Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
11.3k vizualizari
La toate substanţele densitatea creşte cu scăderea temperaturii.la apă densitatea maximă este la 4 grade celsius.
Junior (632 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri

Cand sunt incalzite, toate substantele se dilata, iar la racire se contracta. Este un adevar recunoscut. Si apa se contracta datorita frigului. Dar... in acest "dar" se afla totul. Se contracta mereu cand scade temperatura, dar la +4 C se atinge limita. De acum inainte apa incepe sa se dilate din nou, cu toate ca temperatura scade. De aceea apa are densitatea cea mai mare la +4C. Ca urmare, iarna, racindu-se pana la +4C, ea coboara la sezut si aici se pastreaza in decursul intregului sezon rece (in bazinele cu apa dulce, caci sarurile marine complica tabloul circulatiei apei). Aceasta anomalie salveaza viata tuturor vietuitoarelor care ierneaza in rauri, lacuri si helestee.

Novice (112 puncte)
0 0
Dar de ce se intampla acest fenomen ?
0 0
Posibil ca acest fenomen sa apara ca o consecinta a faptului ca atomul de hidrogen (protiu) nu are niciun neutron. Este doar o parere.
PS: am inteles ca apa ar mai avea cateva anomalii fata de celelalte substante.
0 0
Mi-a placut invaluirea in roz a textului. Adauga personalitate...
2 plusuri 1 minus
Este adevarat ca la +4 grade C apa are densitatea maxima, deci volum minim. Faptul ca sub 4 grade incepe iar sa se dilate are de a face cu structura cristalina pe care apa incepe sa o capete in procesul de solidificare , datorat caracterului dipolar al moleculei. Aceasta conduce la o rearanjare de tip ordonat a moleculelor, de forma hexagonala, impusa de legaturile de hidrogen dintre moleculele de apa , ceea ce presupune o spatiere, o rarefiere, fapt care provoaca dilatarea volumului de apa considerat.
Senior (6.6k puncte)
...