Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
4.7k vizualizari

Mă gândesc că acest bâzâit este parte din motivul pentru care refuză mulţi să-şi cumpere o casă în preajma liniilor de înaltă tensiune.

Dar ce provoacă acel bâzâit? Doar nu auzim electronii "alergând" prin fire...

Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

9 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Salut

      Acel zgomot specific este dat de efectul Corona care se manifesta sub forma unor descarcari, concentrate in jurul conductorului aflat sub tensiune in special in instalatiile care au tensiuni de cel putin 10kV.Zgomotul este mai pronuntat  atunci cand aerul este mai umed si se ionizeaza mai intens( zapada, ploaie, chiciura)fenomenul este de multe ori insotit si de mici arcuri electrice observabile in special noaptea.

       Consecintele manifestarii acestui fenomen constau in pierderi de putere electrica( pierderi corona), zgomote, fenomene luminoase si perturbatii in functionarea aparatelor de radio si televiziune.Efectele zgomotului( mai numit si zgomot alb)asupra organismului sunt diverse, stari de neliniste, nervozitate si in functie de expunere si intensitate pot apare si alte complicatii.

        Campul electric format intre conductoarele aflate sub tensiune si sol,determina fenomene de descarcare electrica. Valorile acestui camp de la o anume intensitate devine un pericol pentru om.Printr-un om aflat in acest camp apare un curent electric de descarcare care depinde atat de intensitatea campului electric, de gradul de izolare fata de sol cit si de timpul de expunere al acestuia in camp.
Experimentat (1.6k puncte)
0 plusuri 2 minusuri
Incerc si eu sa dau un raspuns dar nu stiu cit de adevarat poate fi.Cred ca datorita tensiunii mari din acele linii o parte din electroni evadeaza sau au loc scurgeri in afara acelui cablu si se produce un minifulger daca ii pot spune asa.Datorita faptului ca este f mic nu percepem lumina datorita vitezei lui insa auzim acel tunet sau minitunet ca un baziit.Este ceva la scara foarte mica asemantor cu un fulger.Atunci cind sarcinile electrice lovesc aerul se produce axcel zgomot ce il numim tunet.Probail si in cazul de fata ceva asemantor se intimpla.Si cum spunea cineva daca e noaptea chiar ;putem vedea acele fulgere micute.
Junior (392 puncte)
...