, celulita(cosmetica), ADHD, hiperglicemie, hipercolesterolemie, dislipidemii, sinuzita, obezitate, infertilitate, ciclu menstrual neregulat, depresie, iritabilitate, nivel energetic scazut, migrene, alergii diverse, eczeme, osteoporoza, cancer(ovar, prostata).
Daca te incalzeste cu ceva reformulez: Eu consider ca ar trebui consumat exclusiv de sugari.
O zi buna !
1 0
La surprinderea pe care aţi avut-o relativ la acea observaţie.

Şi ca să răspund eu la întrebarea din final, am să vă spun că nu e o nenorocire iminentă faptul că se consumă lapte, însă în general consumul oricăror produse de origine animală înseamnă automat, la pachet, un aport de toxine, grăsimi saturate şi colesterol. Laptele de mamă este bun pentru sugari, pentru că este produs pentru sugari! Şi nu pentru adulţi, pentru care compoziţia acestuia este un dezechilibru nutritiv şi caloric. Nenorocirea se manifestă în timp şi este valabilă în cazul oricărui aliment dezechilibrat nutritiv şi caloric. Nici sugarului nu-i poţi da orice să mănânce, pentru ca-l poate afecta grav, însă laptele de vacă a fost şi încă mai este (dar nu în aceeaşi măsură) un compromis pentru alimentaţia sugarilor, în lipsa celui de la mamă, care ar fi perfect pentru el. Un mai bun compromis ar fi însă să fie hrăniţi cu înlocuitori speciali creaţi pentru alimentaţia lor la această vârstă, acel lapte praf special pentru ei.
1 0
@Relith&Luke. M-ați pus pe gânduri. Eu mănânc în general brânzeturi și beau zilnic o cana de kefir. Nu simt niciun disconfort, ba chiar simt o liniștire semnificativă a unei suferințe gastrice mai vechi. Iaurtul sau laptele bătut adus la 2% grăsimi pot fi la fel de nocive?
2 0
Când am deschis această pagină şi am început să citesc, tocmai ţineam în mână o cană cu lapte cald.
L-am băut mai întâi, pentru că îmi place, şi apoi am început să scriu.

Îmi este foarte greu să cred că organismul nostru nu s-a adaptat consumului de lapte, de-a lungul atâtor ani în care omul l-a folosit. Câţi ţărani nu au avut o văcuţă în grajd, iar dimineaţa sau seara au băut o cană de lapte proaspăt?
Nu pot să cred că mama natură nu a continuat, aşa cum face dintotdeauna, să adapteze organismul omului în funcţie de exterior, de mediu.
Când s-a făcut ultima oară o cercetare în acest sens? Când s-au analizat secreţiile gastrice ale unei persoane ce consumă lactate zilnic?

De altfel... recent am citit tot aici, pe internet, că şi vitaminei D i s-au găsit efecte nefavorabile organismului uman.

Bunica mea a băut lapte în fiecare dimineaţă şi seara. Timp de 100 de ani! A murit exact după împlinirea acestei vârste, pentru că aşa şi-a dorit, aşa a visat, să atingă această memorabilă vârstă. A murit în somn.
Nu a avut niciodată probleme cu stomacul, constipaţie sau altele.

De acord! Niciun alt mamifer nu consumă lapte. O facem noi, oamenii şi am convingerea că mama natură a ţinut cont de acest lucru.
Eu sufăr de ulcer de mic copil şi numai consumul de lapte m-a ajutat să nu ajung la operaţie. Când nu beau lapte o perioadă îndelungată, pt că îmi aplec urechea în stânga sau dreapta, am aciditate si fac ulcer.

Prefer să nu-mi mai aplec urechea la tot ce apare pe internet şi să trăiesc aşa cum simt că îmi este mie, ca individ, bine. Dacă organismul meu nu ar accepta laptele, mi-ar semnaliza acest lucru, asa cum o face cu altele.
De aceea, dragilor, nimeni nu mă va putea convinge să procedez altfel.
0 0
Reltih, de unde știți dumneavoastră că organismul meu a produs lactază doar în primii ani de viață? Din ce citesc înțeleg că circa 80% din europeni au ceea ce se cheamă persistența lactazei, adică produc lactază toată viața, nu doar pînă la înțărcare. (Sau v-ați luat după nume și ați crezut că sînt asiatic?)

