Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
8.0k vizualizari
Aţi observat că dacă deschideţi doar un geam, nu se formează curent, iar aerisirea camerei se face greu. Dacă deschideţi un alt geam, în altă cameră, se face curent şi aerisirea se face mult mai repede.

Ce se întâmplă de fapt?
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica
0 0
Și de fapt eu am observat că tinde doar într-o direcție, pe toată durata lui. Adică deschid ușa și geamul și se duce doar spre ușă sau doar spre geam, și nu mereu la fel, probabil în funcție de temperatură sau ceva.
0 0
Da, am sesizat aceeaşi chestiune.

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Cu rare excepții aerul de afară e în continuă mișcare. E ceea ce numim vînt, deși uneori vîntul poate fi prea slab ca să-l percepem direct, prin simțuri. În orice caz, vîntul face ca de o parte și de alta a clădirii presiunile să fie aproape mereu diferite, în funcție de viteza și direcția mișcărilor de aer. Diferența de presiune e foarte mică, de ordinul unei foarte mici fracțiuni din 1 atmosferă (dacă ar fi mai mare ne-ar pocni urechile ca în teleferic).

Cînd deschizi două ferestre formezi un canal prin care aerul se poate deplasa între cele două zone cu presiuni diferite. Atunci aerul va intra în canal pe partea unde presiunea e mai mare și va ieși pe unde presiunea e mai mică. Dacă ferestrele sînt pe același perete atunci probabil diferența de presiune e mică și aerul din casă se va mișca insesizabil (pot exista excepții, în funcție de forma întregii case și de modul în care curge aerul în zona respectivă). Dar pe fețe diferite ale clădirii presiunile sînt de obicei diferite, iar pe fețe opuse diferența e cea mai mare.

Desigur, prin deschiderea ferestrelor diferența inițială de presiune scade, pentru că ai format un fel de scurtcircuit, dar rămîne suficient de mare pentru a mișca aerul din casă.

Expert (12.9k puncte)
0 plusuri 1 minus
Cred ca este vorba despre o diferenta de presiune.Afara este o presiune ,care inauntru are alta valoare datorita peretilor casei.Poate ca este f mica dar asta poate face ca aerul sa se miste.Diferenta de temperatura nu cred ca face asta pt ca poti lasa asa pina cind temperatura se ma egaliza insa aerul tot se misca.Insa presiunea va fi mereu alta in interior datorita caldire ca protectie.Poate gresesc.Mai asteptam si alte raspunsuri
Junior (392 puncte)
...