Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 1 minus
456 vizualizari
Experimentat (2.2k puncte) in categoria Fizica
3 0
N-ați învățat mai nimic din discuțiile anterioare pe același subiect. În ce cîmp gravitațional trebuie susținut obiectul? Fără informația asta nu se poate răspunde. Trebuie să vă obișnuiți cu ideea că ceilalți oameni nu pot ghici la ce vă gîndiți.
1 0
Noi, cititorii de pe aici, meritam şi o explicaţie de la autor pe marginea acestei noi formulări.

Ne e clar că nu ai înţeles ce s-a discutat dincolo, dar totuşi ar fi fost normal să explici puţin ce e cu noul titlu.

Care a fost raţionamentul tău? Ce crezi că a fost ambiguu în întrebarea veche şi cum consideri că ai eliminat ambiguitatea cu noul titlu?
0 0
Ce grosime ar trebui sa aiba cablul pe planeta Jupiter cu aceeasi atmosfera si gravitatie ca ale Terrei pentru a sustine un obiect cu masa  Terrei.
0 0
Vedeţi dvs., domnule cascador, este exact genul de reacţie pe care nu doream să o văd. O reformulare rapidă care de fapt nu răspunde cerinţei mele de mai sus...dar e un mic progres.

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri

Cum cascadorul nu vrea să ne dea prea multe detalii, hai să ne bazăm pe presupuneri.

Presupunem că ce vrea el să zică este că suspendăm un corp cu masa Pămîntului (m = 6e+24 kg) în cîmpul gravitațional al altui corp, cîmp gravitațional care se întîmplă să fie egal cu cel de la suprafața Pămîntului (g = 10).

Mai presupunem că oțelul de care vorbește e unul obișnuit, de exemplu unul care suportă tensiuni de pînă la F/A = 250 MPa. Asta înseamnă că un cablu cu aria secțiunii de 1 m^2 rezistă pînă la forța maximă de 2.5e+8 N (adică 25000 de tone-forță, deci cam jumătate din greutatea Titanicului). Există și oțeluri mult mai proaste și oțeluri mult mai bune, dar dacă nu vrea să ne spună, dăm și noi cu presupusul.

În aceste condiții prezumtive, forța de greutate a corpului suspendat este G = 6e+25 N. Atunci aria secțiunii cablului devine A = 2.4e+17 m^2.

Cam ce înseamnă asta? Pămîntul însuși tăiat pe burtă la ecuator are aria secțiunii de 1.3e+14 m^2. Deci cablul ar avea aria secțiunii de 2000 de ori mai mare decît obiectul pe care îl susține. În diametre asta înseamnă un raport de 43.

Și dacă am ajuns la acest rezultat, ce-am aflat? Că problema a fost de calcul muncitoresc și că rezolvînd-o n-am pătruns nici o taină a naturii. Timp pierdut.

Expert (12.9k puncte)
0 1
Sunt simpatic, nu-i asa? Multumesc.
0 0
Dar nu pot sa cred ca grosimea unui cablu, pentru a sustine un obiect, trebuie sa fie mai mare decat insusi grosimea obiectului. Undeva ai gresit , japonezule , deci chiar ca ai pierdut timpul degeaba.  Oricum trebuie sa recunosc ca in tot timpul asta pierdut ai depus un efort sustinut cu sudoare pe frunte si, pentru asta,  ai un vot pozitiv.
0 0
Calculați dumneavoastră. Sau faceți experimentul. Sau rugați-vă la Dumnezeu să vă spună cum stau lucrurile.

Intuiția omului eșuează în situații atît de diferite de experiența obișnuită.
...