Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
12.6k vizualizari

Şi mă mai întreb de ce se fabrică aceste baterii care de multe ori se epuizează în câteva zeci de minute (atunci când sunt puse la jucării, de exemplu). Nu ar fi mai rezonabil să se construiască doar acumulatori? Ar avea durata de viaţă mai lungă şi parcă s-ar justifica tot procesul de fabricaţie.

Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica
0 0
Salut, referitor la bateriile alcaline stiiam ca nu se pot reincarca(existand pericolul de explozie),totusi  am gasit aceste link-uri care dovedesc ca ar fi posibil.Daca asa este chiar o reincarcare de 50-60% e ceva,se pot folosi la mici consumatori.Am sa cumpar asa ceva sa verific.

http://www.chip.ro/review/birotica/16395-incrctor-baterii-alcaline
http://www.computerblog.ro/gadget/bateriile-alcaline-se-pot-reincarca-testat-verificat.html

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Oh, chiar as fi incantat sa ne dea cineva avizat un raspuns referitor la baterii. Adica sa ne explice procesul chimic/fizic care se produce in interiorul lor pentru producerea curentului si pentru reincarcare.
Experimentat (3.6k puncte)
4 plusuri 0 minusuri

Probabil așteptați un răspuns mai concret decît sînt eu în stare, de-asta am tot ezitat să vă răspund. Dar mai bine un răspuns vag decît nimic.

Atît pilele electrice cît și acumulatorii funcționează pe baza unor procese electrochimice. În ambele avem electrozi, electroliți, ioni, filtre, izolații, inhibitori de ceva, catalizatori de altceva etc. Diferența principială dintre ele este că reacțiile din acumulatori sînt reversibile, adică substanțele chimice se pot readuce în starea încărcată prin injectare de curent, iar în pile reacțiile sînt ireversibile (sau poate reversibile doar într-o măsură nepractic de mică).

Un răspuns mai concret poate fi dat numai pe un anumit tip de pilă sau acumulator. Or există zeci, poate sute, de tipuri distincte de pile și acumulatori. Iar eu nu mă pricep la nici unul din ele destul de bine.

Pe lîngă diferența de principiu, mai sînt diferențe practice care țin de:

- preț,
- durata de păstrare a sarcinii electrice,
- efortul de a reîncărca vs efortul de a înlocui,
- necesitatea de a avea un încărcător și o sursă vs necesitatea unui stoc,
- tensiunea produsă, curentul maxim, rezistența internă,
- cum variază tensiunea, curentul și rezistența internă pe măsură ce se descarcă,
- formă, masă, temperatura la care se pot utiliza,
- disponibilitate,
- ce se întîmplă în caz de accident sau defectare,
- impactul ecologic total (producție, aruncare ca deșeu, eventual reciclare).

De ce nu folosim peste tot acumulatori? Pentru că diferențele, în special cea de preț și cea de performanță, fac ca uneori să fie mai bune pilele. În unele aplicații e mai rentabil să folosești acumulatori, dar în altele ar fi dezastruos.

În general pilele își pot păstra sarcina electrică pe un timp foarte îndelungat, de ordinul anilor sau zecilor de ani (văd pe-aici pile pentru care producătorul garantează că peste 5 ani vor fi la fel de bune ca nou-nouțe). Acumulatorii în schimb se descarcă de la sine relativ repede. Atunci e mai rentabil să folosești pile într-un ceas electronic (de mînă, de masă etc.), în detectoare de incendiu și în alte aparate care folosesc foarte puțin curent dar care trebuie să funcționeze cît mai mult posibil. Folosind acumulatori nu numai că trebuie să-i reîncarci des, dar mai dai și bani în plus degeaba, pentru că pe durata vieții acelui ceas etc. nu apuci să amortizezi nici diferența de preț, nici impactul ecologic.

În schimb în alte aplicații ar fi neeconomic și nepractic să folosești pile, de exemplu la telefonul mobil sau la mașină.

Așa că la fiecare aparat care permite atît folosirea pilelor cît și a acumulatorilor trebuie să vedem care variantă e mai bună. Eu pentru un walkman și pentru un aparat foto digital am folosit ani de zile cîte un set de acumulatori. Dar pentru o lanternă cu leduri am constatat că e mai rentabil să folosesc pile, pentru că acumulatorii se descarcă singuri și mă trezeam noaptea în mijlocul pădurii cu lanterna moartă. Plus că acumulatorii au o tensiune ceva mai mică (fiecare element are 1,2 V în loc de 1,5 V), deci lumina era mai slabă. Apoi dacă mergi în tabără pe munte, unde zile în șir nu vezi nici o priză, acumulatorii nu folosesc la mare lucru, decît eventual dacă vii cu panoul solar la tine.

Mă opresc aici, deși evident ar mai fi multe aspecte de comparat.

Pe parcursul răspunsului pentru claritate am evitat termenul baterie, chiar dacă altfel îl folosesc și eu curent în loc de pilă. Baterie e ambiguu pentru că de fapt înseamnă „grupare”. În sens strict, unele pile nu sînt baterii (de exemplu cele de 1,5 V, care au un singur element), iar unele baterii nu sînt pile (de exemplu la mașină ai o baterie de acumulatori).

Expert (12.9k puncte)
...