O parte din simptomele pe care mi le înșirați se referă la cei care suferă de intoleranța lactozei. Iar cealaltă parte sînt atît de generale că pot avea o mulțime de alte cauze (e ca la zodiac: orice-ai spune, ceva tot se potrivește).

Așa că reformularea nu mă mulțumește deloc. Există o mulțime de oameni care nu sînt deloc sugari și care totuși pot consuma liniștiți lapte și produse lactate.
0 0
Apropo as vrea sa mai adaug ca animalele consuma lapte si il iubesc la nebunie , insa nu au de unde . Merge instinctul pana la intarcare , apoi dupa ce animalul este desinestatator /apt de nutritie desinestatatoare, ar fi pierderi din partea mamei , deoarece ea are nevoie de energie pentru a  reproduce o noua generatie .De asta animalele nu consuma lapte . Pentru erbivore este aceeasi poveste.
0 0
@Puiu: lactatele fermentate, adica ce spui tu acolo, chefir, iaurt, branzeturi, contin mult mai putina lactoza, spre deloc, ele pot fi consumate fara grija si de cei care au intoleranta la lactoza, practic cu cat sunt mai fermentate cu atat mai bine.
De asemenea ti-as recomanda sa nu sari spre cele degresate si sa citesti eticheta, de multe ori acestea contin lapte praf si grasime adaugata din alte surse.
@ Lidia: Iti pot da zeci de exemple de oameni care au fumat si au ajuns la aceeasi varsta, poate chiar mai inaintata. Stim cu toti ca fumatul dauneaza, avem cu toti exemple de oameni care au fumat si nu au murit de cancere si alte nebunii.
 Acum fa te rog un exercitiu de imaginatie si reciteste-ti textul de mai sus inlocuind cuvantul lapte cu tigari si vezi cat de absurd suna ce zici tu acolo. Poti de asemenea folosi orice alt cuvant de tip, zahar, sare, alcool. De asemenea, bunica a respirat alt aer, bunica a baut alta apa, bunica a mancat alimente curate, neprocesate si pline de E-uri, bunica a facut munca fizica si a stat la soare, etc !
@AdiJapan:  Exista o diversitate genetica suficient de mare incat unii sa poata manca lapte la varsta adulta, altii nu, unii sa manance carne fripta in siguranta, altii sa se simta bine mancand grau.
Eu de exemplu tolerez lactoza dar prefer sa n-o consum, iar dupa un an de neatins laptele, am consumat o data un pahar si m-am trezit cu balonari care pe vremea cand eram consumator nu le sesizam.
Ce incerc sa spun este ca daca nu faci o pauza indelungata si nu testezi n-ai de unde sa sti daca iti face rau sau nu, e ca fumatul, am fumat 15 ani si nu mi-a fost rau, m-am lasat de 1 luna si nu imi este neeaparat mai bine, nu simt nimic in plus.
Insa pun pariu ca daca imi aprind o tigara peste un an mi se face rau !
Cei care au norocul genetic sa beneficieze de persistenta lactazei oricum nu au la fel de multa ca in copilarie si oricum o data cu inaintarea in varsta toate enzimele se "consuma'' ca sa zic asa.
Referitor la prima intrebare, raspunsul este simplu. Tot ce am scris sunt informatii din diverse studii de pe net, citite si cautate de mine de mai bine de 2 ani, nu pretind ca as fi vreun cercetator, daca vreti verificare cautati.

