Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
295 vizualizari

Unitatea astronomică este o unitate de distanţă egală cu distanţa medie Pământ-Soare.

Am citit undeva că, dacă ne ghidăm după măsurători efectuate începând din 1976, lungimea unei UA ar creşte cu în jur de 15 cm pe an.

Pe de altă parte, pe wikipedia se vorbeşte de controverse privind această concluzie şi de eşec în ceea ce priveşte replicarea acestor date.

Vorbim de un fenomen real? Există o asemenea anomalie ori nu?

Senior (8.1k puncte) in categoria Terra-Univers
0 2
nu inteleg ce aplicatii si la ce ar putea ajuta masurarea distantei in UA, atata timp cat avem anul lumina care este si va ramane constant.
O eroare de 15cm pe an este enorma la distantele imense intre galaxii.
1 0
Unitatea astronomică e foarte utilă pentru exprimarea distanțelor din Sistemul Solar, mai ales dacă sînt necesare comparații cu dimensiunea orbitei Pămîntului. De exemplu, în clasificarea asteroizilor, aceia care prezintă riscul unui impact cu Pămîntul sînt descriși cel mai adesea folosind UA, nu alte unități. E mult mai clar să spui că asteroidul cutare are un afeliu de 0,97 UA, pentru că atunci se înțelege imediat că nu există riscul unei ciocniri. În schimb dacă spui că afeliul este de 1.53E-5 ani-lumină e nevoie de conversii și comparații pentru a putea trage o concluzie.

La urma urmei, de ce să mai folosim micronul, anul-lumină, kilometrul și celelalte unități de lungime dacă avem deja metrul, cu o definiție clară? Le folosim pentru că destinatarii ideilor pe care le exprimăm sînt oameni și vrem ca acei oameni să înțeleagă ușor ceea ce spunem.

Și de fapt întrebarea de față nu este despre variația în timp a unei unități de măsură, care oricum e convențională, ci despre îndepărtarea Pămîntului de Soare, care ne privește direct și personal.
0 0
Da, exista o variatie a distantei Pamant-Soare, dar e infima fata de distanta implicata. Daca, de exemplu, ne temem ca clima de pe Pamant ar fi afectata de marirea distantei in urmatoarele 2-3 miliarde de ani, sa nu uitam ca Soarele creste in luminozitate pe masura ce evolueaza pe Secventa Principala.

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

...