Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.6k vizualizari
Asta reiese din urmatorul clip.

Facand abstractie de titlul "senzational" care duce cu gandul la o conspiratie ce parere aveti?Urmariti cele 10 minute.

Mie mi se pare plauzibila ideea aceasta si continentele chiar par a se potrivi perfect ca piesle unui puzzle

Junior (538 puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
http://en.wikipedia.org/wiki/Expanding_Earth

Potrivirea formei continentelor se poate explica și prin teoria plăcilor tectonice.
0 0
Cam despre asta e vorba si in clip,placile tectonice se departeaza,iar viteza cu care fundul oceanului creste este mai mare decat viteza cu care o placa tectonica se scufunda sub alta,deci Pamantul a crescut in volum iar fundul oceanului a aparut in timpul expansiunii,pe cand continentele s-au departat unele de altele facand loc oceanelor. Teoria asta nu este des intalnita sau acceptata,eu cel putin asa am invatat la scoala: ca suprafata solida a Pamantului este in continua miscare si transformare astfel incat placile tectonice se formeaza si se scufunda cu aceeasi viteza,volumul Pmantului ramanand constant.
Ce pareri aveti?
0 0
Teoria plăcilor tectonice nu include dilatarea Pămîntului.

Eu la teoria asta cu dilatarea planetei nu înțeleg, de exemplu, de unde vina imensul surplus de masă, de unde vine apa oceanelor, cum s-a format Himalaya etc.
0 0
@AdiJapan, teoria "Expanding Earth" a apărut simultan cu teoria "Subducţiei" şi nu a murit niciodată, doar a rămas la marginea ştiinţei pentru că a eşuat în a aduce dovezi convingătoare în problemele pe care le-ai menţionat.

Însă argumente sunt pentru fiecare afirmaţie:
- surplusul de masă vine din nucleul pământului care captează gravitaţional "materie întunecată" pe care o converteşte în materie normală, acest proces având loc în toate corpurile cereşti suficient de masive, începând de la Soare şi terminând cu Luna. Pentru Lună, Marte, Europa şi Ganimede există deasemenea filme cu simulări ale expansiunii, plecând de la vechimea rocilor geologice care alcătuiesc suprafeţele respective. Deasemenea acest model este în concordanţă cu modelul expansiunii universului, dar prin alte procese.
- apa poate proveni din două procese: emisie din nucleu sau captarea magnetică a hidrogenului solar care apoi reacţionează cu oxigenul atmosferic.
- Himalaia şi celelalte lanţuri muntoase s-au format prin fenomenul de recurbare al suprafeţei. Dacă decojeşti o potocală şi încerci să o aplatizezi în zonele de îndoire vor apare cute aşa cum apar şi cute de piele la exteriorul închieturilor degetelor când dechizi pumnul.
- Creşterea atracţiei gravitaţionale dată de creşterea masei este explicată prin dispariţia animalelor mari din trecutul pământului.

După cum vezi, susţinătorii modelului pământului care creşte au teorii, dar eşuează în a aduce dovezi experimentale.

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
Cand exista un rationament ce pare logic si este prezentat fara argumente foarte detaliate si dovezi materiale cuiva care nu cunoaste foarte bine un domeniu, este normal sa para plauzibil. Problema este aici ca se baga sub pres tone de informatii geologice pe care le avem si masuratori pe care le facem de cateva zeci de ani de cand avem aparatura necesara, singura explicatie fiind "este o conspiratie a oamenilor de stiinta", de parca toti oamenii de stiinta ar fi nebuni sa planifice asa ceva la o asemenea scara, ca sa ce?

Cei ce studiaza paleontologia nu au scos de la ei deriva continentelor, placile tectonice, subductiile si ciocnirile... In straturile geologice exista marturii clare ale unor miscari din trecut, ale formarii continentelor, ale migratiei acestora etc. Astfel s-au putut reconstrui hartile din trecut, cand lumea arata altfel. Continentele au dansat si s-au rotit de multe ori, si continua s-o faca.

Cat despre aspecte pe care acel filmulet nu le ia in seama, cum ar fi gravitatia sau magnetismul, procesele interne ale planetei etc., toate acestea lasand urme daca s-ar fi petrecut aceasta dilatatie, arata clar ca cineva a venit cu acest rationament nu dupa un studiu riguros stiintific, ci dupa o ratiune copilareasca cum ar fi de exemplu "cu cat mergem mai sus e mai cald ca e mai aproape de soare"...

Zilele astea va aparea pe Scientia o brosura, "Istoria Pamantului", care incearca sa lege intre ele miscarile tectonice, schimbarile climatice, evolutia vietii, in general tot ce s-a intamplat pe Terra de la formare pana astazi. Poate iti va parea interesanta.

Si orice auzi, nou sau vechi, incearca sa cauti mai multe amanunte si din surse serioase. Nu trebuie sa crezi pe nimeni pe cuvant, a fi sceptic e cea mai buna metoda de a te tine cat mai aproape de realitate.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Ce legatura are dilatarea Pamantului cu cresterea in masa ?
Teoretic Pamantul s-ar putea dubla in volum si sa-si  pastreze aceeasi masa.
Soarele cand va muri isi va mari volumul de sute, mii de ori, fara sa creasca in masa.  Masa Pamantului poate sa incapa si intr-o minge de golf !

Anual Pamantul primeste 1000 tone de praf spatial, deci teoretic putem spune ca si creste in masa.
Nu dau dreptate filmului, dar tehnologia de azi ne permite sa aflam cu exactitate diametrul Pamantului si sa constatam daca se dilata sau nu.

Legat de conspiratii mi se pare o prostie, asa cum ni s-a spus si cat timp mai are de trait Soarele, si ca luna se departeaza de Pamant, ce sens ar avea ascunderea maririi.  Din punctul meu de vedere poate sa se si micsoreze.
0 0
Nu cred ca am zis nimic de masa, am zis de gravitatie, adica de altceva vorbeam. Daca volumul se schimba la aceeasi masa, gravitatia de suprafata se modifica, evident. Si este afectata si densitatea.
0 0
Gravitatie nu se modifica daca nu au loc cresteri de masa ci doar de volum.Sau eu asa stiam ca gravitatie este data de masa nicidecum de volum.Dar poate ca stiu eu aiurea.
0 0
Ai dreptate in ceea ce spui, numai ca ne referim la situatii diferite. Nu am mentionat gravitatia in general, ci gravitatia de suprafata. Daca micsorezi volumul Pamantului, de exemplu, la nivelul celui al unui atom, si devine gaura neagra, ce se intampla cu gravitatia de la suprafata? Nu e incomparabil mai mare decat cea de la suprafata actuala?
...