V-as ruga de altfel sa deschideti un nou topic daca doriti sa discutam despre asta, ne abatem rau de la subiect.
Era vorba de POFTE, iar eu am raspuns dand exemplu laptele.
Puteam la fel de bine sa folosesc pestele sa-i rapund la intrebare.
0 0
Lemon m-ai facut sa zambesc pe seara asta :)
normal ca-l iubesc la nebunie, daca il pui tu in castron.
Gandeste-te la caini, daca dai unui caine o ciocolata intreaga o s-o manance, ii place la nebunie dar probabil ca va da si ortu'.
Acelasi lucru e valabil si cu tine, omul ! Daca iti dau un joint, o ciocolata, o cola, iti vor placea chiar daca ele iti fac rau.
Nu este o chestie de placut, ce spui tu e absurd ! Mie imi place sa sar din avion fara parasuta de exemplu, imi place la nebunie ! Asta inseamna ca e si un lucru bun, sanatos ?
0 0
"pot consuma liniștiți lapte și produse lactate"

Aşa este, pot consuma liniştiţi, atâta vreme cât nu se trece de nişte limite. Faptul că o fac nu este relevant, o fac din motive care nu au legătură directă cu necesităţile stricte, intră mai degrabă la secţiunea "plăceri culinare", iar astea chiar nu le putem considera priorităţi când e vorba de o nutriţie corectă.

Există studii, cel mai cunoscut este (cred) aşa numitul "studiu China" care, deşi are şi unele afirmaţii care au fost actualizate în anii scurşi de la apariţia lui (anii 80), prezintă foarte multe argumente care sprijină ideea de dietă vegetariană (chiar total vegetariană). Eu cel puţin m-am lămurit suficient din acel studiu că există nişte limite destul de clare legate de ponderea produselor de origine animală în dieta oamenilor, care dacă sunt depăşite se pot constitui în cauze fundamentale al apariţiei bolilor de alimentaţie în primul rând, dar şi al celor numite acolo plastic "bolile bogăţiei". M-am mai lămurit şi legat de aspectele empirice ale nutriţiei, adică de efectele extrem de variate ale unor nutrienţi. Nu putem vorbi aici de o cauzalitate directă între o dietă şi alta (nu că n-ar exista, dar ideea este că înă se cunosc prea puţin acele dependenţe), ci doar de corelaţii, dar pe care trebuie să le stabilim cât putem de corect.

Aşadar, ideea este de fapt că o dietă al cărei conţinut de produse animale depăşeşte o limită (empiric observată undeva la 50%) expune foarte tare organismul uman la apariţia unor boli grave, inclusiv cancerul, iar o dietă vegetariană reduce foarte mult acele riscuri. Aportul de proteină animală (cazeina de ex., care e prezentă în lapte) într-o proporţie mai mare de 20% din total, se constituie într-o cauză (cu probabilitate foarte mare) de apariţie a unor tipuri de cancer, sau favorizează foarte mult dezvoltarea unui cancer deja instalat, dar şi al altor boli (cardiace, diabet etc).
0 0
@Lidia, Puiu
Problemele voastre digestive sunt legate de ceea ce mănâncaţi, iar laptele, deşi este un aliment cunoscut pentru caracterul bazic şi care deci neutralizează aciditatea suplimentară, nu este soluţia pentru voi! Lactatele şi brânzeturile nu sunt nici ele o soluţie potrivită. Trebuie să luaţi legătura cu un nutriţionist (sau vă documentaţi singuri, dar e mai dificil, riscaţi să intraţi într-o confuzie şi mai mare), pentru că aciditatea îşi are cauzele în alimentaţie. O medicamentaţie poate trata efectul, dar dacă rămân cauzele, n-aţi făcut nimic.
Grăsimile sunt necesare în alimentaţie, corpul o reţine şi o depune pentru diverse utilizări (reglajul de temperatură, protecţia organelor, rezervă de energie etc). Vegetalele conţin în special acizi graşi, care în principiu srijină sănătatea. Alimentele de origine animală conţin mai mult grăsimi saturate, care însă sunt mai nocive pentru sănătatea noastră, expun organismul la riscuri de îmbolnăvire. Dar conţin şi unele vitamine (liposolubile). De exemplu peştele conţine cantităţi importante de acizi graşi (Omega3 şi 6), care este foarte bun pentru sănătatea inimii, a sistemului circulator, a creierului, Mai ales dacă vorbim de peşte crud! Dar aceşti acizi îi găsim la fel de buni în diverse seminţe (de in, nuci, măsline).
Ce e important de ştiut este că pentru majoritatea (deci NU TOATE) există surse în alimentaţia vegetală, mult mai sănătoasă totuşi, mai ales în stare crudă.
0 0
Ce am spus, rămâne spus, Reltih. Nu fac niciun fel de exerciţii de imaginaţie.
Cei care nu au murit de "cancere sau alte nebunii", nu s-au gândit că o pot face.
Sunt fumătoare de vreo 40 de ani, beau cafea cu mult zahăr, dar nu consum alcool. Bunica mea, în ultimii 20 de ani de viaţă, a trăit în oraş, în plină poluare. În tinereţe a prins războiul. Îmi povestea cum au venit nemţii şi le-au măturat podul de ultimul bob de grâu, iar apoi, de foame, căuta prin grădină rădăcini. Deci nici nu a mâncat nu ştiu cât de sănătos, având în vedere că a prins 2 războaie. Iar pe câmp, lua doar slană cu ceapă şi pâine.

