Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
471 vizualizari
Ţin minte că s-a mai discutat ceva similar pe aici, dar revin cu subiectul pentru că mi se pare foarte interesant...

Problema conservării energiei e un soi de dogmă în fizică. Nu sunt specialist, aşa că nu ştiu dacă teoriile moderne includ conservarea energiei drept o caracteristică a Universului ori există excepţii, dar mă întreb cu privire la următoarea situaţie:

Foarte mulţi din fotonii din Univers suferă din cauza expansiunii cosmologice un proces de deplasare spre roşu (spun foarte mulţi şi nu toţi pentru că nu îmi e clar dacă expansiunea se manifestă în mod uniform în Univers ori nu). Orice foton devine "mai roşu" pierde energie, corect? Per ansamblu, ar trebui ca universul să piardă energie.

Ori se duce undeva această energie pierdută de fotoni prin expansiune?

Iar dacă nu se regăseşte în altceva, cum stăm cu conservarea energiei? Renunţăm la acest principiu sacrosant?
Senior (8.1k puncte) in categoria Fizica
0 0
Racirea Universului de care vorbesti nu inseamna mai putina energie, ci doar ca densitatea energiei in Univers scade, pentru ca volumul sau creste.
0 0
Eu vorbeam de situaţia concretă a deplasării spre roşu. Fotonii pierd energie. Ce se întâmplă cu ea? Ori nu are rost să ne punem problema conservării energiei în acest context?

1 Raspuns

0 plusuri 1 minus
Ce înseamnă că electronul pierde energie? Se deplasează cu viteză mai mică? Teoria cu lumina și fotonii nu-i bătută în cuie!!!   Nimic nu se pierde, nimic nu se cîștigă! Totul se transformă! Așa o zîs ciineva!  Eu am mai zis că ideia că un foton vine de la 13 miliarde  ani lumină, taman la noi pe retină; e o aiureală!
Experimentat (3.3k puncte)
2 0
Deci înţeleg că nu credeţi că deplasarea spre roşu cosmologică e o realitate, ci doar o invenţie haioasă născocită de fizica modernă...

Dar să lăsăm asta...

Mai spuneţi şi că astronomia modernă e o aiureală. Puneţi altceva în loc ori o lăsăm aşa, în coadă de peşte?
0 0
Astronomia e una ( observarea cerului, stelelor etc), însă concluziile pot fi, unele, eronate. Păi, dacă raza universului e de 13,7 miliarde de  ani-lumină; noi sîntem în centrul universului?  Oare concluzia aproape unanim acceptată a deplasării spre roșu, este corectă? Chear, nu ar mai fi și o altă explicație a fenomenului respectiv?
...