De ce afirm că nu se moare decât dacă ne gândim? Pt că bunica era mult prea simplă să se gândească că laptele i-ar putea face vreun rău. La 95 de ani, când era deja de mult în oraş, deci în 2006, existau din plin E-uri. Se gândea ea la asta? Nici habar n-avea ce sunt!
Iar bunicul meu mânca în fiecare dimineaţă o cană cu lapte şi cu pâine înmuiată, iar apoi îşi răsucea o ţigară. Ei nu aveau internet care să-i sufoce cu tot felul de informaţii. Azi nu-i bun Danone, mâine nu ştiu care altă firmă sau "E-uri şi iarăşi E-uri pe toate drumurile.

În concluzie (în a mea concluzie), nici ştiinţa prea multă nu e bună ;)
Şi cu toate acestea, genetica are şi va avea mereu un ultim cuvânt, chiar şi la consumatorii de lapte.
0 0
"Nici ştiinţa prea multă nu e bună " .. eu personal nu pot fi de acord cu tine Lidia, chiar DELOC legat de asta! Ce numeşti tu ştiinţă şi zici că nu e bună, nu e ştiinţă!!! E tehnică comercială, e interes de diverse feluri etc, dar nu ştiinţă!

Ştiinţa este cea mai bună aproximare pe care o putem da realităţii, iar dacă se dovedeşte (deci nu altfel) că o afirmaţie din ştiinţă este falsă, se cheamă că din acel moment avem o ştiinţă MAI BUNĂ!

Faptul că bunica a mâncat din grădină doar rădăcini nu înseamnă că n-a mâncat sănătos, dimpotrivă! Însă în mod sigur a fost foarte puţin caloric, aşa că pita şi slăninuţa au fost binevenite. Dacă şti cât de cât exact ce a mâncat, de unde, în ce mod a preparat mâncarea, cum a porţionat-o.. putem discuta! Altfel vorbim de păreri foarte subiective, iar astea să şti că nu sunt relevante.

Faptul că fumezi de atâta vreme, că bei cafea cu mult zahăr, sau alte lucruri dovedite ştiinţific că sunt dăunătoare, iar tu nu ai nimic, nu înseamnă ca într-adevăr nu ai nimic, ci doar că aşa şti tu! Când nota de plată va veni (şi va veni la un moment dat) nu vor exista negocieri, va trebui să plăteşti preţul pe care organismul ţi-l va cere pentru toate excesele şi neplăcerile pe care i le faci. Având un stil de viaţă corect şi sănătos tu poţi practic să controlezi mult mai bine când va veni momentul de final. Nu cred că ţi-e tot una cum şi când se va întâmpla... :)..

Un citat care-mi place: "Să avem grijă de corpul nostru, pentru că e singurul loc unde vom trăi vreodată"
...